Joakim Haugland, 2004

Smalltown Superjazzz: Ny og annerledes jazz-label

Torsdag 12 august presenterer Smalltown Supersound sin nye jazz-etikett, Smalltown Superjazzz, under Oslo Jazzfestival. Konserten på Blå markerer også slippet av The Things etterlengtede album «Garage», der den hardtslående garasjejazz-trioen gjør strålende versjoner av The Sonics, Yeah Yeah Yeahs og The White Stripes. – Målet er å skape en label med magien til BYG Records, drevet med punk-attityden til Dischord Records, sier Smalltown-sjef Joakim Haugland.

Kalender

Lørdagsopera: Jussi i våre hjerter

02/03/2024 Kl. 18:00

Oslo

KvarTettPå 2024 – Ravelorama 

02/03/2024 Kl. 14:00

Oslo

Operapub på Grønland Boulebar

02/03/2024 Kl. 19:00

Oslo

Av Arvid Skancke-Knutsen

— Smalltown Superjazzz-labelen har etterhvert tvunget seg frem fra Smalltown Supersound, forteller Joakim Haugland i forkant av lanseringen. – Smalltown Supersounds intensjon har alltid vært å ha en bred profil på samme tid som det skal være en rød tråd mellom artistene og utgivelsene. Dette har vært en vanskelig oppgave, da man hele tiden må ta valg på bagrunn av om det vil passe inn i profilen og helheten, noe som har gjort at vi bl.a. har gitt ut færre jazzplater enn ønskelig.

Smalltown Supersound har lenge vært et av flaggskipene i den alternative platefloraen her hjemme, og har lenge vakt stor oppmerksomhet, både her hjemme og internasjonalt. All A&R-virksomhet på selskapet blir gjort av Joakim Haugland selv, som i februar kunne feire tiårsjubileum hele tre dager til ende på Blå.

Haugland har i lengre tid hatt et ønske om å gjøre en ren jazz label, eller «en label som utgir vår definisjon av jazz», noe som gjør at Smalltown Superjazzz med største selvfølgelighet gir ut den elektroniske improvisasjons-laptopduoen Jazzkammer. Smalltown Superjazzz er i følge Haugland sterkt inspirert av franske BYG Records og deres Actuel-katalog fra slutten av 60-tallet.

— Målet er å skape en label med magien til BYG Records, drevet med punk-attityden til Dischord Records, sier Haugland, som alt i 2002 ble kåret til Årets by:Larmer for sin store innsats for den norske, uavhengige musikken.

Med det kontaktnettet som Smalltown Supersound har opparbeidet seg med sine jazzutgivelser så langt, mener Haugland at Smalltown Superjazzz stiller med et meget bra utgangspunkt, både når det gjelder artister og distribusjonsnettverk.

— Og så har vi nylig signet et av våre favorittband, The Thing, som tidligere har gitt ut to fantastiske album på Crazy Wisdom/Universal. Deres nye album heter «Garage», og slippes 16. august. I tilegg har vi flyttet Paal Nilssen-Love/Ken Vandermark Duo, Jazzkammer og Lasse Marhaug fra Smalltown Supersound, og over på Smalltown Superjazzz. Det vil også komme til et nytt og meget spennende band/prosjekt i løpet av høsten, sier Haugland noe hemmelighetsfullt.

Første utgivelse på Smalltown Superjazzz er 7-tommeren «Artstar» av The Thing, etterfulgt av The Things «Garage»-CD. I tillegg kommer et flunkende nytt dobbelalbum med Paal Nilssen-Love/Ken Vandermark, kalt «Dual Pleasure 2». Samtidig vil det ferske selskapet presentere seg med samlealbumet «Actions For Free Jazz».

The Thing, som består av Mats Gustafsson, Ingebrigt H. Flaaten og Paal Nilssen-Love, har alt fått med seg adskillige godord på eveien, for sin kompromissløse og hardtslående stil. «Inspired by the ferocious bands of Albert Ayler and Peter Brötzmann, The Thing make what can only be described as a very special noise», kommenterte Jazz on BBC 3 nylig. På sitt nyeste album gjør de også låter av Norman Howard og før nevnte Peter Brötzmann, i tillegg en egen komposisjon. Bandet startet opp våren 2000, og spilte i 2001 inn en ny plate med Joe McPhee, som de nylig opptrådte sammen med under Kongsberg Jazzfestival.

Den komplette Smalltown Superjazzz-stallen ser per idag slik ut: The Thing, Paal Nilssen-Love/Ken Vandermark Duo, Mats Gustafsson, Jazzkammer og Lasse Marhaug. Smalltown Supersound blir ført videre med følgende artister og prosjekter: Jaga Jazzist, Kim Hiorthøy, Mental Overdrive, Lars Horntveth, Sir Dupermann, Toy, Martin Horntveth og Midnight Drummer.

Torsdagens tilstelning på Blå starter opp klokken 21. I tillegg til konserten med The Thing, vil Joakim Haugland og Mats Gustafsson også opptre som DJer. 

For å kommentere og diskutere artikkelen må du være logget inn på Facebook. Dersom du har en mening du ikke får postet her kan du alltid sende oss en e-post.