Lillebjørn Nilsen: Portrett (cover)

Oslo bys kulturpris til Lillebjørn Nilsen

Lillebjørn Nilsen mottok Oslo bys kulturpris for 2004 under et arrangement i Oslo rådhus tirsdag 19. april. Prisen ble delt ut av ordfører Per Ditlev-Simonsen. I begrunnelsen heter det: «Lillebjørn Nilsen er den visekunstneren som mer enn noen andre har bidratt til Oslos selvforståelse, identitet og stolthet som storby.» Prisen er på 100 000 kroner. Her kan du lese ordførerens tale til vinneren. Ved samme arrangement ble det også delt ut fem kunstnerpriser, som du kan lese om et annet sted her på Ballade.

Kalender

Crashkurs i Symfonisk Lytting

21/09/2020 Kl. 18.00

Vestland

Chansons Internationales

22/09/2020 Kl. 19:00

Oslo

Romantikk og Revolusjon

22/09/2020 Kl. 19:00

Oslo

Romantikk og Revolusjon

22/09/2020 Kl. 21:00

Oslo

Legg til arrangement
Se alle

Av Per Ditlev-Simonsen, ordfører i Oslo

Oslo bys kulturpris 2004
Også her har byens innbyggere hatt anledning til å komme med forslag til prisvinner, og kultur- og utdanningskomiteen har truffet et valg som er tiltrådt av forretningsutvalget. Årets prisvinner er:

Lillebjørn Nilsen

Lillebjørn Nilsen er født i Oslo i 1950 og regnes for en av landets fremste visekunstnere. Mer enn nesten noen annen har han bidratt til å skildre Oslos kultur, byens selvforståelse, dens identitet og stolthet som storby.

Komiteen sier om deg ”at enkelte uttrykk fra hans tekster har gått inn som alminnelige uttrykk i vårt språk”. Videre sier komiteen: ”Gjennom flere tiår som artist har han gitt nordmenn en rekke sanger som har oppnådd status som en del av vår felles kulturarv – de fleste med Oslo som bakteppe”.

Ditt virke spenner fra utallige konserter og opptredener, alene eller i legendariske ensembler som ”The Young Norwegians”, ”Ballade”, ”Gitarkameratene” og mer enn 20 plateutgivelser, til ”Lillebjørns gitarbok”. Dessuten var du tidlig ute med å forene norsk folkemusikk og tradisjonsinstrumenter med det mer urbane musikkuttrykket. Det er også verd å nevne ditt betydelige arbeid med barn og barnesanger, samt dine flerkulturelle prosjekter.

Du benytter deg ikke av de store ord. Du er ikke pompøs og svulstig. Din form er enkel. Det er lett å bli både stolte og glade over å være sammen med deg i ditt musikalske univers. Tanta til Beate er også vår tante. Og selv om de fleste av oss ikke har vært den stilleste gutten på sovesal 1, så kjenner vi oss igjen i hans hjemlengsel.

Det er denne varheten og stundom det såre i dine tekster som berører og rører oss. I likhet med Alf Prøysen styrer du trygt unna det sentimentale. Du er da også beæret med hans pris for din innsats som visekunstner.

Du lar deg ikke forføre inn i klisjeenes verden. Du er nøktern og følsom på samme tid og klarer på forunderlig vis å skildre en ”Bysommer” som vi kjenner oss godt igjen i, og som nærmest er blitt en sommer-Oslos nasjonalsang.

Dine viser har en historie å fortelle og du forteller dem med en stemme og et tonefølge som kler teksten. Noen har gode stemmer, andre lager gode tekster, og atter andre er dyktige komponister. Du evner å sette disse elementene sammen til en enhet. Det er denne stilsikkerheten som er blitt ditt varemerke.

Du har fått tilnavnet folketrubaduren. Det er ikke mange forunt å få en slik hederstittel. Likeledes har du allerede fått et minnesmerke, riktig nok indirekte; Tanta til Beate lever i beste velgående. Du treffer henne på kafeen som bærer hennes navn, i Gamlebyen. Hun har ikke falmet med årene. I dag drikker hun kaffe latte og andre tvilsomme kaffekombinasjoner, men hun drømmer som tanter alltid har gjort.

Når vår nasjonale visekunstens historie skal skrives, vil Lillebjørn Nilsen bli tildelt et eget kapittel. Allerede som 17-åring ble han lagt merke til. Viseklubben ”Dolphin” og Club 7 er borte, men sangene lever videre. Din plate ”På stengrunn”, med tekster av Rudolf Nilsen, falt ikke på stengrunn, men førte til fornyet interesse for forfatteren.

Jeg vet ikke om du kom til verden i en mursteinsgård og ble en gategutt. Men skal vi tro Rudolf Nilsen, er ingen gategutt født i går, og finner tidlig både skyteskår og krutt. Du har i alle fall skutt deg inn i byens bevissthet!

Det er en stor ære og glede å kunne overrekke deg Oslo Bys kulturpris 2004 for din fremragende innsats for hovedstadens og landets kunst- og kulturliv. Vi ser fram til nye opplevelser i ditt nærvær.

Per Ditlev-Simonsen

Stillinger

Forretningsutvikler

Sørf – Sørnorsk kompetansesenter for musikk

Førsteamanuensis i fløyte

Norges musikkhøgskole

Førsteamanuensis i klarinett

Norges musikkhøgskole

Kantor

Ulstein kyrkjelege fellesråd

Direktør kultur og folkehelse

Trøndelag fylkeskommune

Seksjonssjef Den kulturelle skolesekken

Innlandet fylkeskommune Kultur

Hold deg oppdatert

Meld deg på vårt nyhetsbrev