Rune Nilson 2003 (Foto: NRK)

Terning-perning plipp-plopp

Hva betyr egentlig en femmer – eller en sekser? Hvem bestemmer hva som egentlig er bra, og hva hadde skjedd om noen hadde stukket av med den allmektige terningen? I dette kåseriet fra Lydverkets programleder Rune Nilson raljerer han over nettopp terningens makt over den gode(?) smak – og frykten for å ta feil.

Kalender

Legg til arrangement
Se alle

Av Rune Nilson, Programleder i NRKs Lydverket

Nå er nivået på norsk musikk veldig høyt, ser vi. Mange femmere og seksere om dagen. Alle er mye flinkere til alt nå enn de var før. Artistene blir stadig flinkere, pressen er flinkere til å skrive om dem, og bransjen blir flinkere til å behandle artistene riktig. Og pressen. Å hei som det går!

Og i sentrum for det hele altså – den allmektige terningen! Musikkens hellige gral, fordømmelse og anerkjennelse. Det aller mektigste symbolet, oh store sannhet og tyngde! Gi oss i dag vårt daglige terningkast, slik at vi kan bli sitert i annonser, og få enda mer kredd. Åh, nå er vi viktige! Vi spiller en rolle nå, vi påvirker. Setter musikalsk dagsorden nå, for dette liker de i utlandet også.

Femmerband. De selger masse! Så du ST. Thomas på TV eller, hehe. Klikka helt for treeren… Gi’n en femmer nå da. Oh, se – Askil Holm fikk også femmer! Han er like bra som Kaizers og St. Thomas, for det sier Dagbladet! Men ikke Arredondo, neivel. Bare firer der. Men sekser i VG, okei. «Jeg leser Dagbladet, likte ikke den plata». «Men jeg leser VG, det var en kjempeplate». Hva slags musikk er det? «Aner ikke, men den fikk altså sekser!» To fulle rader med glinsende prikker – full pott. 7 rette i lotto, 12 rette i tipping, gullmedalje, førsteplass og 20 blank! BEST, for faen! Mercedes og porsche, Manchester United, Sergej Bubka, Bjørn Dæhlie, Michael Schumacher-plate! Den MÅ man ha! (Nei, jeg husker ikke helt hvorfor den vant, men så lenge den kom først i mål er vel det det samme?) Ralph Meyerz, Thulsa Doom, Real Ones, Ephemera og HGH – femmere. Bertine, sekser! DET er bra plater det! Bare femmere og seksere, det er BRA musikk det. Ikke som Number seven Deli, de fikk bare fire. De og Tolv Volt, terningkast 4 band. Det er ikke så bra musikk. For ikke å snakke om Vein fra Stavanger, jævla treer-band. Æsj! «Hva, har du kjøpt VEIN!?! Treerband!?!» Dett var dett. De får bytte navn og prøve igjen. Det er kun de som spiller i elitedivisjonen vi gidder å bruke tid på her, hvem faen tror egentlig du at du er?

Hva har du kjøpt? Hva slags terningkast fikk den? Vet du ikke?!? Hvordan kan du da vite om det er bra musikk? Herregud, har du lagt ut på tur uten kart og kompass, har du ikke sørget for kvikklunsj i sekken eller sagt fra hvor du gikk? Kjører du på holkeføre med sommerdekk, uten airbag!? Du hører musikk i blinde, syke gale mann! Ta denne heller, den fikk fem i både VG og
Dagbladet… Pust rolig, det gikk bra.

Hm, tenk om terningen hadde forsvunnet! Tenk om noen hadde stjålet terningen, puttet den i en svart ugjennomsiktig skinnpose, lagt skinnposen i et skrin, puttet skrinet i en boks med nøkkel og lås, og gjemt den under en stubbe langt inni skogen slik at ingen fant den! Hva skulle vi da gjort? Hva skulle vi kjøpt, hva kunne vi likt? Hvordan kunne vi visst hva som var bra og hva som var dårlig? Hvem skulle satt standarden, og hvordan skulle vi målt den? Hadde vi blitt redde og usikre, kanskje følt oss litt uvel og kleine? Herregud, for et grusomt kaos!?!?

Hva synes du? Hva synes du!? Nei, hva synes DU!? Jammen, du da? HAN likte den hvertfall. Hvem er HAN? Hva annet liker HAN? Liker HAN det samme som jeg liker? Hva liker jeg? Hvor godt liker jeg det? Åh, tenk om jeg egentlig skulle mislikt det!? Ups…

Tenk om noen gjemte terningen, og publikum måtte gjøre seg opp – håh, gud forby, sin EGEN mening!?! Neeei, slutt, ikke skrem vettet av folk på den måten der, har du gått helt fra konseptene eller? Skal vi ha totalt anarki her, eller!? Hvordan tror du det hadde gått hvis folk skulle begynne å gjøre akkurat hva faen de vil!? Hvordan skal de kunne vite hva de vil? De skjønner jo ikke musikk slik som vi gjør! De tror Heidi Hauge er bra, og at Dadafon er merkelig. Man kan ikke overlate musikk til en hvilken som helst homobondejødeneger fra distriktene. Det er VÅR terning, og vi bestemmer!!! Hold kjeft, og kjøp det du får beskjed om din ignorante feite lille tølper! Det er et lite knippe mennesker som VET hva som er bra og ikke, og de har terningen. Ikke kødd med den terningen, hører du!? Trekk tilbake her, det er ikke mer å se på! Stikk av!

Ære være terningen i det høyeste. Amen.

Stillinger

Pianopedagog – 60%

Nordre Follo kulturskole

Dirigent

Jar Skoles Strykeorkester, Bærum

Kommunikasjons-ansvarlig

Musikkforleggerne

Pianolærer

Nittedal Kulturskole

Hold deg oppdatert

Meld deg på vårt nyhetsbrev