Aèrien Voyage (stor)

That funky Norwegian Sound!

Plateselskapet Tuba har via sin nye underlabel, MeloDisk, lansert de første utgivelser i det som antageligvis skal bli en serie med funky norsk musikk. Platen «Aérien Voyage» inneholder mye av det samme som forgjengeren «Maiden Voyage», og er basert på gamle obskure opptak av norsk funk og annen funklignende musikk fra slutten av 60-tallet og 70-tallet. – Jeg er spesielt fornøyd med at vi har lykkes med å utgi musikk som ikke ligner på noe annet som finnes til nå. Vi dekker et hull som man ikke visste om fantes, sier en av ildsjelene bak prosjektet, Øivind Hagen, til Ballade.

Kalender

Västanå Sessions

02/08/2024 Kl. 18:00

Hopalong AKA i bakgården på Folk

03/08/2024 Kl. 19:00

Oslo

Féile Oslo 2024

15/08/2024 Kl. 19:00

Oslo

Féile Oslo 2024 åpningskonsert

15/08/2024 Kl. 19:00

Oslo

Av Kyrre Tromm Lindvig

«Aérien Voyage» ble sluppet 1. desember og inneholder en god del ukjent materiale fra musikere som i dag er meget godt etablert på den norske jazzscenen, deriblant Karin Krog, Jan Garbarek, Terje Rypdal, Arild Andersen, og Helge Hurum. I tillegg finnes også band som kanskje ikke huskes så godt i dag, slike som Moahs Ark, Beta Band – og sannelig dukker det ikke opp et spor med Arne Nordheim (!) også.

— Det er et meget lekent og upretensiøst produkt, dette her. Vi valgte ut det vi likte best selv. Det er mulig at artistene selv har andre preferanser for hvilke deler av deres materiale vi skulle ha gravet frem, men vi har bare fått positive tilbakemeldinger, forteller Hagen.

Han poengterer at de brukte endel tid på å spore opp alle rettighetshaverne og selve opptakene, men at de blant annet fikk mye goodwill fra NRK og andres arkiver de støvet seg gjennom på jakt etter gullkorn fra den første funky perioden i norsk musikk.

— Vi fant mye hos NRK, men vi var også blant annet nedi arkivene til Arne Bendiksen og Norsk Film. Ellers er det viktig å få med seg at hoveddelen av denne jobben ble gjort av Lars Mørch Finborud, som går under navnet Lasasrus. Han hadde for en tid tilbake fått tak i endel 70-talls musikk fra Tyrkia, som jeg likte. Men det ville blitt for smalt å utgi, så vi tenkte at vi kunne finne noen norske gullkorn istedenfor, forteller Hagen om hvordan idéen til det hele ble født.

— Lars kom med en hel masse musikk, og etter å ha silt gjennom nesten alt satt vi igjen med to plater. Men vi håper at det skal kunne komme flere utgivelser i denne serien, til nå har det i tillegg til «Maiden Voyage» og «Aèrien Voyage» kommet en plate med bandet Kiruna, som spiller funk i Herbie Hancock-tradisjonen. Så vi holder oss til en viss retro-sound, sier Hagen.

Ellers er coverne også et kapittel for seg. Hagen fikk tak i Thore Hansen, som blant annet står bak illustrasjonene i «Ruffen»-bøkene.

— Da jeg så hvordan han hadde utformet det hele, tok jeg helt av på dette prosjektet. Han hadde ikke laget platecovere siden 70-tallet, men det ble bare helt perfekt til musikken vi hadde valgt ut, forteller Hagen.

Platene er også utgitt på vinyl, og sikter seg dermed inn på samler- og Dj-markedet.

— Vi regner ikke med å tjene masse penger på dette, men vi kommer til å selge til spesielt interesserte over helt verden, vi har blant annet en distribusjonsavtale med dustygrooves.com, som jo er stedet å lete etter denne type funk. Det er verdt å merke seg at mye av denne musikken i dag bare er kjent i samplet form. Mange av disse groovene har blitt brukt av andre de siste årene, men her har vi altså orginalproduktene og det er moro å høre for friskt og tidløst det låter. Men uansett, hovedpoenget med denne serien er å sette sammen noe bra, og det har vært veldig gøy å jobbe med, sier Hagen fornøyd, før han avslutningsvis kan røpe at det allerede neste år kommer en ny plate i samme serie på MeloDisc.

— Tittelen blir nok et eller annet med «Voyage», ler Hagen.

For å kommentere og diskutere artikkelen må du være logget inn på Facebook. Dersom du har en mening du ikke får postet her kan du alltid sende oss en e-post.