Kim Hiorthøy (foto: NRK Filter)

Smalltown på vei til Amerika

Hvorvidt norske elektronika-artister har samme mytiske forhold til statene som norske country & western- og rockeartister, vites ikke. Men nå er i hvert fall noen eksemplarer av arten på vei over Atlanteren igjen. Denne gangen er det Jazzkammer og labelen Smalltown Supersound som tar turen over med Martin Horntveth og Kim Hiorthøy, samt selskapssjef Joakim Haugland som DJ.

Kalender

Lørdagsopera

20/04/2024 Kl. 16:00

Oslo

OperaFest!

20/04/2024 Kl. 19:00

Viken

Operapub på Grønland Boulebar

20/04/2024 Kl. 19:00

Oslo

Først fikk amerikanerene snusen i musikken til Geir Jensen og hans Biosphere, new age-kunstneren Øystein Sevåg og deler av Beatservice-katalogen. Noe som gav norske artister anledning til annerledes opptredener på bl.a.store amerikanske ravefester og teknotilstelninger.

Nå følger noen av landets fremste eksponenter for elektronisk musikk i fotsporene til Gluecifer, Turboneger, Poor Rich Ones og Sister Sonny inn på det uavhengige amerikanske konsertmarkedet.

John Hegre og Lasse Marhaug, bedre kjent under navnet Jazzkammer, gjør tidlig i mars et par eksklusive konserter i post-rock og techno-metropolen Chicago. Konsertene er sammen med den akustisk-elektroniske trioen TV Pow på 60 Dum på Chicago Avenue. To kvelder med utgangspunkt i elektronisk musikk og improvisasjon rundt digitale forskyvninger, popkulturelle samples og feltinnspillinger blir det.

Opptredenene har blitt til blant annet gjennom støtte fra The American-Scandinavian Foundation – en organsisasjon for utveklsing av skandinavisk og amerikansk kultur.

I nær fremtid får vi ellers Martin Horntveths solodebut som artist innenfor skjæringsfeltene glitschelektronika, drill `n`bass, post-rock… eller hva nå alle verdens former og utgaver av moderne elektronisk musikk måtte bli kalt. Først i form av en 12-tommer kalt «Fast Motion» på Smalltown, med en fullengdes utgivelse hakk i hæl. Horntveth har forlengst gjort seg bemerket i hovedstadens musikkmiljø gjennom opptredener sammen med bl.a. Kid 606, Gold Chains og Funkstörung, i tillegg til sin innsats i Jaga Jazzist. Han medvirker for øvrig også på Funstörungs kommende album.

Samtidig legger også herre Horntveth og Kim Hiorthøy ut på en omfattende USA-turnee. I perioden 15. til 24. mars vil de opptre i mange av USAs største byer – på de mest kjente konsertstedene for elektronika- og post-rock-utøvere. Blant annet skal Horntveth og Hiorthøy opptre på Empty Bottle i Chicago, Tonic i New York og galleriet Betalounge i San Fransisco.

Hiorthøy kommer også til å gjøre en livekonsert for WNYU i San Fransisco, og de vil begge opptre i en rekke platebutikker i verdensmetropolen New York og alternativ-hovedstaden San Fransisco.

Det blir nok også spennende for Smalltown Supersounds direktør Joakim Haugland å prøve ut norske og europeiske elektronika-utgivelser for et kresent, men antagelig svært så interessert amerikansk publikum. For tiden aktuelle utgivelser på Smalltown Supersound er Alexander Rishaugs «Panorama», Monopots «Optipess» og et foreløpig navnløst album fra duoen Lasse Marhaug og Kevin Drumm.

For å kommentere og diskutere artikkelen må du være logget inn på Facebook. Dersom du har en mening du ikke får postet her kan du alltid sende oss en e-post.