Nils Heldal (foto: Øyvind Holen)

Per Eirik Johansen blir toppsjef – Heldal går

– Jeg har hatt et kort, men bra opphold i selskapet. Jeg tror virkelig at den nye organiseringen er bra, og selskapet har nå en av Europas beste ledere til å styre dem, kommenterer avtroppende EMI-sjef Nils Heldal. Foranledningen for Heldals avgang er at de to multinasjonale selskapene Virgin og EMI nå får felles lederskap og omdannes til en enhet. Per Erik Johansen blir toppsjef for den norske avdelingen i det nye selskapet EMI Recorded Music

Kalender

Västanå Sessions

02/08/2024 Kl. 18:00

Hopalong AKA i bakgården på Folk

03/08/2024 Kl. 19:00

Oslo

Féile Oslo 2024

15/08/2024 Kl. 19:00

Oslo

Féile Oslo 2024 åpningskonsert

15/08/2024 Kl. 19:00

Oslo

Sammenslåingen får i følge bransjebladet faroJournalen først og fremst konsekvenser på lederplanet. De to nåværende selskapene vil fortsette å fungere som selvstendige enheter med hvert sitt varemerke og hver sin stab. EMI benyttter heretter navnet Capitol, mens EMI Recorded Music blir fellesnavnet for det nye stor konsernet.

— Jeg er veldig entusiastisk over min nye rolle, og for Virgin-delen vil det være fantastisk å få fortsette arbeidet med mannskapet og artistene, sier Per Eirik Johansen i en pressemelding datert 18. februar. – Jeg vil jobbe ekstremt hardt for å få suksessen vi har opplevd de siste få årene til å fortsette. For Capitol sin del ser jeg frem imot å jobbe med fantastiske lokale og internasjonale artister – og å jobbe tett sammen med de ansatte i bedriften. Min målsetning er å utvikle de ulike identitetene til selskapene i ytterligere grad og opprettholde vår suverene markedsandel som det største selskapet i Norge, forteller Johansen i en pressemelding.

— Per Eiriks spesielle kombinasjon av Artist &Repertoire-egenskaper og lederskap vil sikre fremtidig suksess for begge selskapene i Norge, og skape sterke utøvere i årene som kommer. Jeg er selvsagt lei for at Nils må slutte. Han har mye å tilføre industrien, og jeg håper at vi får sjansen til å jobbe med ham i fremtiden, sier Emmanuel de Buretel, styreformann og øverste sjef i det nye selskapets kontinental-europeiske avdeling.

Heldal forlater nå selskapet etter å kun ha vært der i rundt åtte måneder. Under hans lederskap har selskapet blant annet vært det første norske storselskapet til å signere kontrakt med et black metal-band. Albumet til Satyricon kommer først ut på vårparten, og resultatene etter Heldals innsats i EMIs direktørstol må antagelig vurderes i et større tidsperspektiv. I skrivende stund vet er det ikke kjent hvilke planer den tidligere programsjefen for radiokanalen NRK Petre har.

— Dette handler om en tydeliggjøring. Virgin er et varemerke på verdensbasis. Det er ikke EMI. Å benytte Virgin- og Capitol-navnene gir oss en bedre følelse av identitet, uttaler viseformann i EMI-konsernet David Munns til Billboard.

Det er i skrivende øyeblikk ikke klart hvilke konsekvenser omrokeringene vil få for de EMI-signerte artistene med hensyn til prioriteringer, budsjetter, osv, eller hvorvidt det nye selskapet kommer til å slanke i antallet underetiketter. Signaler fra bransjen og konsernet selv tyder på at de fleste underetikettene beholdes og at alle de signerte artistene beholdes. I Heldals tid har EMI knyttet til seg en rekke nye artister, slik som Floora, Vidar Vang, Odd, Kaada, Corvine og Busta Ofte, der enkelte av kontraktene nok ble inngått før Heldal inntok direktørstolen.

Johansen ble ansatt i Virgin Norway som ledende direktør i 1997 etter å ha drevet Link Unlimited Artist Promotion & Management i Norge, med artister som Bel Canto, Yeahlove Swans, Tre Små Kinesere i artiststallen sin. Før dette jobbet han bl.a. sammen med impressario Kai Jarre i bookingbyrået Jarre & Johansen. Johansen har også selv musikker bakgrunn som vokalist i det anti-monarkistiske punkebandet Søt hævn, som er mest kjent for singel-låta «Heks fra Skaugum». Han hadde tidligere også jobbet i to år som artist & repertoar-sjef hos BMG Norge, der han bl.a. signet artister som Anja Garbarek og Deepika.

Under Johansens regjeringstid har Virgin Norge bygget opp et sterkt lokalt repertoar, og oppnådd stor sukses i inn- og utland. Ikke minst med Lene Marlin (nå over to millioner solgte på verdensbasis) og Morten Abel (vår mestselgende soloartist med over 130 000 solgte enheter av sistealbumet her hjemme). Andre suksesser har vært Madrugada, Sondre Lerche og før nevnte Anja Garbarek, som alle har vakt interesse også utenfor Norge.

Johansen har under sitt lederskap også fått til gode resultater her hjemme for selskapets utenlandske norske signeringer, Kings Of Convinience og Røyksopp.

For å kommentere og diskutere artikkelen må du være logget inn på Facebook. Dersom du har en mening du ikke får postet her kan du alltid sende oss en e-post.