Side Brok 1 (foto: Turid Rogne)

Svisj er blitt et nåløye

For to år siden var NRK Svisj en våt drøm for alle norske band som klarte å skramle sammen en musikkvideo. Nå er det blitt betraktelig vanskeligere å slippe til på spillelistene, og stadig flere band blir avvist med begrunnelsen av at video, låt eller begge deler er for dårlig. Blant annet de tidligere Svisj-favorittene Side Brok, som mandag slipper første smakebit på sitt andre album.

Kalender

Glogerfestspillene: Klassisk fra dA til nÅ

28/01/2022 Kl. 18:00

Viken

Glogerfestspillene: Festkonsert

28/01/2022 Kl. 20:00

Viken

Glogerfestspillene: Med egne ord

28/01/2022 Kl. 09:30

Viken

Glogerfestspillene: Vox Humana

29/01/2022 Kl. 17:00

Viken

Av Øyvind Holen

Sent i 2003 dukket det opp noen merkelige fyrer fra Ørsta på Sunnmøre, og i videoen til gjennombruddslåta ”1, 2, 3, fyre” rånet de rundt i Ørsta sentrum og rappet seg gjennom en god, gammeldags bygdefest. NRK Svisj var i utgangspunktet skeptisk til å sette opp videoen på spillelistene, men etter at Side Brok krabbet seg inn på VG-lista to forskjellige ganger med låta og vant Årets Urørt og VGs pris for beste liveband under Bylarm i Bergen i 2004, fikk pipa en annen låt. ”Da ’1,2,3, fyre’ til slutt ble satt opp, var den blant de mest spilte videoene i flere uker,” skriver Side Brok-manager Tonje Kaada i en pressemelding.

For dårlig

Bakgrunnen for pressemeldingen er at Side Broks nye video, ”Din likkje drit” ikke er satt opp på Svisj-listene – med begrunnelsen at den er ”for dårlig”. Kaada skriver videre: ”Vi føler oss selv sikre på at ’Din likkje drit’ er en minst like bra video som ’1,2,3, fyre’ og mange andre
videoer som går på Svisj. Side Brok blir gitt ut på det lille selskapet PinaDGreitt Records, og har selvsagt ikke de største budsjettene til å lage video for, men vi er selv meget fornøyd med produktet!”

Problemet er at det slett ikke er godt nok å ha laget en ”like god” video som i 2003 lenger, for Svisj er gått fra å være en nærmest åpen kanal til et trangt nåløye i løpet av de to årene som er gått. Janne Sandstad i Svisj forteller til Ballade at det er blitt mye vanskeligere å slippe gjennom enn tidligere.

— Vi mottar flere videoer. Det var fem-seks i uka da jeg starta, og nå ligger det på mellom 40 og 60 i uka. Og økningen er størst i forhold til norske videoer. De er et luksusproblem for oss, men selvfølgelig leit for de som ikke blir ”addet”. Vi legger på fem-seks nye hver uke og tar av tilsvarende. Det er vel sånn det funker i nesten samtlige radiostasjoner og musikkvideokanaler her til lands. I tillegg er kvaliteten på videoene er også blitt mye, mye bedre.

Alternative muligheter

Den nye situasjonen i Svisj-redaksjonen er både et resultat av den langt større mengden av videoer å velge mellom, samt de strengere kvalitetskravene det naturlig nok har ført med seg.

— For å kunne spille flere norske videoer og gi noe tilbake til alle de som har brukt tid og penger på å lage video startet vi opp Urørt jukeboks for rundt ett år siden. Her setter vi opp norsk musikk, både uetablert, men også mer etablerte artister. Her er det ikke like strenge krav til video- eller låtkvalitet, så de fleste norske artistene blir spilt her. I tillegg har vi hiphop- og metal-jukeboks med veldig mye norsk, forteller Sandstad.

Runar Gudnason, alias sjefsrapperne Sjef R og Thorstein Hyl III i Side Brok, har følgende kommentar til saken.

— Jeg stiller meg særs undrende til Svisj-redaksjonens avgjørelse. For det første synes jeg at både låta og videoen er veldig bra og underholdende. For det andre har de tidligere videoene våre gått veldig bra på Svisj. For det tredje synes jeg det er et merkelig valg av en public service-kanal å ikke vise mangfoldet i den norske musikken, og ikke minst, mangfoldet i den norske musikksmaken. For Side Brok erannerledes, og det er ikke alle som like oss – langt i fra. Men det er mange, veldig mange. Og 99 prosent av dem har mobiltelefon.

Gudnason synes det er synd at fansen ikke får sett videoen på Svisj, og ikke får muligheten til å stemme fram Side Brok.
 
— Men jeg tror at vi i Side Brok skal klare oss uten en videohit på Svisj, for albumet som kommer i februar er såpass sterkt og nytt. Dessutan synes jeg at Svisj burde sponse en ny server til oss, for det er så mange som ser videoen på hjemmesida vår at serveren snart brenner opp.

Alternative muligheter

Er du interessert i den nye Side Brok-videoen, er den altså tilgjengelig på gruppas hjemmeside. Der har gruppa også satt i gang en aldri så liten kampanje for å oppfordre folk til å ”gi beskjed til Svisj om at de gjerne vil se videoen”.

Singelen Din likkje drit slippes mandag 12. desember, og i kveld, fredag, blir det en aldri så liten markering på Garage i Bergen kl. 2200. Der vises videoen, men Skatebård i Side Brok spiller rock og metal sammen med sin nye venn Dr Essing (alias Ivar Bjørnson fra Enslaved). Bjørnson står dessuten bak en av de mange remiksene av ”Din likkje drit” på Side Broks nye singel. Det blir også smakebiter fra Side Broks kommende album Kar me kjøme frå, som slippes 6. februar.

Stillinger

Produsent

Foreningen Oslo Sinfonietta og Cikada

Produsent / Arrangementssjef

Grieg in Bergen Int Festival

Musikkfaglig medarbeider

Musikk I Skolen

Festivalsjef/ kunstnerisk leder

Riddu Riddu Festivála

Universitetslektor i gehørtrening

Norges musikkhøgskole (NMH)

Country Manager

Musikkundervisning Norge AS

PR & Markedsansvarlig

Rockefeller, John Dee og Sentrum Scene

Solo OBO Bodø

Arktisk Filharmoni

Hold deg oppdatert

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this