Grasshopper, Mercury Rev (foto: www.mercuryrev.com)

Oslo-oppropet ruller videre

Stengningen av Cafe Mono og So What! vekker stadig oppsikt langt utover Oslo by. I denne bolken kan du lese et svært så engasjert innlegg fra gitarist Grasshopper i det amerikanske bandet Mercury Rev, som kommer med følgende oppfordring til sine norske venner: «Let’s keep Oslo as one of the best cities in the world, let’s support the music scene, and let’s not be stupid.» Andre underskrivere i det siste er bl.a. de norske musikerne Egil Hegerberg, Martin Horntvet og Martin Hagfors, samt kulturredaktør Jan Nyberg i Bergens Tidende.

Kalender

Västanå Sessions

02/08/2024 Kl. 18:00

Hopalong AKA i bakgården på Folk

03/08/2024 Kl. 19:00

Oslo

Féile Oslo 2024

15/08/2024 Kl. 19:00

Oslo

Féile Oslo 2024 åpningskonsert

15/08/2024 Kl. 19:00

Oslo

Oppropet på http://cafemono.kicks-ass.net nærmer seg nå 1800 underskrifter. Sammen med det tilsvarende oppropet for So What!, samt de støtteerklæringene som er kommet inn til oss i Ballade, har rundt 2 300 mennesker nå protestert mot det de føler er en svak kulturpolitikk for hovedstaden, der stivbent byråkrati setter premissene for musikklivet.

På onsdag ble det nye bystyret i Oslo konstituert. Byråd for kultur og utdanning, Kjell Veivåg fra Venstre, er nå erstattet med Torger Ødegaard fra Høyre, som inntil nå har vært byråd for velferd og sosiale tjenester. Veivåg har måtte tåle mye kritikk i forbindelse med nedleggingen av So What!, samt den overhengende faren for permanent stengning av også Cafe Mono.

Ballade vil, sammen de øvrige initiativtagerne til underskriftskampanjen overfor Oslo kommune, prøve å få overlevert underskriftskampanjen i begynnelsen av neste uke, og håper samtidig å få til et intervju med den nye byråden for kultur og utdanning. I mellomtiden oppfordrer vi igjen våre lesere om å benytte sjansen til å la sin stemme i saken bli hørt, enten ved en e-post til ballade@mic.no, eller ved å skrive under på nettsidene http://cafemono.kicks-ass.net.

Nedenfor finner du et utvalg av protestene og støtteerklæringene som har kommet inn siden sist.

Martin Horntvet, musiker, Jaga Jazzist
Mono er et av Norges viktigste steder for musikk. For mange norske og utenlandske artister er Mono nå det eneste stedet det er naturlig å spille i hovedstaden. Mono er ikke bare en bar og konsertscene, men et møtested for et helt eget miljø. Nå som So What er nedlagt, er Mono viktigere enn noen gang for å få fram god norsk og utenlandsk musikk.

Sean «Grasshopper» Mackiowiak, gitarist, Mercury Rev
I love to visit Oslo, Mercury Rev loves playing in Oslo, I love to chase the bunnies at Gressholmen, I have made many friends in Oslo…but why is a wonderful place like Mono not allowed to stay open (and what happened to So What)? Oslo needs gathering places like these (the world needs more gathering places like these), where people can enjoy great music, have fun, and discuss the mechanics of pleasure. Oh yes, and we need places where we can drink Mack lager beer. Sure, Teddy’s and Gloria Flames, and Apotek, and the Underwater, etc., etc., are very nice too, but variety is the spice of life, and Mono (as well as So What) was a damn good bar (and I’ve been to many around the globe.) So, I don’t know who needs to get a good slap in the face, but come on people! Let’s keep Oslo as one of the best cities in the world, let’s support the music scene, and let’s not be stupid. SEEK! Open your ears. Ring politiker. Ha det. Over and out.

Terje Pedersen, norskansvarlig, Warner Music
Dette vedtaket må omgjøres umiddelbart. Café Mono har blitt et av Oslos viktigste steder for ny norsk musikk, og stenging vil være ødeleggende for hele det norske musikklivet.

Jan Nyberg, kulturredaktør, Bergens Tidende
Oppropet har min fulle støtte.

John Jørgen Støa, leder, Østkanten Bluesklubb
Jeg finner det merkelig at kulturbyråd Kjell Veivåg, fra det ellers så kjepphøye og påstått liberale Venstre, fraskriver seg ethvert verktøy for å kunne gjøre noe med stengningen av Mono. Såpass grundig håndvask har vi neppe opplevd siden Pontius Pilatus lot være å foreta seg som helst i hine og hårde dager. Forvaltningen bruker skjønn i de vanskeligste barnevernsaker, men gjør det til en kunstart å skylde på hverandre i denne saken. Ærlig talt Erling Lae, homofestival er gode greier, men se å få skjært igjennom og ta ansvaret for kulturen i din egen by!

Martin Hagfors , musiker, Homegroan og HGH
Smidighet er et begrep som ikke læres på byråkratiske smilekurs. Her burde kulturdepartementet øve internt politisk press på kommunen hvis de i det hele tatt har hørt om Mono. Revolution Now!

Vegard Strømsodd, manager
Fikk en tekstmelding om at Mono var fratatt skjenkebevillingen da jeg var i New York forrige uke, og ble mektig trist… Dette er spesielt synd for de mange ansatte som mister jobben, men også for stamkunder, musikere og kulturlivet i Oslo generelt. Jeg kjenner ikke godt nok til omstendighetene til å uttale meg på annet enn generelt grunnlag. Mono er Oslos mest viktige sted for talentutvikling og presentering av relativt ukjente internasjonale artister. I tillegg har stedet uten tvil skapt et av de mest kreative miljøene i Oslo. Det er en skam for kultulivet i Oslo at stedet stenger pga uenighet om en tolking av en overdragelsesparagraf i alkoholloven (§1-10). Vi kan bare håpe at politikerne tar til fornuft, og legger press på næringsetaten til å omgjøre vedtaket om å frata Mono skjenkebevillingen.

Embrik Snerte, musiker, Forsvarets Musikkorps Nord-Norge, Harstad og Ensemble Ernst,Oslo
Jeg støtter opropet!

Einride Torvik, musiker, Emmerhoff & The Melancholy Babies
Går Oslo kommune inn for å gjøre flest mulig uopprettelige, feil veivalg?

Siri Tangen, Oslo kommune
Etter at So What la ned har vi fått en vekker om hvor vanskelig det er å drive et musikksted i Oslo. Mono har allerede en scene og lokale, og gjennom de siste årene har Mono bevist at de gjør en god jobb og bidrar til musikkscenen i Oslo. Å tillate at Mono fortsetter sitt arbeid med å drive et godt utested med en god musikkultur vil være et enkelt grep for myndighetene – som også vil være i tråd med byråd og bystyres linje på at markedskrefter er det som regulerer kulturtilbud i Oslo. La den gode utescene fortsette å levere!

Bjørn Torjus Hanssen, daglig leder, Osito Records
Tragisk er et sterkt ord, men dette er uvirkelig. Mono har vært en utrolig viktig scene for god norsk og utenlandsk musikk med hyggelige billettpriser. Oslo kommune, derimot, har det for godt – de har jo så mange idealister som gjør Oslo rikere av seg selv, men nå skyter de seg selv i foten. Ser de det? Håper vi får en vekker og at man kan få en seriøs dialog og kanskje økte muligheter for Mono og andre eksisterende og kommende musikk/kulturarrangører på klubber og cafèer i Oslo.

Astrid Kvalbein, sanger og skribent
Jeg støtter oppropet!

Bjørnar, lysdesigner
Jeg fikk kjempeservice på alle måter da jeg var på Mono sist med Thomas Dybdahl. Et stort tap for utelivet i hovedstaden!

Thomas Strzelecki, musikkskribent
Ikke bra… ikke bra i det hele tatt!

Sigmund Haugedal, NRK
Håpløs kulturpolitikk av kulturpartiet Venstre!! Hva med å definere plassen som et jazz-sted – da er man jo sikra pengestøtte i tillegg??

Jan Thomas
Går ikke an å stenge et utested pga byråkratiske problemer. Virker som dere fører en agenda mot det dere så fint kaller «rytmisk musikk»; først er dere skyldige i at So What! legges ned, og nå Mono.

Kenneth Bjørdal, Oslo
Oslo har mistet to av de viktigste kulturscenene. Hva må egentlig til for at byråkratene skal våkne? Stenging av Oslo Konserthus?? Gi Mono tilbake bevilgningen nå!!!

Sven Ole Engelsvold, journalist, Musikknytt, NRK
Jeg støtter oppropet! Vi trenger Mono som institusjon i norsk musikk-og kulturliv.

Bjørn Boge, bassist, gitarist og foreleser ved Nordisk Institutt for Scene og Studio
Vi trenger hver eneste liveklubb vi har i dette landet. Gi jernet og ikke la sneversynte paragrafryttere med underutviklet dømmekraft stoppe dere.

Jan Rustad, medlem, Østkanten bluesklubb
Håpløst, Veivåg, håpløst.

Erling Sandmo, musikkritiker, NRK
Jeg støtter oppropet!

Ragnar Olsen, visesanger og folkemusikant, Tromsø
Jeg støtter oppropet, og oppfordrer alle musikere i alle aldre og alle sjangre fra hele landet om å gjøre det samme!

Dan A. Jupskås, Rockeklubben i Porsgrunn
Jeg håper kafeen snart åpner igjen… Oppropet har min og Rockeklubben i Porsgrunn sin støtte!

Torgeir Engelund, TV Norge
De som styrer og steller i denne byen her er jo ikke interessert i at rockfolket skal få ei krone. Det er bedre å spytte i litt penger nå, enn å få store utgifter på sosialbudsjettet om fem år!!

Alexander Rishaug, artist
Uten mono, ingen stereo.

Tom Osberg, Garage, Bergen
Hadde tenkt meg en tur til Oslo når jeg fikk råd. Nå har jeg råd, men ikke lenger lyst!

Per Arne Bertheussen, daglig leder, Filter AS
Stengingen av Mono er jo helt genial! Kultur er en uting og fører bare til hygge, og slikt vil vi jo ikke ha her i byen. Strippeklubber derimot tjener jo penger som flesk, og har derfor råd til djevelsk gode advokater som kan dette med bevilgninger o.s.v. Hadde Mono vært en strippeklubb, så tror jeg mye hadde vært annerledes her i området rundt Youngstorget – litt mer action på nattestid og masse hyggelige oppslag i media med fult fokus på torget og resten av området her – og kanskje vi kunne ha utviklet litt skikkelig kultur her i byen.

Gard Mortensen, vokalist, Mohammed
Jeg støtter oppropet!

Helge Sten, musiker, Supersilent
Jeg støtter oppropet!

Martin Kvamme, designer, Virtual Garden
Fin konsertscene. Oslo trenger steder som Mono!

Egil Hegerberg, musiker
Jeg synes det er litt dumt hvis Mono må stenge.

Tor «Torsk-1» Breivik, Blæst, Trondheim
Som om ikke kulturoaser av dette formatet har nok å stri med fra før! Så kommer byråkratisk dilldall ut av dimensjoner, og velter hele lasset. Når man ser at tilbudet allerede er innskrenket etter SoWhat`s stenging, må det gå an å vise litt teft for kulturansvar av gjeldende myndigheter. All støtte i en umulig situasjon ønsker jeg dere. Stå på!

Arne Berg, NRK
Jeg støtter oppropet!

Audun K. Nilsen, musiker og markedsfører fra Oslo
Etter å ha lest de fleste av støtteerklæringene her på siden slår det meg at ingen kommer med konstruktive løsninger. Man er bare opptatt av å fyre opp under det som allerede er konstatert. Et hederlig unntak er likevel Danny Youngs bidrag. Tenk om alle dere som har gitt uttrykk for deres vrede ved å støtte dette oppropet heller kom med løsninger både med tanke på alternative tolkninger av de aktuelle lover og saklige argumenter for at den eksisterende avgjørelsen ikke er riktig. Bare en tanke…

Magnus Jørgensen
Mono er ved siden av et fantastisk bra utested også en kulturinstitusjon hvor en stor del av Oslos rockescene sirkulerer. Stenging av mono vil få alvorlige konsekvenser for et blomstrende og kreativt ungdomsmiljø i hovedstaden. Spesielt ettersom So What også ble tvunget til å stenge tidligere i høst, vil konsekvensene være desto mer alvorlige. Feilene som ble gjort i papirarbeidet var ikke tilsiktet, men klønete, og hvis prisen for en slik forglemmelse er stenging av bedriften, synes jeg den er vel høy.

Tore Honoré Bøe, musiker, Origami Republika
Synd å lese om stenging av Oslos beste livescene for ekte band og artister. Fikk ikke besøkt dere ofte, men det var hyggelig å spille der et par ganger. Håper det ordner seg for dere, og husk å spørre myndighetene om deres forbindelser til Olav Thon og andre monopol-pot’er i Oslo by! Det kan jo tenkes at andre utesteder har rota litt med papirene også…

Håvard Lilleheie, NRK
Jeg støtter oppropet!

Jens C. Andreassen, musiker, Girl From Saskatoon
I sympati med Peru-You har nå Girl from Saskatoon allerede nesten tisset i postkassa hos offentlige instanser som ikke viser god bruk av skjønn ved rettsavgjørelser. Sanksjonene i denne saken er ikke i samsvar med overtredelsen.

Ole-Fridtjov «Flu» Hartberg, tegneserietegner
Først forsvant Patagonia, så røyk So What, nå er Mono stengt, byrådet vil dessuten legge ned Bitz, Hausmania og alt annet som gjør denne lille byen verdt å leve i! Faen ta!

Ann-Sofie Nilsson, Sverige
Jag skulle vilja påstå att det inte finns något ställe i hela Sverige som kan mäta sig med Mono och det vore verkligen tragiskt om Skandinavien skulle förlora ett superbra café som förstår sig på musik!!!

Underskriftskampanje er stillet overfor Oslo kommune, med Byrådsavdelingen for Kultur og Utdanning, samt administrasjonen på Rådhuset som adressater. Du kan støtte initiativet for å bevare hovedstadens levende musikkliv ved å sende inn navn, stilling og kommune/land til ballade@mic.no , og merke e-posten «Opprop!». Du kan også skrive inn kortere og lengre kommentarer om saken i selve meldingen, i tillegg til at vi gjerne tar i mot større, kulturpolitiske innlegg. Ballade vil fortløpende legge ut navnelistene og kommentarene på våre egne sider, og vil til sist sende underskriftene til alle relevante instanser, inkludert Oslos politiske partier. Selve underskriftsaksjonen finner du på http://cafemono.kicks-ass.net.

For å kommentere og diskutere artikkelen må du være logget inn på Facebook. Dersom du har en mening du ikke får postet her kan du alltid sende oss en e-post.