Thomas Dybdahl

Plateutgivelse med enerett for Platekompaniet

Den nye singelen til Thomas Dybdahl gikk tirsdag rett inn på 7. plass på VG-listen. Det burde ha vært en ren solskinnshistorie for det ferske, lille plateselskapet CCAP i Oslo, men plateselskapet angrer nå i følge FaroJournalen sterkt på måten singelen er solgt inn på. Den eksklusive utgivelsen er nemlig kun tilgjengelig gjennom Platekompaniet, noe som vekker sterke reaksjoner hos konkurrerende platebutikker. – Skjer dette igjen, tar vi ikke fem øre for å ta en telefonrunde til distributører og grossister for å si fra at for fremtiden kan Thomas Dybdahl selge alle platene sine på Platekompaniet, sier Einar Engelstad i Apollon til bransjebladet.

Kalender

Västanå Sessions

02/08/2024 Kl. 18:00

Hopalong AKA i bakgården på Folk

03/08/2024 Kl. 19:00

Oslo

Féile Oslo 2024

15/08/2024 Kl. 19:00

Oslo

Féile Oslo 2024 åpningskonsert

15/08/2024 Kl. 19:00

Oslo

Av Arvid Skancke-Knutsen

Det er bransjebladet FaroJournalen som avslører den pikante historien i sitt kommende nummer, som er ute på torsdag. Redaktør Asbjørn Slettemark har pratet både med CCAP og en rekke representanter for platebransjen, som er svært lite begeistret over Platekompaniets monopol-situasjon.

I følge Tom Brekke i CCAP var det selskapets kontakt i EMI som mente at Dybdahl «ikke var noen singleartist». Derfor valgte man isteden å gi ut en EP i begrenset opplag, for å pirre interessen for den kritikerroste artistens forestående album. CCAP inngikk en avtale med Platekompaniet, som tok på seg å selge alle de 1000 nummererte singlene. Det førte umiddelbart til reaksjoner fra andre platebutikker, som ikke fikk anledning til å ta inn og selge singlen, skriver FaroJournalen.

Nå angrer CCAP på den eksklusive avtalen, og ber om pent vær, etter at flere aktører har truet med boikott av fremtidige Dybdahl-utgivelser.

— Skjer dette igjen, tar vi ikke fem øre for å ta en telefonrunde til distributører og grossister for å si fra at for fremtiden kan Thomas Dybdahl selge alle platene sine på Platekompaniet, sier Einar Engelstad i Apollon til FaroJournalen.

Egon Holstad i Platebaren Feedback i Tromsø ble også svært oppbragt over situasjonen, og vurderte å sende en skarp protest til både EMI og CCAP.

— Dette sier mye om hvilken makt Platekompaniet har fått i bransjen, og hvilken type avtaler små selskaper må gå inn på for å skaffe seg markedsandeler, mener Holstad. Holstad har tidligere vært svært kritisk til den store makten Platekompanet har skaffet seg, noe som bl.a. gir dem rabatter enkeltstående butikker bare kan drømme om. Holstad tok dette opp i et større innlegg her på Ballade, der han hevdet at det begynner å bli ulevelige forhold for de som ikke driver kjedebutikk.

Christer Falck i Benni’s på Aker Brygge i Oslo så seg tidligere i år nødt til å legge ned virksomheten, nettopp på grunn av den stadige favoriseringen av kjedebutikkene.

— Plateselskapene har gjort alt feil. De er fulle av dustehuer som først nå forstår at de har skapt et monster. Praten i gangene går på at Platekompaniet har blitt «alt for store» og fått «alt for mye makt». Selv utad er det få som nekter å innrømme at situasjonen «kanskje er litt usunn», hevdet Falck i et intervju her på Ballade.

FaroJournalen har også huket tak i Rolf Presthus i Platekompaniet, som innrømmer at andre butikker nok ikke er spesielt begeistret for den eksklusive avtalen.

— Jeg må si at jeg forstår det godt. Vi på vår side fikk et tilbud om å selge noen singler for CCAP, og det takket vi ja til. Mer har vi egentlig ikke gjort i denne saken, sier Presthus.

CCAP beklager nå prioriteringen av Platekompaniet, og håper de kan bli tilgitt hendelsen.

— Etter at vi gjorde avtalen, ser vi at det var dumt gjort. Vi legger oss helt flate og lover å ikke gjøre noe slikt igjen. Vi skriver dette på kontoen for nybegynnerfeil, og håper dette ikke vil føre til problemer rundt samarbeid senere, sier Brekke til FaroJournalen.

Jan Paulsen i FONO karakteriserer hendelsen som en «uting», og tviler også på den juridiske holdbarheten ved slike avtaler.

— Om noen ønsker å kjøpe en plate, tror jeg ikke leverandøren har noen rett til å nekte dem det – samme hvor «ekslusivt» opplag det måtte være. Slike avtaler er uansett ris til egen bak, og det burde nok EMI ha klart å fortelle CCAP.

Hele artikklen vil du etter hvert kunne lese på nettstedet http://www.farojournalen.info.

For å kommentere og diskutere artikkelen må du være logget inn på Facebook. Dersom du har en mening du ikke får postet her kan du alltid sende oss en e-post.