Nils Heldal (foto: Øyvind Holen)

Nils Heldal ny radiosjef for NRK

Onsdag ettermiddag kunne Ballade gjøre kjent at tidligere NRK Petre-sjef og EMI-platedirektør Nils Heldals tid uten fast ansettelse er slutt. Heldal returnerer til sin gamle arbeidsgiver i en ny sjefsrolle. Første mai tiltrer han jobben som radiodirektør for NRK. – Det første jeg vil gjøre, er å se på hva vi kan gjøre for å lage enda bedre radioprogrammer og få flere lyttere. Kanskje er ikke dagens tre-kanalsystem det rette. Muligens fungerer det bedre med åtte eller elleve kanaler, argumenterer Heldal i en kommentar til Ballade.

Kalender

Västanå Sessions

02/08/2024 Kl. 18:00

Hopalong AKA i bakgården på Folk

03/08/2024 Kl. 19:00

Oslo

Féile Oslo 2024

15/08/2024 Kl. 19:00

Oslo

Féile Oslo 2024 åpningskonsert

15/08/2024 Kl. 19:00

Oslo

NRK går med dette tilbake på en av beslutningene som ble tatt i forbindelse med omorganiseringen av Norsk Rikskringkasting for ett års tid siden, da stillingen som radiodirektør – som den gang ble innehatt av Tor Fuglevik – ble fjernet. Det blir også opprettet en ny fjernsynsdirektør i forbindelse med denne omleggingen.

— NRK fant ut at dette var dumt og gjenoppretter nå disse to stillingene, kommenterer Heldal.

Her forklarer han hva hans nye jobb blir, når han nå tar over som direktør for programmene 1, 2 og 3, samt Alltid Nyheter, Alltid Klassisk, Stortinget og Mpetre.

— Min nye jobb er som radiodirektør. Jeg blir sjef for alle kanalene til NRK, som er landets mest populære radiomed annenhver nordmann som lytter. Det gleder jeg meg veldig til. Selv om NRK er en bra mediebedrift, kan vi bli enda bedre. Det første jeg gjør når jeg tiltrer 1. mai, er å sette ned en komite som skal finne frem til nye strategier for hvordan vi vil drive radio. Kanskje er kanalstrategien som vi nå har litt vel gammelt nytt. Sammen med kanalsjefene og musikksjefene vil jeg utarbeide et strategidokument som skal fortelle hvordan vi skal jobbe de neste fem årene, forteller Heldal.

Mer detaljert ønsker han foreløpig ikke å være, bl. a. av hensyn til sine kolleger som også skal være med å utarbeide den nye strategien til rikskanalen.

– Jeg vil ikke foregripe begivenhetenes gang, i og med at disse planene skal utarbeides i samarbeid med folket der oppe, og at vi også skal foreta en større lytterundersøkelse for å finne ut hva «kundene» våre ønsker ut av oss. Fra og med høsten 2002 kan vi lage radioen for fremtiden.

Niuls Heldal satt som direktør av norske EMI i åtte måneder, men måte vike plassen for Per Eirik Johansen da fusjon med Virgin ble et faktum.

— Den tiden jeg var i EMI, fikk jeg på ny sjansen til å høre på radio som en vanlig lytter. Jeg fikk da bekreftet at NRK har veldig mye dyktige folk på alle kanaler. Det er litt tidlig ennå å si hva vi kan bli bedre på. Det viktigste blir å holde fast ved en pilar, der musikkjournalistikk og humor er likestilte og overordnede elementer for å lage bra radio. Det er samtidig viktig at de som jobber i bedriften får noe å stresse etter, og at de blir premiert for sin innsats og får utfordringer i jobben. Vi må også høre hva lytterene har å si, sier han.

Det ble innledningsvis antydet noe om flere radiokanaler, men Heldal vil ikke overdrive:

— Vi må ikke bli digitale idioter. Det går ikke an å ha 4000 forskjellige radioer, men kanskje er elleve eller åtte et bra tall. En ting som jeg synes vi mangler i dag er en barnekanal. Folk tenker at radio er et sekundært media, og ser på dette som en ulempe. Selv vil jeg heller se på det som en styrke. Det at folk kan sitte og gjøre noe annet, samtidig som de følger med på radio. NRK har produsert vanvittig mye bra barneprogrammer. Det er nok å nevne det at folk som Torbjørn Egner har vært ansatt i NRK. Jeg synes vi skal se på muligheten for en halv time lange barneprogrammer hver dag, med bytting til nye programmer hver halvtime. Det spiller mindre rolle når tid på døgnet dette er. På den måten kan man kanskje skape en samlingstund i barnehagen hver dag. En ting er sikkert – det at barn har godt av å høre og skape bilder selv. I en mer og mer fragmentert virkelighet, hvor det er lett å plassere barna foran Kids-Fox, trenger man å se nærmere på potensialet for denne typen ting, tror den tidligere musikksjefen i NRK.

Heldal ser frem til å tatt fatt på NRK igjen, der han nå bl.a. vil jobbe sammen med Håkon Moslet, som ble innsatt som musikksjef for Petre etter at Marius Lillelien tok over Heldals gamle posisjon som Petre-sjef.

— Jeg gleder meg veldig til å jobbe sammen med Håkon Moslet. Jeg er veldig glad for å ha ham med meg i dette nye teamet som skal skape den nye radioen på NRK, avslutter Heldal. – Musikk vil være en viktig del av profilen til NRK radio.

For å kommentere og diskutere artikkelen må du være logget inn på Facebook. Dersom du har en mening du ikke får postet her kan du alltid sende oss en e-post.