Jesper Brodersen (Foto: eget)

Skandinavia som ett territorium

INTERVJU: Nordic Music Week er den europeiske kulturhovedstaden Stavanger2008 sin satsning på det rytmiske musikkfeltet. – Selv om det er forskjeller finnes det også likheter mellom spillestedene i de respektive landene. Nordic Music Week kan helt klart stimulere til å bedre vilkårene for spillestedene, arrangørene og bandene i Norden, mener prosjektleder Jesper Brodersen.

Kalender

Legg til arrangement
Se alle

Av Carl Kristian Johansen

Nordic Music Week eies av Stavanger kommune, Stavanger 2008 og STAR, som er Stavanger Rock – det regionale kompetansesenteret for rytmisk musikkliv i Rogaland.

Konseptuelt er Nordic Music Week i familie med by:Larm og SPOT i Danmark, i den forstand at arrangementet er delt mellom en seminardel og en klubbfestivaldel.

— Forskjellen er at vi fokuserer på nordisk mobilitet og samarbeid på livearrangørdelen av bransjen framfor på fonogramindustrien, sier Jesper Brodersen. Han deler prosjektlederansvaret i Nordic Music Week med Silvia Tofte.

— Det er noe firkantet satt opp, og det er klart at det er en overlapp her. SPOT i Danmark og by:Larm er talentplattformer som skal rekruttere nye band, noe vi ikke er i like stor grad, sier Brodersen.

Klubbutveksling

Opp mot 100 representanter fra nordiske klubber er i Stavanger denne helgen. Disse skal delta i en seminardel som bringer på banen temaer som”Alternativ finansiering”, ”Nordiske støtteordninger”, ”Samarbeid på liv og død? Hvordan skal rocken, jazzen og folkemusikken samarbeide?” og ”De regionale kompetansesentrene – hvor går veien videre?”.

Et spesielt trekk ved Nordic Music Week er klubbutvekslingsprogrammet. På torsdag og fredag blir Checkpoint Charlie gjort til en dansk klubb som innredes og programmeres av en dansk delegasjon, tilsvarende blir Grottene tilhørende Folken til svensk når Fritz’s Corner flytter sin aktivitet fra Stockholm til Stavanger denne helgen. Det er Norsk Rockforbund og dets søsterorganisasjoner i Norden som har formidlet kontaktene i de respektive land.

— Det gode som kan komme ut av dette er at vi kan bli bedre på å operere med Skandinavia som ett sammenhengende territorium. Selv om det er forskjeller, finnes det også likheter mellom spillestedene i de respektive landene. Nordic Music Week kan helt klart stimulere til å bedre vilkårene for spillestedene, arrangørene og bandene i Norden, mener Brodersen.

Prosjektlederen mener at livemarkedet er viktig i kraft av plateindustriens tilbakegang.

— De helårlige klubbene og spillestedene ivaretar et kontinuerlig og kvalitetssterkt tilbud året gjennom, sier Brodersen, som legger vekt på at Nordic Music Week også er en publikumsfestival.

— For det første er dette en konsertbegivenhet som vi håper vil bli husket lenge av siddiser og rogalendinger, og at publikum får oppleve musikk av høy kvalitet.

— På det litt mer organisasjonmessige planet håper vi at klubbutvekslingsprosjektet vil gi resultater. Det er første gang spillesteder i Skandinavia samarbeider om et konkret prosjekt i denne størrelsesorden. Vi håper på å fortsette den gode dialogen som ligger bak dette samarbeidet slik at vi kan gjennomføre spennende prosjekter på tvers av grensene i Skandinavia. Dette er ikke begrenset til Stavanger, sier Brodersen.

I forlengelsen av andre festivaler

Vil Nordic Music Week bli et årlig arrangement?

— Vi er i en unik situasjon på grunn av Stavangers status som europeisk kulturhovedstad, men vi tar i utgangspunkt sikte på at det også vil bli et Nordic Music Week også i 2009. Det vil i så fall også skje i Stavanger slik at vi får satt organisasjonen skikkelig.

by:Larm har i første omgang har slått rot i Oslo etter å ha vært et ambulerende byarrangement.

— by:Larm skulle etter planen vært i Stavanger i år, og det er en del av bakgrunnen for at Nordic Music Week nå finnes. Men vi har formulert konseptet på en måte – og lagt Nordic Music Week på et tidspunkt – som gjør at vi vil fungere i forlengelsen til de andre nordiske festivalene, sier Brodersen.

Konsertarenaer i Stavanger er Folken, Grottene, Checkpoint, Cementen og Tou Scene. Blant artistene finner vi Ingrid Olava, Susanna, Kaada, Harry’ Gym, Baby Woodrose, Den sorte skole, Choir of Young Believers, Silverbullit, Wildbirds & Peacedrums, Vapnet, Nordpolen og Valutan.

Nordic Music Week startet onsdag og avsluttes lørdag 8. november.

Stillinger

Pianopedagog – 60%

Nordre Follo kulturskole

Dirigent

Jar Skoles Strykeorkester, Bærum

Kommunikasjons-ansvarlig

Musikkforleggerne

Pianolærer

Nittedal Kulturskole

Hold deg oppdatert

Meld deg på vårt nyhetsbrev