Vibeke Saugestad

Når plater ikke selger

Artisten har levert en solid plate. Anmelderne gir tommelen opp. Medieomtalen er massiv. Men salget uteblir. Hva skjer når en plate ikke selger som forventet? Ballade har prøvd å finne det ut - blant annet gjennom eksempelet med Vibeke Saugestads "Into The Shimmering".

BransjenPopulærmusikk

I september ga Vibeke Saugestad ut sin solodebut. Albumet «Into the Shimmering» lå an til å bli en solid suksess. Saugestad nyter et ry som norsk rocks førstedame basert på bakgrunn i Weld, og har også etablert seg gjennom god suksess med prosjektet Thinkerbell sammen med Mercury Motors-medlemmet Jørn Christensen. Likevel er hun fremdeles ung nok til å være fjortisidol om det skulle trengs.

Det knyttet seg sterke forventninger til solodebuten, ikke minst fra medias side. Det var vanskelig å lese i Norge uten å lese om Vibeke Saugestad. Selv Saugestads potensial som sikleobjekt ble utnyttet gjennom stilige fotoserier for magasiner som Café og Mann. Da Into the Shimmering i tillegg var en solid plate og fikk kritikker deretter, så ting ut til å være i boks.

Men «Into the Shimmering» solgte bare ikke. Så langt har bare 2000 eksemplarer av platen krysset norske platedisker. Ballade spør hva som skjedde.

Jørgen Bratlie fra Sony Music Norges norskavdeling svarer.

— Markedet i dag er veldig rart. Folk er ikke fans på samme måte som før, de er ikke like trofaste. Og det er mange faktorer som skal klaffe. Saugestad fikk mye omtale i media, som synes hun er interessant, men radio var ikke enige i dette tilfellet. Og radiospilling spiller mye inn. Vi fikk null radiospilling på førstesingelen. På den andre fikk vi hyggelig med spilling, men timingen ble feil – det var for sent, sier Bratlie.

I Faro-Journalen ved utgivelsen i september oppga Sony et salgsmål på 10,000 eksemplarer i «Fase 1». Noe som betyr at det var lagt langt større planer for Vibeke Saugestad.

— «Into The Shimmering» solgte rundt 2000. For en debutartist er ikke det så verst. De fleste av lanseringene vår selger mindre enn forventet, det er ikke noen fasit for hva som skal treffe. Det kan være at interessen for denne typen musikk er i en liten bølgedal, spekulerer Bratlie.

Bratlie mener gode anmeldelser er viktige, men ikke avgjørende. Dog påpeker han at «det koster mye penger å selge en slakt». Og han understreker at det er interessant for Sony å fortsette å satse på Saugestad selv om de umiddelbare salgsmålene ikke ble nådd i denne omgangen.

— Fordi Vibeke er en artist vi er stolte av å ha. Og selvfølgelig fordi vi tror at vi kan selge plater med henne. Den plata kom ikke nå, men kanskje neste gang. Når man finner en artist med talent, må man ha is i magen, sier Bratlie.

For å kommentere og diskutere artikkelen må du være logget inn på Facebook. Dersom du har en mening du ikke får postet her kan du alltid sende oss en e-post.

Flere saker
Dette ble vedtatt på Tonos årsmøte 2025

Dette ble vedtatt på Tonos årsmøte 2025

Under årets møte ble de fleste foreslåtte endringene i vedtektene vedtatt, men noen sentrale forslag falt.

Utlysning av Egil Storbekkens musikkpris 2025

Utlysning av Egil Storbekkens musikkpris 2025

Nå kan du foreslå kandidater til Egil Storbekkens musikkpris 2025, til personer som har gjort en ekstraordinær innsats i norsk folkemusikk. Frist 20. august.

Komponist Halvor Haug har gått bort

Komponist Halvor Haug har gått bort

"Haug er ikke bare en av de ypperste norske komponistene gjennom tidene, han er rett og slett en av de mest seriøse i vår tid," skrev tyske Christoph Schlüren om Halvor Haug i en hyllest da komponisten fylte 70.

Egen plan for kulturberedskap? Kultur som kritisk ressurs innen samfunnssikkerhet

Egen plan for kulturberedskap? Kultur som kritisk ressurs innen samfunnssikkerhet

Prosessen med å få kulturen inn i totalberedskapen fikk en dytt framover i fjor. Men nå må vi få en egen beredskapsplan for kunst- og kulturinstitusjoner, mener direktøren for Nasjonalt kunnskapssenter om vold og traumatisk stress, Cecilie Daae.

Hvor brenner det, Jørgen Myhr Stokke, Achy Ouafik og Sten Ove Toft?

Hvor brenner det, Jørgen Myhr Stokke, Achy Ouafik og Sten Ove Toft?

Oslo kryr av mange små og mellomstore scener sammenlignet med andre skandinaviske byer. Men evner bransjen å bevare en grasrot av ny kreativ musikk og bransje? Og hva kjennetegner egentlig en vellykket undergrunnsscene?

Se alle saker
Konserttips Oslo

Serier
Video
Radio