Piracy kills no music (2007)

«Piratene» tar til motmæle: – Platebransjen jobber mot artistene!

Samtidig som platebransjen og musikerorganisasjonene bruker store ressurser på å lansere kampanjen «Piracy kills music», slår nedlastings-liberalister tilbake med nettstedet «piracykillsnomusic.no». Nettsiden er startet av Piratgruppen, som lover at de vil være merkbart til stede under by:Larm. – Platebransjen har problemer fordi artister ikke lenger trenger et stort plateselskap for å lykkes, skriver de i sitt mot-manifest, som Ballade her presenterer i sin helhet.

Kalender

Kim, alle klokker

06/12/2020 Kl. 18.00

Oslo

Kreativt Mandagsmøte

07/12/2020 Kl. 14.00

Vestland

Cikada – Ultima 2020

19/09/2929 Kl. 16.00

Oslo

Piratgruppen.no har annonsert sin tilstedeværelse under by:Larm i Trondheim, der de antagelig vil aksjonere i en eller annen form.

Samtidig starter de opp nettstedet piracykillsnomusic.no som et mottrekk til musikkbransjens piracykillsmusic.no. Her har de skrevet følgende mot-manifest, som Ballade herved bringer videre:

Hvorfor piracykillsnomusic.no?

Siden er en del av en holdningskampanje rettet mot menneskers forhold til platebransjen. I en stor kampanje hevder platebransjen at din nedlasting fra internett tar livet av musikken. Men, der tar de som ofte før skammelig feil. De store musikkforlagene har problemer, men musikken har overlevd platebransjen og frigjort seg selv! Piracykillsnomusic er startet av Piratgruppen.no, og vi vil være tilstede under by:Larm, så det monner!

At platebransjen sliter er selvforskylt. Bransjen prøver med sin kampanje å tilrøve seg retten til begrepet musikk, skyve musikken foran seg, og hevde at kopiering (piracy) dreper den. Med denne siden vil vi vise det motsatte, at musikken den lever, etter snart 10 år med nedlasting fra nettet! Og ja, den lever i beste velgående, og er enda mer blomstrende enn den gang platebransjen enda ikke hadde mistet grepet på monopolet!

Platebransjens store problemer

Platebransjen har problemer. De har problemer med å få solgt sine CDer i butikkene, og de har problemer med å få solgt sine korrupterte lydfiler fra norske nettbutikker! De innser ikke at CDen er en over 20 år gammel teknologi som ganske snart finner seg gått ut på dato! De innser heller ikke at kopimonopolet gikk i vasken da internett kom. Man trenger ikke akkurat avansert utstyr for å lage en cd.. Bransjen krabber gråtende rundt i et marked som er

De har problemer fordi artister ikke lenger trenger et stort plateselskap for å lykkes! Via internett kan artister enkelt markedsføre seg selv, og det senker behovet for et plateselskap med nok penger til å reklamere på internett. Nettet er et demokratisk medium, hvor brukeren oppsøker det en finner interessant. Tenk bare på myspace.com hvor titusenvis av artister profilerer seg selv og legger ut sin musikk!

Platebransjen har også problemer fordi det finnes noe som heter World of Warcraft! Det som er problemet er at nettet har ført med seg et hav av andre ting å bruke sitt underholdningsbudsjett på. Det rangerer mellom alt fra TV2 nett-tv til World of Warcraft til ebay. Internett har også brakt med seg ulidelig mye gratis underholdning, som fører til at folk er villig til å betale mindre. Dette gjelder både musikk- og filmbransjen.

Når man finner en CD til 200 kroner på en butikk, er det mange som tenker seg om to ganger. På emusic får man ca 100 MP3.filer for samme prisen. Og når man vet hvor mye av 200 kr som har gått til plateselskap og distribusjon, går det gjerne slik at man tenker seg om enda en gang. Så færre og færre bruker like mye penger på musikk. Samtidig klamrer man seg til sin gamle markedsmodell, og er tydeligvis villige til å gå ned med den.

Samtidig som dette må man ha noen å skylde på! På Titanic sa de: «Det var isfjellets skyld!!»

Snøskuffing av artister!

Du har en platebransje som skyver artistene foran seg i et forsøk på å børste støv av din samvittighet, fordi du «frarøver artistene levebrødet», enda du kanskje var på konsert i går! Du har en platebransje hvor de 5 største selskapene, rådende over 70% av alt utgitt musikalsk materiale, nekter å tilrettelegge en nettbutikk hvor både kvalitet og brukervennlighet blir ivaretatt!! Likevel skylder de på deg…

Du har en platebransje som bruker advokater for å forsøke å skremme deg til å følge den loven som et storting fant «litt afrika», og som alle politiske partiers ungdomsforbund stampla inn på stortinget og protesterte på!

Platebransjen jobber mot artistene!

Artistenes har også et problem, og det er internasjonaliseringen! Her jobber platebransjen til og med MOT artistene! Den internasjonale konkurransen i musikkens verden er nå hardere enn noensinne! Dette kommer av at man nå ikke er begrenset til hva som befinner seg i hyllene på din lokale bensinstasjon! Nå kan du gå på nett, besøke myspace.com og oppdage artister fra hele verden! Du kan gå på emusic.com og laste ned mp3 til skarve krona per stykk! Fokuset har for lengst dratt fra Norge og det som blir reklamert for på TV! Men platebransjen satser ikke på å få folk til å laste ned norsk! Norske musikksjapper på nett er ikke engang kompatible med en skarve MP3-spiller!

Så platebransjen har problemer. De er bakstreverske og skulle heldst at dagens teknologi ikke fantes, at vi fortsatt satset blindt på det vi fant i platebutikkene! Men akk, absolute musics storhetstid er forbi. Og hva har det gjort med utvalget? Joda, utvalget har eksplodert! Artister har en lettere jobb med å profilere seg selv! Artister lokker med gratis-sanger på nettsidene sine for å få folk til å gå på konserter! Og konsertene er det artistene som tjener på!

Platebransjen tar livet av personvernet!

Det platebransjen gir mest av til vanlige folk er overvåking av deres nettadferd. Platebransjen representert med advokatfirmaet Simonsen & Føyen har lenge rotet rundt på nettet og opprettet registre med IP-numre for å ta deg som er så utrivelig at du laster ned. Og det, med datatilsynets velsignelse og i strid med personvernloven!

Hvor mye platebransjen enn sier det for å beskytte sin gamle markedsmodell, pirateri dreper ikke musikken! Musikken er høyst levende, og utvalget er større enn før! Hva internett har gjort for musikken er uvurderlig! Musikken har trødd ut av musikkbransjens makt og inn i kunsten!

Som Gerd leonard så fint har sagt det, musikk er blitt som vann i springen.

Hele nettsiden til Piracykillsnomusic.no finner interesserte her. Her er det også lenker til forskjellige mot-kampanjer, der sympatisører bl.a. oppfordres til å skrive under på et opprop til Kulturdepartementet.

For å kommentere her må du ha en Facebook-konto. Dersom du har en mening du ikke får postet her kan du sende oss en e-post.

Stillinger

Prosjekt-/medlemsansvarlig

Musikkforleggerne

Førsteamanuensis i musikkteori

Norges musikkhøgskole (NMH)

Førsteamanuensis II i obo og engelsk horn

Norges musikkhøgskole (NMH)

Førsteamanuensis II i eufonium

Norges musikkhøgskole (NMH)

Festivalprodusent

Oslo Jazzfestival

Produsent

Midtnorsk jazzsenter, Trondheim

Kulturskolelærer pianist/ pianolærer

Lillehammer kulturskole

Hold deg oppdatert

Meld deg på vårt nyhetsbrev