Salvatore2

Nye avtaler for norsk musikk

Tross meldinger om at det ikke hersker noen «norsk bølge» i Europa som gjør seg gjeldende på europeiske salgslister, kan vi konstantere at norske aktører blir flinkere til å knytte avtaler med utenlandske distributører. På den mye omtalte MIDEM-messen har undergrunnslabelen dBut skrevet under en lanseringsavtale for Frankrike. Og Racing Junior får nå eget kontor i London.

Kalender

Västanå Sessions

02/08/2024 Kl. 18:00

Hopalong AKA i bakgården på Folk

03/08/2024 Kl. 19:00

Oslo

Féile Oslo 2024

15/08/2024 Kl. 19:00

Oslo

Féile Oslo 2024 åpningskonsert

15/08/2024 Kl. 19:00

Oslo

Dbut Records har allerede etablert seg i Benelux-landene, og er representert i såvel Japan som Tyskland og USA.

Nå er det det innflytelsesrike undergrunnsselskapet 13 Bis Records som skal ta seg av Grunerløkka-selskapets utgivelser fremover. I utgangspunktet konsentrerer avtalen seg om samlingen «Dbut Royal», som i sin tid ble gitt i bryllupsgave til kronprins Haakon og HKH Mette-Marit, samt «Sergeant Major»-albumet til Perculator.

— Vi har blitt lovet at det skal bli brukt mye ressurser på oss fremover, så dette ser veldig lovende ut, sier en fornøyd Andreas Gilhus til Ballade.

Det skal bli spennende å følge disse utgivelsenes vei inn i det franske markedet. Frankrike er i likhet med Norge kjent for å være et vanskelig marked å tre inn i, men skal ha et trofast og hengivent publikum for dem som lykkes å etablere seg der.

dBut har vært et av de mest aktive norske selskapene i arbeidet med å sikre seg ekport av sine fonogrammer. Gilhuus’ partner i plateselskapet, Thomas Lauvland, ser på den økte tilgjengeligheten av Dbut-produkter som et resultat av målbevist satsning, der Midem-festivalen har vært en sentral faktor.

–Messen har vært en viktig møteplass for oss, poengterer han

Dbuts samarbeidspartner i Norwegian Etikette, Racing Junior Records, nyter også fremganger på det europeiske markedet. Denne uke åpnet de eget kontor i London. Kontoret vil bli drevet av Tris Dickinson, som booker på High Street-klubben The Spitz hvor en del av selskapet artister allerede har opptredt. Mannen har også bakgrunn som produsent på BBC, og virker som frilansjournalist.

En av de mest profilerte gruppene på Racing Junior, de norske kraut-rockerne Salvatore skal elers gi ut et mini-album gjennom den respekterte med smale labelen Earworms (kjent for dronepop, post-rock). Fond for Lyd og Bilde sponser bandet med 70 0000 kroner til innspilling av deres neste skive. Den blir spilt inn i samarbeid med produsent John McIntyre fra Tortoise fra midten av februar. Tortoise-medlemmet har fra før av produsert et hundretall utgivelser av mer eksperimentell pop- og rock-karakter.

Mer nytt fra Racing Junior: Det respekterte bookingbyrået Helter Skelter, som representerer St. Thomas i Europa gir den nå Berlin-baserte Oslo-gutten sjansen til oppvarmingsjobber for Richard Hawley i Storbritannia i vår. Hawley er mest kjent som gitarist for Pulp, men har gitt ut et stort sett kritikerrost album i Scott Walker-tradisjon med sentimental og sødmefylt velarrangert pop.

St Thomas første album fikk noe blandede karakterer i europeisk presse, men denne gangen virker det til å gå bedre for ham. Blant annet presenterer det innflytelsesrike magasinet Mojo ham under vignetten «New names, tommorows stars?» i en av sine nyeste utgaver, mens det også skal ha blitt omtaler og oppmerksomhet hos bl.a. Q, ID, The Times, Daily Telegraph og Uncut. Dette er et resultat av Racing Juniors bruk av penger på et promoteringsbyrå og annonsering i britisk musikkpresse, men også en fin anerkjennelse for den relativt uerfarne singer/songwriteren.

For å kommentere og diskutere artikkelen må du være logget inn på Facebook. Dersom du har en mening du ikke får postet her kan du alltid sende oss en e-post.