Lise Viken, Preik

Preik radio – absolutt norsk

Preik-medarbeider Lise Viken forteller her hvorfor det kan være et nødvendig skritt å lage et eget radioprogram kun om norsk rockmusikk, selv om man i utgangspunktet er skrivende journalist. I hvert fall i landet der norsk musikk ikke har hatt betydning for folk flest, siden Bobbysocks vant Grand Prix.

Kalender

Chansons Internationales

22/09/2020 Kl. 19:00

Oslo

Romantikk og Revolusjon

22/09/2020 Kl. 19:00

Oslo

Romantikk og Revolusjon

22/09/2020 Kl. 21:00

Oslo

Klassisk i Ballsalen

23/09/2020 Kl. 19:00

Oslo

Legg til arrangement
Se alle

Av Lise Viken

Etter å lenge ha vært en liten nettfanzine – elsket av mange, oversett av noen – tar nå Preik et dugelig skritt fremover og beveger seg ut på eteren.

Etter evigheter med våkenetter og lange seanser foran norsk musikks klagemur, var noen nødt til å la tompraten få et innhold.

Så nå kommer det altså, et radioprogram som kun konsentrerer seg om de norske tonene, hvor fokus ikke vil gå hånd i hånd med de kommersielle kreftene som styrer norsk musikkindustri. Men hvorfor ønsker vi å gå på tvers av det etablerte?

Det er tid for en liten anekdote: Jeg reiste hjem en jul, og i sekken hadde jeg med meg noen norske skiver. I mitt stille sinn hadde jeg planer om å «opplyse» min jevngamle stesøster,og satte dermed Ricochets i spilleren. Etter å ha trykket play, tittet jeg nysgjerrig på henne. Etter en stund åpnet hun munnen, og dette er hva hun sa: – Er dette norsk? Det høres jo nesten profesjonelt ut jo!

Overrasket? Det er det ingen grunn til å bli, for slik er altså virkeligheten til alt for mange nordmenn. Norsk musikk har ikke hatt allmenn betydning her til lands siden Bobbysocks vant Grand Prix, en sannhet som også musikkindustrien har valgt å håndheve. Det er ikke før i det siste at de norske selskapene har våget å satse på norske utgivelser, og det vil ta lang tid før musikkskribenter som er vågale nok til kun å fokusere på nors musikk får anerkjennelse fra disse. For det er en sannhet at Preik ikke mottar spesielt mange norske skiver fra de store selskapene, det er bandene selv som forer oss med materiale og ønsker omtale i Preik. Som musikkjournalister med Norge som hjertebarn kan du ikke regne med å bli en del av den store sammenhengen, ikke engang når spisskompetanse er påkrevet.

Slik redder man ikke norsk musikk. For man trenger å høre de liflige tonene fra den norske undergrunnen. Og når man her til lands nesten ikke trenger andre kriterier enn det å være norsk for å havne i denne sub-grupperingen, er det på tide å la akkurat denne musikken flomme inn i bevisstheten til det norske folk.

Og det er her Preik velger å ta ansvar. For nok engang skal vi gjøre noesom burde vært gjort for lenge siden. Det er tid for å ønske Preik Radio velkommen inn i stua til alle musikkinteresserte beboere i Oslo og omegn. Det er tid for å fortsette påbygningen av Preiks absolutt norske pakkeløsning. Det er tid for å gi Norge en bit Norge. Hver torsdag fra klokka 20 til 21 fra og med i dag, braker det løs på frekvens 99,3. Så det oppfordres til samling av naboer, familie og venner, for sammen er vi sterke. Vi ønsker dere alle velkommen inn i Preiks egen storstue. Sammen skal vi frelse Norge!

Preik Radio sendes på frekvensen til Klubbradioen, og vil førstkommende torsdag (1.februar) ha fokus på det norske stoner-miljøet.

Stillinger

Forretningsutvikler

Sørf – Sørnorsk kompetansesenter for musikk

Førsteamanuensis i fløyte

Norges musikkhøgskole

Førsteamanuensis i klarinett

Norges musikkhøgskole

Kantor

Ulstein kyrkjelege fellesråd

Direktør kultur og folkehelse

Trøndelag fylkeskommune

Seksjonssjef Den kulturelle skolesekken

Innlandet fylkeskommune Kultur

Hold deg oppdatert

Meld deg på vårt nyhetsbrev