askerny2

Norsk Artistforbund stiftet i går

Klokken seks i går kveld hadde Norsk Artistforbund stiftelsesmøte i Frigghuset i Oslo. Tore Hansen forteller her Ballade.no om hensikten med den nye organisasjonen, og misliker at GramArt-leder Jan Erik Haglund mistenker dem for å være ute etter pengene.

Kalender

CHIAROSCURO QUARTET: Himmelske melodier

31/01/2023 Kl. 19.00

Oslo

Operapub i Teaterkjeller’n 1. februar

01/02/2023 Kl. 21:00

Oslo

Portrettkonsert – Harpreet Bansal

01/02/2023 Kl. 19.00

Oslo

LYTTELUNSJ med Kenneth Karlsson

03/02/2023 Kl. 11.30

Viken

Tore Hansen er fornøyd med stiftelsesmøtet som Norsk Artistforbund hadde i Frigghuset i Oslo i går. Samtidig uttrykker han forbauselse over Jan Erik Haglund i GramArt lesning av situasjonen, og sier at den nye organisasjonen først og fremst skal være et forum for artister med felles interesser.

— Jeg er veldig fornøyd med gårsdagens møte. Vi var rundt førti stykker, og det var virkelig god stemning. Siden det var et stiftelsesmøte, valgte vi å ha lukkede dører. Mange av de tilstedeværende benyttet dessuten anledningen til å melde seg inn.

Norske popartister – bare en melkeku?
— Hovedhensikten er å ha et felles forum, der utøvere av populærmusikk kan snakke sammen for å få til et felles løft for sjangeren. Vi skal være en plattform for både danseband, rockere, techno-folk og countryartister. Noe av det som binder oss sammen er at vi alle havner i den laveste kategorien innen for vederlagsordningen – den såkalte 1.1A-kategorien. Det har irritert oss lenge, og er noe av det vi ønsker å påvirke gjennom å opprette et slikt diskusjonsforum. Vi ønsker i det hele tatt å se på hvordan populærsjangeren behandles: Er vi bare en melkeku, eller representerer vi noe sentralt i kulturbildet?

Tore Hansen røper videre at den pågående diskusjonen om andelen av norsk musikk i radio var noe av det som ble tatt opp på gårsdagens møte.

— Det er et veldig viktig spørsmål for oss. Prinsipielt sett blåser vi i om norske artister synger på norsk, svensk, urdu eller engelsk, men vi ønsker at norske artister skal få slippe til norsk radio i langt større grad enn i dag. Dagens situasjon er jo direkte latterlig.

— Vi har altfor lenge virret rundt som hodeløse kyllinger
Tore Hansen bekrefter at det var den pågående GramArt-striden som var den direkte årsaken til at den nye organisasjonen nå ser dagens lys.

— Under all ståheien oppdaget vi at norske populærartister omtrent var alene om ikke å ha noen egen organisasjon. Plateselskapene har sin forening, mens både jazzfolket og filmfolket har sine forbund. Popfolket har altfor lenge virret rundt som hodeløse kyllinger. Vi skal være et forum der man diskuterer hva som gagner vår sjanger best.

— Håper Haglund snakker for sin egen regning
Ballade.no refererer GramArt-jurist Jan Erik Haglunds frykt for at den nye organisasjonen er et forsøk på å skvise GramArt ut av GRAMO, for slik å skaffe seg kontroll over pengene.

— Det blir jeg oppriktig forbløffet over å høre. Jeg håper for all del det er uttrykk for Haglunds eget syn, og ikke GramArts offisielle holdning til oss. Vi er tross alt medlemmer der alle sammen.

Blant de fremmøtte på stiftelsesmøtet i går var blant annet Åge Aleksandersen, Jørn Hoel, Ottar Johansen, Tor Endresen og Henning Kvitnes. Tore Hansen ble valgt som forbundets første leder, og har fått med seg et styre som består av bl.a. Eli Kristin Haga, Aslag Haugen, Egil Eldøen, Bård Jørgen Iversen, Reidar Larsen og Jørn Hoel.

For å kommentere og diskutere artikkelen må du være logget inn på Facebook. Dersom du har en mening du ikke får postet her kan du alltid sende oss en e-post.

Hold deg oppdatert

Meld deg på vårt nyhetsbrev