Quart-publikum 2002 (Foto: www.quart.no)

Rockforbundet: – Vi er ikke negative til festivalene

Til Dagbladet sier Rockforbund-leder Monica Larsson at den økende mengden festivaler ”skummer fløten” til fordel for klubbene, som holder konserter hele året. I dette innlegget til Ballade benekter Larsson at rockforbundet har gått ut mot sine egne medlemmer: – Dette er selvfølgelig ikke riktig. Norsk Rockforbund er stolt av at norske festivaler har bygget seg opp en økonomi, kompetanse, kontinuitet og nettverk som gjør at de kan levere svært profesjonelle «produkter» til sitt store publikum. Dette er en suksesshistorie som Norsk Rockforbund vil jobbe videre for å utvikle – for at også de norske helårsarrangørene skal ta del i suksessen, skriver Larsson.

Kalender

Operagalla

09/08/2020 Kl. 19.00

Oslo

Opera Soirée

14/08/2020 Kl. 19.30

Viken

Cantango på Gamle Raadhus Scene

02/09/2020 Kl. 19:00

Oslo

El Muro Tango & Inés Cuello

19/09/2020 Kl. 20.00

Oslo

Legg til arrangement
Se alle

Av Monica Larsson, leder for Norsk Rockforbund

I en stor artikkel i Dagbladet i dag, kan man få inntrykk av at Norsk Rockforbund går mot sine egne medlemmer, altså festivalene, og beskylder dem for å «skumme fløten».

Dette er selvfølgelig ikke riktig.

Norsk Rockforbund jobber for at norske festivaler stadig skal utvikle seg og bli enda bedre – og gjerne enda flere så lenge fokuset hele tiden er på musikalsk kvalitet. Norsk Rockforbund jobber for en økning av festivalstøtteordningen, da det å arrangere festival er risikosport, og vi ønsker ikke at været skal bestemme hvilket festivaltilbud vi skal ha her i landet.

Samtidig med dette er det viktig fremover nå å at de norske klubbene styrkes med bedre støtteordninger slik at publikum i hele landet kan oppleve musikk hele året. DEN utfordringen sender vi videre til de rød-grønne på Soria Moria
Norsk Rockforbund er konsertarrangørenes interesseorganisasjon, og vi jobber både for festivalarrangører og klubbarrangører. Vår målsetning er at det skal arrangeres gode konserter over hele landet – hele året.

Vi tar faktisk litt av æren for den festivaloppblomstringen vi ser i hele landet nå, og er svært fornøyde med den utviklingen. Vi ønsker på ingen måte og kutte ned på antallet festivaler. Vi jobber imidlertid, sammen med festivalene, for hele tiden å ha fokus på kvalitet og utvikling.

Både artister, publikum og arrangører er best tjent med festivaler og klubber som programmerer musikk som viser bredde, mangfold, mainstream, kvalitet og som samtidig er utfordrende. Arrangøren skal både behage, overraske og utfordre sitt publikum – og norske festivaler i dag har hatt en enorm utvikling på dette området! Norsk Rockforbund er stolt av norske festivaler og vi gleder oss til fortsettelsen.

Samtidig er det verdt å merke seg at norske festivaler etter hvert har en relativ god økonomi (dersom været holder vel og merke…), og har bygget seg opp en kompetanse, kontinuitet og nettverk som gjør at festivalene leverer svært profesjonelle «produkter» til sitt store publikum.

Dette er en suksesshistorie som Norsk Rockforbund vil jobbe videre for å utvikle for at også de norske helårsarrangørene skal ta del i suksessen. Samspillet mellom norske klubber og festivaler er nemlig det som er med på å utvikle norske artister. Norsk Rockforbund skrev i august en kronikk om dette samspillet, hvor vi blant annet skriver:

”Norske helårsarrangører trenger mer forutsigbare kår og dagens støtteordninger bør derfor styrkes kraftig. Helårsarrangøren er viktig fordi vi ikke kan risikere at live-musikk blir et sommerfenomen, eller enda verre, at publikum tror at konserter er et gratis sommerfenomen. Dessuten er det klubbene som utvikler norske artister. Verken Big Bang, Jaga Jazzist eller Madrugada debuterer som headlinere på norske festivaler. Derimot har de humpet i turnebussen på kryss og tvers i Norge, til studentsamfunn og rock- og jazzklubber, til de får sitt gjennombrudd. Helårsarrangører, som Blå og mange med dem, trenger derfor solide støtteordninger som stimulerer til kvalitetsprogrammering, talentutvikling og publikumsutvikling. Bare slik kan vi utvikle Musikk-Norge og oppnå flere suksesser og flere magiske musikalske øyeblikk.”

Poenget med kronikken var å feire den suksessrike festivalsommeren, med å gi en politisk utfordring til norske politikere i valgkampen: smi mens jernet er varmt! Det koker i Rocke-Norge, bruk denne anledningen til å satse på norske klubber og helårs arrangører, og på den måten være med på å sikre fremtidens artister og festivaler. Den utfordringen står enda vi på – og sender den derfor rett videre til Soria-Moria kameratene.

Stillinger

Kantor/ organist

Kongsberg kirkelige fellesråd

Orkesterbibliotekar

Oslo-Filharmonien

Kantor/ kyrkjemusikar

Gloppen kyrkjelege fellesråd

Produsent

Riddu Riddu Festivála

Produsent

Kulturfabrikken Sortland KF

Programsjef

Bodø2024 IKS

Hold deg oppdatert

Meld deg på vårt nyhetsbrev