Sæmund Fiskvik

Platebransjen kritisk til Napster.no

Den norske platebransjen er skeptisk til nettstedet Napster.no, melder FaroJournalen i sitt kommende nummer. Sæmund Fiskvik i IFPI sier det er satt i gang en prosess for å se om organisasjonen skal forfølge saken rettslig.

Kalender

Västanå Sessions

02/08/2024 Kl. 18:00

Hopalong AKA i bakgården på Folk

03/08/2024 Kl. 19:00

Oslo

Féile Oslo 2024

15/08/2024 Kl. 19:00

Oslo

Féile Oslo 2024 åpningskonsert

15/08/2024 Kl. 19:00

Oslo

Den norske platebransjen er skeptisk til nettstedet Napster.no, skriver bransjebladet Faro Journalen i sin kommende utgave. Sæmund Fiskvik i IFPI sier det er satt i gang en prosess for å se om organisasjonen skal forfølge saken rettslig.

I følge nettstedet Digi.no har Napster.no møtt stor skepsis i norsk platbransje. Napster.no er en søkemotor for MP3-filer, og på åpningssiden står det å lese at «Du befinner deg nå på Norges største og beste nettside med gratis musikk. Her kan du laste ned så mye musikk du bare måtte ønske».

— Vi har satt igang en indre prosess for å se om vi skal forfølge saken. Nettstedet ser tvilsomt ut i forhold til åndsversksloven, og vi ser det som en viktig sak som vi legger ressurser i å undersøke hva som er lovlig og ikke lovlig – noe vi også har inntrykk av at TONO gjør, sier Sæmund Fiskvik fra IFPI til Digi.no.

Napster.com, som etter alt å dømme teknisk sett ikke har noe med sin norske navnebror å gjøre, ble tidligere i år pålagt å fjerne alle låter som var beskyttet av åndsverkslovgivning. Etter hvert har Napster.com som fristed for gratis nedlasting av musikk blitt begrenset, men det finens stadig flere muligheter dersom man vil skaffe seg musikk via nettet.

Fiskvik sier videre til Digi.no at han tror VG kan være interessert i å se nærmere på Napster.no, siden nettstedet referer til hvor man kan laste ned låter som er på VG-listen.

En av grunnleggerne av Digi.no, Frank Bruvik, sier følgende for å forklare hvorfor de startet siden:

— Da vi så at MP3-søkemotorer som www.mp3sound.com, emp3finder.com, mp3search.com, mp3.shach.dk, og så videre fikk drive sine sider uten å bli lagt ned, synes vi det var på tide at vi fikk en norsk MP3-søketjeneste på internett. Dermed lagde vi Napster.no. Vi ligger i dag på cirka 5.000 sidevisninger per dag, noe som tilsvarer cirka 150.000 sidevisninger per måned. Vi har en søkemotor der brukerne kan søke etter musikk fra denne databasen. I likhet med andre søketjenester som finnes på Internett, anser vi det som brukerens oppgave å finne ut om det en finner ved å bruke en søketjeneste, er lovlig eller ikke. Vi gir kun tilgang til det våre bruker legger inn i vår database. Noe vi mener ikke er ulovlig, skriver Bruvik.

Etter at IFPI ga Napster.no to uker på å stenge siden, har denne fristen nå blitt trukket tilbake etter at Napster.no konsekvent nektet. Saken er nå altså til intern utrdedning hos IFPI, melder FaroJournalen.

De ti mest populære sangene å laste ned fra Napster.no er for tiden med artister som Kylie Minogue, Alien Ant Farm, Linkin Park, Jennifer Lopez, Britney Spears, Michael Jackson, Afroman, Alicia Keys og Enrique Iglesias – alle utenlandske utøvere som er blant IFPI-selskapenes største inntektskilder om dagen.

Napster.no har for øvrig utstyrt sidene sine med et «dementi», der det heter at «Napster.no lagrer ingen filer på sin server. Vi lager kun indekser over andre nettsiders innhold.»

Du kan lese hele saken hos digi.no ved å gå til denne siden.

For å kommentere og diskutere artikkelen må du være logget inn på Facebook. Dersom du har en mening du ikke får postet her kan du alltid sende oss en e-post.