Marianne Antonsen, Tom Skjeklsæther (NRK.no/Østfold)

Stigende sinne mot GRAMO-Antonsen i hjemfylket

I Østfold er mange nå sinte og oppgitte over at musiker og AP-politiker Marianne Antonsen nærmest aktivt motarbeider fylkets eget forslag til lokalisering av rockemuseet. AP-ordfører Per-Kristian Dahl i Halden skrev nylig et brev til sin kollega, der han stiller store spørsmålstegn ved motivene hennes. Også Tom Skjeklesæther er oppbragt over Antonsens manglende engasjement for hjemfylket: – Vi er svært sjokkert over at Marianne Antonsen går ut i alle medier og i det norske musikkmiljøet, og advarer spesifikt mot Halden-alternativet, sier Skjeklesæther, som sist helg braket sammen med Antonsen i en opphetet TV-debatt.

Kalender

Cantango på Gamle Raadhus Scene

02/09/2020 Kl. 19:00

Oslo

Legg til arrangement
Se alle

Av Arvid Skancke-Knutsen

Fredrikstad og Halden har den siste tiden valgt å samarbeide for å få Opplevelsessenteret for norsk rock til Halden. I følge Fredrikstad Blad har kulturavdelingen i Fredrikstad kommune bestemt seg for å samarbeide med Halden om å få senteret dit. Som en motytelse skal Halden tre støttende til når Fredrikstad søker om by: Larm i 2007.

— I stedet for å konkurrere, kan vi trekke veksler på de kompetanseområdene byene kan bistå med, sier Bjørn Heidenstrøm, som rådgiver for kultursjefen i Fredrikstad. – Dropper vi diskusjonen om hvem som er Østfolds rockeby, og heller støtter hverandre, øker sjansen for å få til noe.

Marianne Antonsen ble av Arbeiderpartiet i januar nominert på 6. plass på listen over Stortingskandidater fra Østfold fylke. Nå er det mange som undrer seg over at den kjente artisten, som også sitter sentralt i organisasjoner som GramArt og GRAMO, ikke gjør mer for å fremme initiativene fra hjemfylket.

En av dem er Haldenordfører Per-Kristian Dahl, som nylig sendte et skarpt brev til Antonsen, der han anklaget henne for verken «å støtte Halden som lokaliseringsalternativ, eller bry seg om å finne ut hva byen har å tilby et senter for rock».

I følge Dahl har Antonsen advart i sterke ordelag mot å legge et Rockemuseum til Halden, blant annet fordi det ville bety «økonomisk fiasko» både for museet og kulturlivet i Østfold.

«Hvor du, Marianne Antonsen, har dine økonomiske beregninger fra vites ikke, men det er i skrivende stund svært uklart hvilket økonomisk fundament et museum skal bygges på, uansett hvor det måtte plasseres», skriver Dahl i brevet til Antonsen, som er datert 18. februar – og gjengitt i Halden Dagblad.

AP-veteranen er også forbauset over at kulturpolitikeren ikke har gjort noen større innsats for å sette seg inn i hva det lokale alternativet egentlig innebærer, og ber om en avklaring av Antonsens standpunkter så raskt som mulig.

Sist fredag var både Marianne Antonsen og musikkjournalist Tom Skjeklesæther med på en TV-debatt i regi av NRK Østfold. Skjeklesæther har vært en av frontfigurene for å få et opplevelsessenter for rock til Halden, og føler i likhet med Dahl at Antonsen nærmest gjør sitt ytterste for å torpedere forslaget.

Debatten fikk raskt høy temperatur, og ble ført videre også etter at kameraene var slått av.

— Jeg har aldri blitt så sint i mitt liv. Det er ikke forbudt i Norge å bli eitrende forbanna, når folk lyver deg rett opp i ansiktet, sier Tom Skjeklesæther, som mener at Antonsen i flere sammenhenger regelrett har advart mot Halden og Østfold som et lokaliseringsalternativ.

— Halden-alternativet faller igjennom på alle punkter i forhold til Trondheims alternativ, uttalte Antonsen på direkten til NRK Østfold. Hun hevdet i etterkant også at Tom Skjeklesæther rett etter sending «truet henne med represalier» på grunn av hennes motstand mot Halden-alternativet. Hun tok etter eget utsagn truslene svært så alvorlig, og sier at Skjeklesæther ikke er noen god representant for kandidaturet til hjembyen.

— Jeg vurderte i et kort øyeblikk å politianmelde saken, så lenge det går på personlige trusler. Jeg var både redd og sjokkert. Men jeg har funnet ut at en anmeldelse bare vil gjøre vondt verre, uttalte hun til Halden Dagblad.

Tom Skjeklesæther medgir at han var sint, men nekter blankt for at han skal ha kommet med noen form for trusler. Han fikk i går støtte fra ordfører Dahl, som mente at Skjeklesæther hadde gjort en god innsats for hjembyen.

— Slik som jeg kjenner til saken, og det jeg har fått med meg, så har Tom Skjeklesæther gjort en god jobb for Halden kommune, sier Dahl til NRK Østfold.

Skjeklesæther skriver i et innlegg i Fredrikstad Blad at Antonsen og Sæmund Fiskvik antagelig har lovet støtte fra GRAMO og GramArt til trønderalternativet, som frontes av blant andre Aps Trond Giske – og at dette ble bestemt på kammerset for så langt tilbake som for et år siden.

— Folk i Fredrikstad bør reflektere over at Marianne Antonsen umiddelbart gikk ut mot Fredrikstad som mulig lokalisering da saken kom opp i fjor høst, skriver Skjeklesæther, og føyer til:

— Folk i Østfold bør også reflektere over hvilke personlige motiver AP-politiker Marianne Antonsen har for å støtte et lokaliseringsalternativ frontet av den mektige AP-politikeren Trond Giske.

Til Halden Dagblad uttaler han: – Vi er svært sjokkert over at Marianne Antonsen går ut i alle medier og i det norske musikkmiljøet, og advarer spesifikt mot Halden-Alternativet. Det gjør oss svært sinte.

Interesserte kan lese mer på disse sidene fra Halden Dagblad: «Halden og Fredrikstad samarbeider om rockemuseum», «Ordfører ut mot Marianne Antonsen», «Hissig rockedebatt» og «Ordføreren forsvarer Skjeklesæther». Du kan også følge saken på disse undersidene fra NRK.no/Østfold: «Følte seg truet etter tv-debatt» og «Krigen om Rockmuseet». Her kan man også få se opptak fra selve TV-debatten.

Stillinger

Dirigent – hovedkorps

Hosle og Bekkestua skolekorps i Bærum

Direktør for komponisthjemmene

KODE Kunstmuseer og komponisthjem

Kantor

Haugesund Kirkelige Fellesråd

Festivalsjef

Kongsberg Jazzfestival

Assistentdirigent

Arktisk Filharmoni AS

Daglig leder

Høstscena

Hold deg oppdatert

Meld deg på vårt nyhetsbrev