Sæmund Fiskvik 2003

Sæmund Fiskvik: – Jeg ser ingen eksempler på juks

Sæmund Fiskvik (IFPI, GGF) har reagert skarpt på Christer Falcks bevisste forsøk på å kjøpe Warlocks inn på VG-lista, og har svart med å stenge ute samtlige C + C-artister på ubestemt tid. – Falck har ennå ikke gitt ett eksempel på juks, uttalte Fiskvik til Dagsavisen i helgen. – Han er bare stor i kjeften. Samtidig er det mange som reagerer på Fiskviks kollektive avstraffelse, og tviler på om VG-lista er så uskyldsren som GGF hevder. Anders Grønneberg i Dagbladet skriver i dag rett ut at manipulering av Norges offisielle platebarometer ”sannsynligvis ofte skjer, men sjelden blir avslørt”.

Kalender

Av Arvid Skancke-Knutsen

— Nå har Christer Falck blitt intervjuet snart hundre ganger, og ennå ikke gitt ett eksempel på juks. Han er bare stor i kjeften. Det ene eksempelet han har kommet med er fra feil jorde, fordi det var fra den gamle VG-listen som var basert på manuell rapportering. Og alle visste at den listen var svak, uttalte Sæmund Fiskvik til Dagsavisen fredag.

Fiskvik: – Jeg kan ikke ha juks på min liste

Fiskvik har mottatt et brev fra Falcks advokat Eivind Bergh-Jacobsen, som mener Fiskvik brøt med GGFs egne regler da han på organisasjonens vegne i slutten av forrige uke tok beslutningen om å utestenge alle C + C’s artister på ubestemt tid.

— Jeg må med forbauselse merke meg at denne mannen kaller seg advokat. Han fungerer jo som en pressetalsmann som forsøker å skape hype i mediene rundt denne saken. Falck har sagt han fryder seg hver dag Warlocks er avbildet i avisen, sa Fiskvik.

– Jeg kan ikke ha produkter på min liste der utgiver på forhånd har sagt at han vil jukse. Jeg må vel i all beskjedenhet si at Fiskvik ikke har noe valg her, fortsatte GGFs mektige sekretær, og fortsatte:

– Falck er jo ikke korka dum, så dette må han ha kalkulert med, og så får artistene hans regningen. En relevant sammenligning er hvis en foreldreperson blir dømt til fengsel selv om han har barn. Han blir ikke fristilt av den grunn. Christer har masse barn i form av artister, og ansvaret må han ta selv.

Ville GGF reagert like raskt overfor de store?

Et av disse ”barna” er synthpop-duoen The Machines, som ga ut debutalbumet sitt på C + C Records i fjor. Halvard Haldorsen i The Machines stiller seg solidarisk med utgiveren sin, og er oppgitt over Fiskviks håndtering av saken:

— Som en konsekvens av Christer Falcks fuck-the-industry-stunt med å kjøpe seg inn på VG lista har nå alle hans artister, inkludert The Machines, blitt bannlyst fra hitlisten på ubestemt tid, sier Haldorsen.

— Det tok ett døgn fra at nyheten sprakk til at Sæmund Fiskvik, IFPI og GGF bannlyste alle C+C-artister fra VG-lista. Gadd vite om de hadde reagert like lynraskt om det var Universal, Warner, EMI, Virgin eller lignende som hadde ”jukset”!?

— Det har nå begynt å koke i plateindustrigryta, og musikkens forspiste giganter sverger på at dette ikke har skjedd før,og at dette er noe de aldri ville gjort selv, fortsetter Haldorsen.

— Tro det, den som vil og kan! Vi håper at Christers stunt vil sette søkelys på ”bransjens” spill, kameraderi og grunnleggende drepende holdning til all musikk som ikke smaker hitliste-fôr.

Stein Østbø: – Fiskvik svarer med en grov overreaksjon

Også Anders Grønneberg i Dagbladet og Stein Østbø i VG reagerer i dag på den kollektive avstraffelsen som Fiskvik nå har innført overfor artistene på C + C Records.

Stein Østbø skriver i sin faste kommentarspalte i Norges største avis i dag:

”Isolert sett har ikke Christer Falck og hans lille, uavhengige C+C Records gjort noe annet enn å bruke sitt markedsføringsbudsjett på en kreativ måte. Norge har atskillig større plateselskaper med atskillig romsligere budsjetter som kan kamuflere en lignende påvirkning på en mer ullen måte. (….) En slik muskel kan brukes enda mer fleksibelt, for alle som følger nøye med på VG-lista, kan ikke ha unngått å undre seg over alle de gamle utgivelsene som plutselig dukker opp helt uten forvarsel. Er det ikke lov å lure på hvorfor dette skjer? Kanskje sette det i sammenheng med rabatterte plater og avtaler som ikke nødvendigvis tåler etisk dagslys?

Akkurat det kan han ikke svare på, avgjørende myndighet og avtroppende IFPI-sjef Sæmund Fiskvik. IFPI er tross alt storkapitalismens talerør og liker ikke bakstikk fra folk som Christer Falck. Og han svarer med en grov overreaksjon når han diskvalifiserer hele platestallen til Falck. Men noe skal jo Sæmund Fiskvik bli husket for.”

Anders Grønneberg: – Fiskviks vedtak er uhørt og lovstridig
Anders Grønneberg i Dagbladet skriver på sin side rett ut at manipulering av Norges offisielle platebarometer ”sannsynligvis ofte skjer, men sjelden blir avslørt”.

Han fortsetter: ”Det frekke Falck gjorde, var å påpeke hvor lite troverdig en plateliste er, og hvor lite som skal til for å jukse. (…) At de andre artistene på Falcks plateselskap blir boikottet av landets eneste salgsliste, er ikke bare uhørt, men også lovstridig – så vidt jeg kan forstå. Denne uka kommer norske Sofian ut på C+C Records. Nå må platebransjen sørge for at han blir behandlet med rettferdighet.”

Samtidig har debatten rast videre både internt i bransjen, og i forskjellige nettfora.

Falck har gått langt i å beskylde både EMI og Sony for langvarig manipulering av salgslistene, men så langt er det få konkrete bevis som er lagt på bordet. Derfor er det mange som etterlyser mer kjøtt på beinet, om det nå finnes.

I mellomtiden står en steil og sint Fiskvik, som bl.a. har sammenlignet Christer Falcks stunt på Lydverket med NOKAS-ranet i Stavanger, og også kalt C + C-sjefen ”et kjøtthode”, på sitt:

— Jeg ser ingen eksempler på juks, jeg ser bare tyven som roper stopp tyven.

Hele intervjuet med Fiskvik hos Dagsavisen kan du lese her.

For å kommentere her må du ha en Facebook-konto. Dersom du har en mening du ikke får postet her kan du sende oss en e-post.

Hold deg oppdatert

Meld deg på vårt nyhetsbrev