Planet Noise 2

Musikk fra en annen planet

I juli lanseres Planet Noise – en liten planet befolket av animerte musikere. Prosjektet er et samarbeid mellom kryssmedieselskapet Varthom og artister som Trulz & Robin, DJ Ariane med flere – og lanseres for alvor under Quartfestivalen.

Kalender

Västanå Sessions

02/08/2024 Kl. 18:00

Hopalong AKA i bakgården på Folk

03/08/2024 Kl. 19:00

Oslo

Féile Oslo 2024

15/08/2024 Kl. 19:00

Oslo

Féile Oslo 2024 åpningskonsert

15/08/2024 Kl. 19:00

Oslo

Gunhild Varvin i Varthom innrømmer at Gorillaz var et klart forbilde; bandet der Blur-sanger Damon Albarn, produsenten Dan The Automator, rapperen Del Tha Funkee Homosapien og serietegneren Jamie Hewlett har gått sammen om å skape et band som bare eksisterer som tegnede figurer på internett, plate og tv.

– Vi syntes Gorillaz var helt nydelig, og ønsket å ta ideen et steg videre. Tanken bak Planet Noise er at det er en planet befolket av musikere i animert form. Den er i utgangspunktet åpen for alle interesserte – men vi i Varthom gir «innvandringstillatelse» til planeten, sier Varvin, som har yrkestittelen «ronin» (herreløs samurai) i Varthom. Andre yrkestitler i selskapet er «astronaut» og «mad scientist».

Planet Noise vil altså fungere som en virtuell artistpool; nettstedet åpnes mandag 2. juli og markeres med en klubbkveld på Rica Hotel i Kristiansand under Quartfestivalen 5. Juli. Denne kvelden presenteres som «noisianernes» første landing på jorda.

Forretningstanken bak Planet Noise er å levere musikk fra «planeten» til web, mobiltelefoner, mp3, tv, platebutikker, magasin, konsertscener og utesteder. Det planlegges også en egen plateetikett med samme navn – som skal gi ut samleplater på CD og vinyl i første omgang.

– Tanken bak Planet Noise og Varthom er å bruke gamle og nye mediekanaler i samspill. Det er svært vanskelig å bare satse på nettet, så isteden satser vi på å bruke figurene våre i flere medier samtidig.

«Planet Noise har mye for seg, særlig fordi mange artister sitter inne med prosjekter som, god kvalitet til tross, ikke alltid ender opp med å få noen distribusjon» skriver Varthom i sin egen prosjektbeskrivelse. De tegnede figurene utarbeides i samarbeid mellom artistene og Varthoms tegnere og animatører. Hittil er det først og fremst djer som har flyttet inn på planeten, blant annet DJ Ariane, Nils Noa, Arildo Dildo (denne gang under navnet Androidildo) og Trulz & Robin.

På Planetnoise.no og Planetnoise.com skal du kunne kjøpe mp3-filer og høre streamede dj-sett, mens de animerte figurene også kan holde private konserter via telefoner. Varthom har også som mål at musikken som nettsiden tilbyr til nedlasting på mp3 alltid vil være rettighetsklarert, og er i nær dialog med Tono om dette.
Norge er hovedsatsingsområde, men Varthom satser også på internasjonal oppmerksomhet for støyplaneten.

DJ Ariane Nilsen er en av artistene som har meldt flytting til Planet Noise, under aliaset Arta.

– Jeg er med for å få muligheten til å spre så mye god musikk som mulig, enten det er min egen musikk eller et dj-sett tatt opp på en klubb jeg har spilt på. Jeg har stor tro på at Planet Noise vil lykkes i sitt forsøk på å integrere internett og platebransjen på forsvarlig vis, der artistenes interesser blir ivaretatt, noe for eksempel Napster overså totalt, tror Nilsen og fortsetter.

– Publikum får anledning til å laste ned spor fra nettet, og følge med de ulike karakterene som bor på Planet Noise. Eksempelvis, er det noen som synes at mitt alter ego Arta bruker tøffe klær, kan vedkommende rote i klesskapet hennes, eller ta en tur innom kjøkkenet for å se hva hun liker å spise til frokost. Mitt animerte alter ego ligner egentlig ganske mye på meg selv, bortsett fra at på Planet Noise kommer min djevelske personlighet mer til syne – og det på positivt vis.

For å kommentere og diskutere artikkelen må du være logget inn på Facebook. Dersom du har en mening du ikke får postet her kan du alltid sende oss en e-post.