Nils Heldal (foto: Øyvind Holen)

Rekordoppslutning for protestliste

Også i løpet av helgen fortsatte det å strømme inn underskrifter som uttrykker sin kraftige protest mot en bypolitikk der regelrytteri synes å telle mer enn en helhetlig kulturpolitikk. Blant underskriverne i denne runden finner vi bl.a. Quart-general Toffen og NRKs radiosjef Nils Heldal, musikere fra Motorpsycho, Gluecifer, Number Seven Deli, Palace Of Pleasure og The White Birch, samt en rekke andre kulturpersonligheter og musikkelskere. Mer enn 2000 underskrifter er nå passert, noe som gjør dette til den største protestaksjonen i kultur-Norge i nyere tid.

Kalender

Västanå Sessions

02/08/2024 Kl. 18:00

Hopalong AKA i bakgården på Folk

03/08/2024 Kl. 19:00

Oslo

Féile Oslo 2024

15/08/2024 Kl. 19:00

Oslo

Féile Oslo 2024 åpningskonsert

15/08/2024 Kl. 19:00

Oslo

Mandag formiddag passerte oppropet for Café Mono på www.cafemono.kicks-ass.net 1400 underskrifter. Sammen med protestene som også har kommet inn separat til Ballade og den tilsvarende underskriftslisten for So What!, har mer enn to tusen mennesker i løpet av kort tid protestert mot de vanskelige kårene arrangører i Oslo må operere under. Dette er som nevnt den største protestaksjonen i kultur-Norge de senere årene, og begynner å vekke gjenlyd også i politikerkretser, i tillegg til at saken har avfødt en rekke medieoppslag.

Ballade bringer her igjen et utvalg av kommentarene og protestene som har kommet inn de siste dagene. Om du selv ønsker å melde deg på oppropet, som bl.a. vil overrekkes Næringsetaten i Oslo og Byrådsavdelingen for Kultur og Utdanning, kan du uttrykke din støtte til ballade@mic.no, eller http://cafemono.kicks-ass.net.

Toffen Gunnufsen, Quartfestivalen
Vi vil gjerne støtte opp under Mono og deres kamp mot regelrytteriet og småligheten. Back to Mono!

John Ingvar Skåtøy, bookingansvarlig, Folken, Stavanger
En eneste liten telefonsamtale i forkant fra Oslo kommune til Mono, og dette kunne vært unngått! Paragrafrytteri med total mangel på fokus og forståelse!

Marianne Tveit, NRK
Vi trenger Mono som institusjon i norsk musikk-og kulturliv. Stedet er en innovativ scene som aktivt og uformelt bidrar til å utvikle og få fram nye musikere og uttrykk.

Kikka Krog, journalist, VG
Jeg støtter oppropet!

Anne Bitsch, Oslo
Til rette vedkommende: Jeg har fulgt folkene bak først § (Paragrafen) og siden Mono de siste seks år og jeg er ikke i tvil: Dette er en gjeng profesjonelle og kompetente ildsjeler som har gitt et verdifullt bidrag til Oslos rockscene. Slike mennesker og miljøer skal støttes! Jeg ber om, på vegne av alle oss som har Mono som stamsted og alle de som tjener, økonomisk og som utøvende musikere, på Monos eksistens, om at cafeen snarest åpnes.

Egon Holstad, Platebaren Feedback og Blårock, Tromsø
Welcome to Mongo Norway! Snart er det vel bare Smuget igjen i Oslo, og da blir det jo jævlig mye bra rock i hovedstaden. Norge er i ferd med å bli et land med så mye latterlige regler at vi i utlandet fremstår som pur underholdning. Fortsetter dette patetiske tullet kan vi begynne å ta cover charge ved grensestasjonene, fordi vi da vil oppfattes som et ekstremt tullete regeltivoli i resten av verden. Det er jo heller ikke akkurat en betryggende tanke at vi i tillegg har en kulturminister som omtaler begrepet «rock» som om det skulle være en kjønnssykdom. Se til Helvete å få åpnet dørene og kranene på Mono igjen!

Nils Heldal, kanalsjef, NRK Radio
Det er nesten så en har lyst til å aktivere seg politisk…

Lars Kolltveit, politisk rådgiver, SV
Jeg støtter oppropet!

Marius Øfsti, Sør-Trøndelag SV
Ikke la dette stanse dere.

Øyvind Hveem Malum, Oslo
Dersom Mono forsvinner, er det et stort tap for kulturbyen Oslo. Spesielt nå som SoWhat også er borte! Oslo trenger steder som Mono og SoWhat, like mye som de trenger scener som operaen og konserthuset.

Akane Nakamura, editor, norockway.info
Hello. I live in Japan but I visit in Norway every year to see so many concerts. Of course I went to Mono many times and know what the place is. I was really sad to know when Mono won’t have gigs anymore, what a great loss with So What!. Hope Mono will have many gigs like before, and will give us real music enjoyment again. I have a internet site which is introduce and deliver latest norwegian rock music in Japanese, will keep writing about this.

Danny Young, musiker, Gluecifer
Pga av en formalitet i papirarbeidet i forbindelse eierskiftet mistet Cafè Mono skjenkebevilgningen. Dette pga at mange som driver utesteder slår seg konkurs gang på gang og er useriøse bedrifter, da mister de logisk nok skjenkebevilgningen. Café Mono er ikke et slikt sted, stedet har vært utrolig opptatt med å booke band og å skape et bra undergrunns musikk-miljø i Oslo. Finnes det ikke et «smutthull» i reglementet som sier at seriøse bedrifter som ikke slår seg konkurs hele tiden og som viser til bra bokføring o.l kan få slippe unna med en bot istedenfor alkokutt i 3 mnd? Dette er jo simplethen idiotisk byråkrati.

Inge, Olav og Iver, orkesteret Oppnedbass, Rætvåg
Vyrde Kommunepolitikarar: Det er for gale å legge ned ein slik svér kafé som Mono, berre fordi dei rotar litt med skjenkinga. Heime i Rætvåg vert det rota med skjenkinga rett som det er, men kaféen fær me behalde lell. Me vitjar Mono nesten kvar gong me er i Oslobygda, og det fins ikkje nokon andre plassar der me kjenner det røske laus i dansefoten som der. Svér musikk har me nok av, men har me ikkje kaféar å spele opp på, so bers det rett på trygd att, og slikt vert det folkesnakk av…

Oddmund Fredrik Jacobsen Vaagsholm, redaktør, magasinet Baksete.
Jeg støtter oppropet med største selvfølgelighet. Det bor ekte skitt i den karakteriske tapeten på Café Mono.

Audun Molde, faglig leder, Musikerutdanningen, Norsk Lydskole
Jeg støtter oppropet. Mono er viktig kulturformidler, ikke en hvilken som helst pub.

Anne Læhren, promotionarbeider, BMG
Jeg støtter oppropet!

David Åleskjær, musiker og filmprodusent, «Asfaltevangeliet»
Noen ganger burde prinsipp-ryttere bruke bedre skjønn…

Sigmund Floyd, musiker, Palace Of Pleasure
Må ikke stenge mono, da. Nei, nei, nei!

Rune Berg, musiker, Number Seven Deli/ The Margarets
Number Seven Deli synes dette suger sinnssykt.

Alexander Kloster-Jensen, musiker, The Ricochets
Jeg støtter oppropet!

Tonje Wold, lysmester, Oslo
Jeg støtter oppropet!

Karim Sayed, musiker, Big Bang/Salvatore
Mono er Oslos beste konsertsted!

Noelle Poppe, markedsansvarlig, Rockefeller, Oslo
Jeg støtter oppropet!

Odd-Harald Wasenden, jurist, Oslo
Kommentarer burde være overflødige! Byråkratene må i sin skjønnsutøvelse ta inn over seg at Mono spiller en viktig rolle for Oslokulturen.

Hilde Moen Solberg, kundekonsulent, Oslo
Jeg støtter oppropet!

Thomas Borgvang, stiftelsen MOT
Vanker normalt ikke på Mono, men har jobbet i musikkbransjen i 10 år, så jeg vet viktigheten av å ha alternative scener som åpner for alle musikksjangere og alle typer artister. Ikke bare de som får plass i Spektrum og på Rockefeller.

Christian Peschout Olsen
Dersom det er riktig hva Mono hevder, bør forholdet som har inntruffet kunne ses på som en formell feil, som ikke fører til vesentlige materielle endringer.

Thomas Winther, selvstendig næringsdrivende, Oslo
Jeg støtter oppropet!

Henriette Westerlund Eriksen, journalist, Startsiden.no
Jeg støtter oppropet!

Siri Høstmælingen, Lydverket, NRK
Neineineineineineineinei!

Marta Breen, journalist, Dagbladet
Jeg mangler ord!

Erlend Sørskaar, De Norske Bokklubbene
Jeg støtter oppropet!

Åslaug Sem, vaktsjef, NRK
Jeg støtter oppropet!

Stig Jakobsen, researcher for Sone 2, TV2
Jeg støtter oppropet!

Lars T. Baade, styrer, Rockefabrikken
Jeg støtter oppropet.

Reidar Engesbak, KillYrEgo
Jeg støtter oppropet!

Ulf Rogde, musiker, The White Birch
Vis at denne byen handler om MER enn byråkrati!

Asbjørn Slettemark, redaktør, FaroJournalen
Jeg støtter oppropet!

Knut Motzfeldt, NRK Radio
Stopp paragrafrytterne i kommunen!

Espen Hovelsen, journalist
Hva skjer med stakkars Oslo?

Jan Wallaker, redaktør, HotRod
Mono er ekte og viktig. Oslo trenger stedet.

Morten Møller, GRAMO – Musikernes, artistenes og plateselskapenes vederlagsbyrå
Ikke la byråkratiet seire over initiativet!!

Simen Svale Skogsrud, konsulent, Bengler
Denne byen må snart klare å behandle ildsjelene sine bedre.

Eirik Hansen. student og platebutikkmedarbeider, Oslo
Jeg støtter oppropet!

Haakon Larsen, musiker og journalist
Best i byen, kort og godt.

Roger Grafsrønningen, salgssjef, Atari Nordic
Cafe Monos rolle som kulturbærer i Oslo har tydeligvis ikke blitt vurdert av politikerne. Og siden dette er en glipp i administrasjonen, dvs. ikke overskjenking eller skjenking av mindreårige, så synes jeg hele greien er noe tull. Gi Mono bevilgningen tilbake!

Håkon Gebhardt, musiker, Motorpsycho
Legg ned Oslo komune, så kanskje det går an å få gitt befolkningen et bra kulturtilbud. Mono gir band fra hele landet en mulighet til å få vist seg for et bra publikum. Nedleggelse av Mono vil merkes blant band fra hele landet. Til HÆLVETTE med byråkratene. Driv klubben videre uten skjenkebevilgning, så kan folk ha med seg drikke i papirposer. Dere må bare stå på mot dritten i politikken. Vennlig hilsen Gebhardt.

Svein Oskar Refsnes, journalist, Spot.no
Det neste politikerne bør stenge nå er Tostrupkjeller’n, Stopp Pressen og Smuget! Kultur i Oslo vil vi ikke ha noe av! Skaper bare alkoholikere, satanister og idiotiske kulturpersonligheter som lager musikk som bråker eller lager malerier ingen forstår noe av, eller kunst av søppel som ikke kan brukes til noe som helst. Behøver jeg nevne blitzere?? Eller hva med den gamle kroken Odd Børretzen som mumler noe rart og jazza i en mikrofon som folk sier er så genialt. Bare tull alt sammen selvfølgelig. Han veit sikkert ikke hva han holder på med. Skyt’n! Holder det kanskje ikke med det vi har da? Maleriet «Elg i solnedgang» er da kultur av høy klasse? Det bør holde. Jeg syns også det er på høy tid at vi lar jobben som kulturminister nå gå til Carl I. Hagen slik at han kan få bevilga mer penger til TVNorge? Hvorfor TVNorge? Jo, for da kommer det flere høyintellektuelle kulturprogrammer som vi kan se på, ala «Ekstrem Forandring», «Bikinifeber på Ibiza» og ikke minst «Big Brother». Å gi penger til såkalt «kultur» i hovedstaden er rett og slett å søle bort penger. Nøyaktig det samme som å hive gullbarrer nedi Drøbaksundet. Vi må iallefall sørge for at steder som Café Mono forblir stengt, og jeg tror vi bør ta penger fra kulturbudsjettet og ansette flere regelryttere slik at vi får stengt alle de stedene hvor det faktisk selges alkohol i byen! Fysj og phøy! Sånt svineri!

Underskriftskampanje er stillet overfor Oslo kommune, med Byrådsavdelingen for Kultur og Utdanning, samt administrasjonen på Rådhuset som adressater. Du kan støtte initiativet for å bevare hovedstadens levende musikkliv ved å sende inn navn, stilling og kommune/land til ballade@mic.no , og merke e-posten «Opprop!». Du kan også skrive inn kortere og lengre kommentarer om saken i selve meldingen, i tillegg til at vi gjerne tar i mot større, kulturpolitiske innlegg. Ballade vil fortløpende legge ut navnelistene og kommentarene på våre egne sider, og vil til sist sende underskriftene til alle relevante instanser, inkludert Oslos politiske partier. Videre underskriftsaksjoner finner du på http://cafemono.kicks-ass.net.

For å kommentere og diskutere artikkelen må du være logget inn på Facebook. Dersom du har en mening du ikke får postet her kan du alltid sende oss en e-post.