Monica Larsson, 2006

Norsk rockforbund: Rocken er ingen vinner

BUDSJETTET: Norsk Rockforbund raser over dagens budsjett: – Rocken er ikke noen budsjettvinner, sier en opprørt daglig leder Monica Larsson. NRF reagerer særlig på at klubbstøtteordningen ikke ble økt – Det er Rockmuseet i Trondheim som er budsjettvinner – grasrota får bare småpenger, sier Larsson. Trond Giske uttaler til Ballade i dag at rocken bør være fornøyd med dette budsjettet.

Kalender

Popquiz på Røverstaden

19/10/2020 Kl. 19:00

Oslo

Cikada RBK + EAU

23/10/2020 Kl. 18:30

Oslo

Ivan Mazuze Band

24/10/2020 Kl. 19:00

Viken

Av Bjørn Hammershaug

Kulturminister Trond Giske presenterte i dag kulturbudsjettet for 2008 for en fullsatt sal i Dansens hus i Oslo. Men Norsk Rockforbunds daglige leder Monica Larsson var ikke tilstede under presentasjonen.

— Jeg var så forbannet at jeg ikke ville møte opp der, sier hun – riktignok med en liten latter. Men det er en meget opprørt Monica Larsson som snakker med Ballade nå i dag.

— Norsk Rockforbund er fryktelig skuffet over at klubbstøtteordningen ikke ble økt i 2008, sier Larsson.

— Vi er skuffet – og vi er overrasket. I følge media er rocken årets budsjettvinner, men det stemmer ikke. Det er Rockmuseet i Trondheim som er budsjettvinner – grasrota får bare småpenger, tordner hun.

Hverdagsheltene glemmes

— Som en interesseorganisasjon har vi aldri ropt ulv, ulv – men nå trengs det virkelig et løft for klubbene. Denne regjeringen har en historisk mulighet til å utjevne forskjellene mellom genrene, og vi følte vi hadde gehør for vårt syn i departementet. Vi hører alltid om at Giske er så god rockeminister, men jeg blir oppgitt over at symfoniorkestrene får 24 millioner i økt støtte alene, mens vi blir bedt om å være fornøyd med at turnéstøtten økes med en million. Det er alltid de store institusjonene og kulturbyggene som er vinnerne, mens de daglige sliterne ikke får noe, sier Larsson.

Klubbstøtteordningen ble innført som et prøveprosjekt på 1 million kroner i 2007, og i
første søknadsrunde kom det inn søknader på hele 3.7 millioner kroner. NRF mener det synliggjør behovet for en økning til helårsarrangørene. De mener at klubbstøtten må opp på samme støttenivå som det festivalene får; oppunder 30 millioner årlig.

Med lua i hånda

Hadde dere fått signaler fra departementshold på at klubbstøtten skulle økes?

— Nei, men vi har hatt en kontinuerlig og god dialog hele veien. Vi ønsker at ”hverdagsheltene”, de som driver på fra dag til dag, skal få noe å leve av. De regionale rockesentrene har heller ikke fått noe på dette budsjettet, med unntak av BRAK i Bergen som fikk en økning på 200 000 kroner.

Hva vil dere gjøre med dette fremover?

— Vi kommer til fortsette arbeidet i Samstemt, og vi skal ha et møte med departementet der vi skal gå gjennom erfaringene med klubbstøtteordingen fra i år. Vi gir oss ikke, men det er veldig frustrerende å føle at man må stå med lua i hånda, og ender med å få en femtiøring når man ber om en hundrelapp.

Du sier i dag at Giske ikke har utnyttet sjansen til å ”utjevne den store forskjellsbehandlingen mellom sjangrene i norsk musikkliv”. Hva mener du med det?

— Disse pengene kommer ikke rocken til gode. Vi er selvsagt veldig glade for at museumssektoren styrkes på temaet rock, men de midlene har ikke noe med levende norsk musikk å gjøre.

Giske: Rocken bør være fornøyd

Ballade møtte også kulturminister Trond Giske i dag, og konfronterte ham med uttalelsene fra Rockforbundet.

Norsk Rockforbund uttrykker i dag stor skuffelse over at klubbstøtten ikke ble økt. Hva begrunner du dette med?

— Det ble gitt et løfte med klubbstøtten i 2007. I år måtte vi fordele på andre, ulike tiltak, sier Trond Giske til Ballade.

NRF mener at du ikke har utnyttet sjansen til å ”utjevne den store forskjellsbehandlingen mellom sjangrene i norsk musikkliv”. Hva er din kommentar til dette?

— Nå har vi gitt like stor økning til rock som til opera – og det i et år som det satses mer på opera enn noensinne. Det bør rocken være fornøyde med, avslutter Giske.

Norsk Rockforbund melder for øvrig at de er glade for satsingen på 2.5 millioner til øvingslokaler gjennom Musikkverkstedordningen (MVO), og at støtteordningen Frifond økes med 4.4 millioner kroner i dette budsjettet.

Festivalstøtten i Norsk kulturråd økes med 1 million kroner. Dette er midler som går på tvers av genre og det er derfor ikke gitt at dette kommer de mange rockefestivalene til gode, heter det NRF.

Stillinger

Førsteamanuensis i musikkvitenskap

NTNU – Institutt for musikk

Kulturhusleiar

Sogndal kulturhus

Salgs- og publikumsansvarlig

Arktisk Filharmoni

Fagansvarlig

Norsk jazzforum

Hold deg oppdatert

Meld deg på vårt nyhetsbrev