Det er visst ikke så lett å være forelsket rapper i Norge i dag.
“Du får meg til å skrive låter som får meg til å høres homo ut // Hva mer vil du ha av meg, lissom? // Tenk å putte maskuliniteten sin i en bukett, hæ? // Come on now, hva mer kan du ta fra meg lissom?”, rapper duoen Karpe Diem (som ikke gråt på TV da de vant «Årets Spellemann») i låten “Blood”.
De ikke er tøffelhelter, de er “til nød kanskje en flip-flop”, insisterer de. Den linjen har inspirert doktorgradsstipendiat Birgitte Sandves forskningsprosjekt. På onsdag holder hun innlegget “The Macho “flip-flop” – Norwegian Contemporary rap music caught between the original gangster and the henpecked man” på seminaret “Popular Music and Gender in a Transcultural Context”.
try {MusicNodes.addNode(«98ba59da-6b9c-442c-8f40-8d0c0d571b7f», true);} catch (err) {}
Hør Karpe Diems «Blood» her
Norsk gangster?
— Begrepet “tøffelhelt” er jo veldig til stede i norsk kultur. Det er interessant å se hvordan det står seg i møtet med stereotypiene i rap, som er en historisk sett maskulin sjanger. Som blant andre Øyvind Holen har påpekt i sin bok “Hiphop-hoder”: det er vanskelig å være gangsterrapper i Norge, sier Sandve.
Hennes prosjekt er en del av en større satsning på Universitetet i Oslo som ser nærmere på hvordan [link id=66221 title=»kjønn utøves i populærmusikken»] i dag.
Les mer om prosjektet her: [link id=66221 title=»Kjøttbikinier og black metal«]
— Jeg skal se på hvordan ulike norske rappere formidler og forholder seg til maskuline identiteter og hvordan dette påvirkes både av den norske og den globale konteksten disse utøverne relaterer til. I låten “Blood” spilles det på forskjellige stereotypier i teksten, og også i musikken og produksjonen finner vi lignende kontraster, sier Sandve, som sier at hennes innfallsvinkel er fra et audiovisuelt, analytisk ståsted.
— Jeg kommer til å se på både rent musikalske elementer og på musikkvideoer og platecover, slike ting. Hip hop-kulturen har veldig sterke visuelle kjennetegn, og jeg mener det er viktig å ha med den vekslingen mellom det som skjer musikalsk og det som skjer visuelt.
Les hele seminarprogramet her.

Hvor brenner det? Stemmer i musikkbransjen svarer
KI-innblanding i musikkproduksjon? Spotifys fordelingsmodell? Spellemannprisen? Her er spalten for deg som vil høre mer om de store spørsmålene i musikkbransjen.

– For meg er det sikreste tegnet på at jeg har mestret låta, at jeg klarer å skru av hjernen
Brede Sørum anses for å være en av de virkelig store favorittene i det norske jazzmiljøet. Men musikken han formidler er alt annet enn den 'den nordiske jazzen'.

Elna skal jobbe for likestilling i nordisk kunstmusikk
Databasen ELNA – Equality Library for Nordic Art Music skal bidra til likestilling i kunstmusikken i Norden.

– Det er ikke algoritmene, men håndverket som til syvende og sist gir resultater
Gitarist Magnus Berg gav nylig ut albumet «Electric Sugar» til strålende kritikker. Ballade har fått innblikk i prosessen bak verket.

Bylarm lanserer «Bransjeprisen»
Musikk-Norges største bransjekonferanse og -festival presenterer Bransjeprisen: Til menneskene som sjelden får applausen, men som alltid fortjener litt mer av den.

Ballade og Parkteatret inviterer: Gratis konsert og videovisning – Sesongavslutning!
Søndag 27. april viser vi aktuelle musikkvideoer på Parkteatret i Oslo, med Paul-Ronney Angel som spillende gjest. Få med deg sesongens siste visning!