Ositoband-plakat, mai 2004

Osito Records inviterer til fest

For de i hovedstadsområdet som ikke velger å ta turen til Fredrikstad og Månefestivalen, bør Osito Records’ helaften på Gamla lørdag kveld være et bra alternativ. Her kan du få høre tre av de spennende gruppene i den voksende Osito-stallen, for anledningen supplert med et hollandsk gjesteinnslag. Her kan du lese litt nærmere om historien bak Osito Records og grunnleggeren Bjørn Torjus Hanssen.

Kalender

El Muro Tango & Inés Cuello

19/09/2020 Kl. 20.00

Oslo

Vinylens Verden

19/09/2020 Kl. 18.00

Rogaland

El Muro Tango & Omar Mollo

19/09/2020 Kl. 21.00

Oslo

Kampenjazz: Braid

20/09/2020 Kl. 20:00

Oslo

Legg til arrangement
Se alle

Av Arvid Skancke-Knutsen

Oslobaserte Osito Records ble etablert i 2001, blant annet for å gi ut Cerrato, som Ositos initiativtaker Bjørn Torjus Hanssen fikk en spesiell forkjærlighet for allerede i 1996. Oppstarten av Osito Records fikk vokalist og låtskriver Maria Cerrato til å begynne på ny frisk, og samle musikere for å opptre live og endelig gi ut musikk. «Ghost» av Cerrato ble sluppet i mars 2001, samtidig med samle-CDen «Sement#2».

Senere utgivelser på det vesle enmannsselskapet omfater «Enter Twilight EP» med Magic Pillows, samt albumene «Goes Fishing» med La Mascara Snake, «Yr Royal Jetlag Gospel» med den eksentriske duoen Alpine Those Myriads, og Cerratos oppfølgeralbum «Me And You».

— Fordelen med et lite selskap som Osito er at det kun er jeg som velger ut artistene, forteller Bjørn Torjus Hansen. – Dette gjør at Osito som plateselskap med hånden på hjertet kan gå god for artistene ovenfor gud og hvermann. Vi er heldige som får gi ut ut noen av de mer interessante artistene innenfor melankolsk, melodiøs musikk med særegne vokaler og stemninger.

Artistene på Osito Records har kanskje ikke akkurat skapt noen rystelser på VG-listene, men til gjengjeld er det blitt en anselig bunke svært rosende anmeldelser. «Et særdeles følelsessterkt og talentfullt band», mente Puls.no om Cerrato, mens amerikanske Splendidzine.com skrev at » Norway’s Osito Records consistently produces some of the most avant-garde pop I’ve heard from any label». Spot.no omtalte Alpine Those Myriads! som et «tiltalende, dramatisk og et meget interessant bidrag til mangfoldet i musikkfloraen i dag», mens Panorama.no kalte albumet » en soleklar kandidat til årets album», som bør anskaffes av enhver musikkelsker. Og det er bare et lite utvalg av godordene som har blitt dette vesle selskapet til dels.

Før etableringen av Osito sto Bjørn Torjus Hansen bak to samleplater; «Betong vår-97» (med bl.a. FSOL, Vic Chesnutt, Gallon Drunk og Madrugada-forgjengeren Abbey’s Adoption) og «Sement#1» (med folk som St Thomas og Hello Goodbye). Han startet også opp Sement-festivalen på Betong, og var dessuten manager for både Madrugada og St. Thomas tidlig i deres karrierer.

— Osito er interessert i å gi ut musikk i flere sjangre, og har band av ganske så forskjellig karakter, fra triphop til avantgardefolk-kabaret, sier Bjørn Torn Torjus Hansen. -Allikevel er det nok langt fra tilfeldig at vi startet med å utgi melankolske artister som Cerrato og Magic Pillows . Og selv om alle artistene våre så langt har sunget på engelsk, kan det godt hende at vi en gang utgir musikk på et ganske så annet språk – og gjerne også med artister bosatt i andre land enn Norge.

På lørdag kan alle interesserte få med seg følgende festmeny i Osito-regi: Alpine Those Myriads! er et alltid meget underholdende live-tilbud bestående av Elijah Noah (vokal, banjo, gitar) og Gypus Chelofan (vokal, trommer, piano, theremin, melodica m.m.), som vakte stor begeistring på Quart- og Arvika-festivalen i fjor sommer. Også Cerrato vil denne kvelden opptre i duoformat, med Maria og Luis Cerrato på vokal og synth. Det blir videre et gjensyn med Magic Pillows, som ikke har opptrådt live siden by:Larm i Trondheim i fjor, men som før den tid høstet svært bra anmeldelser i både inn- og utland, og bl.a. ble sammenlignet positivt med størrelser som Mercury Rev, Walkabouts og Lou Reed.

Fra Amsterdam kommer sangeren og vokalisten i Mist, Rick Treffers, for å gi et akustisk sett med smakebiter fra «We Should have Been Stars», som Osito Records denne våren lisensierte videre fra spanske Astro Discos. Treffers blir også å høre på Paragrafen søndag, og på Blue Monk mandag, og gjør dermed en hel liten Oslo-turné.

Konserten lørdag starter alt klokken 20, på grunn av det innholdsrike programmet, og koster kroner 80. Utestedet Gamla ligger i Grensen 1, med inngang fra Møllergata.

I tillegg til sin gjennomført alternative, men melodisk baserte pop-profil utmerker Osito Records seg også med svært forseggjorte plateomslag og en sjeldent helhetlig profil. Interesserte som vil lese mer om selskapet og artiststalen, kan gå videre til denne hjemmesiden, som finnes i både norsk, spansk og eneglsk utgave.

Stillinger

Forretningsutvikler

Sørf – Sørnorsk kompetansesenter for musikk

Førsteamanuensis i fløyte

Norges musikkhøgskole

Førsteamanuensis i klarinett

Norges musikkhøgskole

Kantor

Ulstein kyrkjelege fellesråd

Direktør kultur og folkehelse

Trøndelag fylkeskommune

Seksjonssjef Den kulturelle skolesekken

Innlandet fylkeskommune Kultur

Hold deg oppdatert

Meld deg på vårt nyhetsbrev