Dimmu Borgir

Norsk dominans på VG-lista

D’Sound og Madrugada leder an i den norske invasjonen av VG-lista. På denne ukas liste er hele 16 norske artister inne på topp 40, skriver Faro Journalen. Black metal-gruppa Dimmu Borgir (bildet) biter seg også fast i salgstoppen.

Kalender

Operapub på Grønland Boulebar

24/02/2024 Kl. 19:00

Oslo

Islandsk utbrot i Bergen

24/02/2024 Kl. 18.00

Vestland

Opera og Gourmet på Ekebergrestauranten

28/02/2024 Kl. 18:00

Oslo

DUESUND

28/02/2024 Kl. 20:00

Vestland

— Dette viser at norsk musikk er konkurransedyktig, sier Dag Krogsvold, styreformann i plateselskapet Voices of Wonder.

Selskapet har to artister inne på VG-lista, Dimmu Borgir ligger på 31. plass med «Puritanical Euphoric Misanthropia» og Xploding Plastix på 34. plass med «Amateur Girlfriends Go Proskirt Agents». Det er neppe de «snappy» titlene som sender Voices’ artister oppover listene.

— Jeg synes det er spesielt moro at Dimmu Borgir selger såpass bra, og hadde det ikke vært leveringsproblemer hadde plata trolig ligget enda høyere på VG-lista. Xploding Plastix har helt klart nytt godt av den positive holdningen mot musikk i norsk presse for tiden, her har avisene båret fram en i utgangspunktet noe smal utgivelse, fortsetter Krogsvold.

D’Sound, Madrugada og Bjørn Eidsvåg ligger på henholdsvis tredje-, fjerde- og sjuendeplass på denne ukas VG-liste. I tillegg til Dimmu Borgir og Xploding Plastix finner vi følgende nordmenn på lista: Hellbillies (13), Asgeir (14), Åge Aleksandersen (15), Unit Five (20), Postgirobygget (22), Herborg Kråkevik (23), DumDum Boys (24), Sissel Kyrkjebø (25), Briskeby (27), Jaga Jazzist (35) og Klovner i Kamp (39).

— En ny generasjon norske artister er på vei opp og fram; det er ikke ofte nesten halvparten av bestselgerlista er norsk. Norsk musikk er nå bedre enn det norske fotballandslaget, sier markedssjef Petter Krogstie i EMI.

EMI har ingen artister inne på denne ukas salgsliste, men har opplevd suksess med både Tungtvann og Bertine Zetlitz tidligere. Nå regner Krogstie med at Zetlitz gjør comeback på VG-lista, som følge av at singlen «Fate» slippes i salg og for radiospilling.

Dag Krogsvold i uavhengige Voices of Wonder gir også ros til de store multinasjonale plateselskapene, og som har satset og opplevd suksess med nye artister som Madrugada, Tungtvann, Jaga Jazzist og Briskeby. Også tiltak som Øyafestivalen, By:Larm og steder som So What og Blå får ros:

— Det er helt klart et bedre musikkmiljø i Norge i dag, med høyere kvalitet som resultat. Jeg tror Norge blir mer internasjonalt, og det man trenger nå er noen flere internasjonale suksesser.

Rolf Kristian Presthus i butikkjeden Platekompaniet ser med glede på bredden på salgslistene.

— I Sverige selger både svensktopp, rock, dance og pop, og noe av den samme bredden ser jeg tendensen til nå i Norge.

— Norsk musikk har vært veldig i støtet de siste årene. Folk har en langt mer positiv innstilling og norske artister får mye positiv presseomtale. Vi merker at interessen er stor, og vi selger mer norsk musikk enn før, sier Presthus.

For å kommentere og diskutere artikkelen må du være logget inn på Facebook. Dersom du har en mening du ikke får postet her kan du alltid sende oss en e-post.