BandTravels

Økonomiske vansker for BandTravels

INTERVJU: Det kulturbaserte reisebyrået BandTravels sliter i økonomisk motbakke, og søker nye aksjonærer for å sikre fortsatt drift. – Vi har rett og slett ikke vært flinke nok til å ta betalt for alt vi har gjort, sier Maria Kråkenes i selskapet. – Det er rett og slett krise hvis de må legge ned, mener Vegard Waske (bildet) i Bureau Storm. Han forteller til Ballade at BandTravels besitter en kompetanse og serviceinnstilling som er unik i Norge.

Kalender

Cantango på Gamle Raadhus Scene

02/09/2020 Kl. 19:00

Oslo

Legg til arrangement
Se alle

Av Bjørn Hammershaug

BandTravels ble startet i 2004, som et nisjereisebyrå lokalisert i Bergen. De tilrettelegger og bestiller reiser for kunder innen kultursegmentet, som det eneste reisebyrået som har kulturbasert næring som hovedsatsningsområde i Skandinavia.

Men de har også tatt på seg en rekke andre oppgaver tilknyttet dette. De fungerer blant annet som nettverksbyggere mellom kunder og leverandører av transportløsninger (turnébusser, småfly- og helikopter), formidler informasjon til og fra de involverte flyselskaper og tilrettelegger for at reise med overvekt skal foregå så problemfritt som mulig, setter opp all logistikk i forbindelse med turnéer og tilbyr totalløsninger for logistikk i forbindelse for festivaler og fungerer som rådgivere i forbindelse med søknad av støtte ved å sette opp utkast til reiseruter som er logistisk og utgiftsøkonomisk hensiktsmessig.

Økt omsetning, dårlig resultat

Maria Kråkenes, som er den halvdelen i BandTravels, sier at byrået i 2007 opplevde en omsetningsøkning på over 50 % i forhold til året før.

— Vi har til nå holdt et meget lavt prisnivå på booking-gebyrer og har også hatt en svært lav gjennomsnittspris pr. solgte flybillett. Dessverre har inntjeningen vært for lav i selskapet og Band Travels vil se seg nødt til å øke avansen med ca. 5 % i 2008 forutsatt fortsatt drift.

Grunnet underskuddet har BandTravels nå behov for frisk kapital. Budsjettet for 2008 viser at med en forsiktig antatt økning i omsetning på ca. 10 % sammenlignet med forventet resultat 2007, samt en økning i avanse på 3 % vil selskapet kunne gå med overskudd neste år mener eierne.

— Vi er nå i en slik situasjon at det er viktig for oss å få kontakt med interessenter så snart som mulig. Dette for å kunne søke om gjenoppretting av vår lisens til å billettere flybilletter. Denne ligger for øyeblikket nede grunnet selskapets økonomiske situasjon.

For lave honorar

Hva skyldes denne situasjonen BandTravels nå har kommet opp i?

— Vi har rett og slett ikke vært flinke nok til å ta betalt for alt vi har gjort, og tatt lavere honorar enn det vi burde gjort, sier Kråkenes til Ballade i dag.

Hun forteller at situasjonen for BandTravels er akutt, da bankgarantien øker i takt med omsetningen og siden de har drevet med underskudd så langt, er ikke banken i stand til å hjelpe selskapet med å klare denne økningen.

Har dere priset dere for lavt i markedet?

— Ja, vi har nok det. Vi har ønsket å selge vårt produkt så billig som mulig, medgir Kråkenes.

Hun sier det blir nødvendig å øke prisen på selskapets tjenester for å sikre inntjening i tiden fremover på cirka 5 %.

Hvor raskt må dere få en ny økonomisk fundament på plass for å få gjenopprettet lisensen for å billettere flybilletter?

— Det vet vi ikke enda, men innen neste uke bør vi ha dette på plass.

BandTravels er dermed avhengig av frisk kapital og søker nye aksjonærer i en størrelsesorden på 800 aksjer á 500 kroner.

— Vi har allerede fått en vanvittig respons fra eksisterende kunder, så vel som potensielt nye. Det er helt overveldende. Vi vurderte å stenge umiddelbart, men på grunn av denne responsen har vi fått en ny gnist, sier en langt fra slagen Maria Kråkenes.

— Krise hvis de må legge ned!

Vegard Waske i Bureau Storm er blant de som kjenner godt til BandTravels’ arbeid. Han håper definitivt ikke at selskapet må legge ned driften:

— Nei, det ville være fullstendig krise for oss. De har en unik spisskompetanse og er en utrolig ressurs på dette feltet, sier en engasjert Waske til Ballade.

Band Travels har booket fly, hoteller og biler for de fleste av Bureau Storms artister, og for blant andre by:Larm, Slottsfjellfestivalen i de siste årene.

— De er superkjappe og ekstremt serviceinnstilte og – viktigst av alt – de vet hvilke utfordringer band på tur samt festivaler står ovenfor når det gjelder logistikk, sier Waske.

Han kommer med et konkret eksempel til Ballade:

— For en tid tilbake skulle 120 Days ta fly fra London til Vancouver, via New York. Grunnet en taxi som ikke kom i rett tid ankom bandet for sent til flyplassen. De ringte da Band Travels, som umiddelbart ordnet re-booking til et annet flyselskap senere samme dag uten at det kostet bandet en krone.

Waske sier at hvis de skulle ordnet dette selv ville det kostet opp mot 50 000 kroner.

Spisskompetanse

Han legger også vekt på den personlige relasjonen selskapet tilbyr sine kunder som et fortrinn:

— I en tid da man må, når man skal booke flyreiser, forholde seg nesten utelukkende til Internettjenester eller Kraftwerk-aktige telefonsvarere, og ordet service er noe SAS plutselig skal gjeninnføre, så er BandTravels i Bergen lyset i mørket som har reddet nervene til flere av oss som har nok av annet å holde styr på enn å sitte og surfe for å finne de beste og billigste flybillettene.

— Det er en komplisert logistikk og det krever spesielle behov å frakte et band fra Japan til Belgia og videre til Steinker. BandTrals skjønner hvordan dette systemet fungerer, sier Vegard Waske.

Stillinger

Direktør for komponisthjemmene

KODE Kunstmuseer og komponisthjem

Kantor

Haugesund Kirkelige Fellesråd

Festivalsjef

Kongsberg Jazzfestival

Assistentdirigent

Arktisk Filharmoni AS

Daglig leder

Høstscena

Pianostemmere/ klaverteknikere

Norges musikkhøgskole (NMH)

Hold deg oppdatert

Meld deg på vårt nyhetsbrev