Monica Larsson, NRF (Foto: Arvid Skancke-Knutsen)

Monica Larsson: – Musikk må ikke bli et sommerfenomen!

Som et oppspill til valget neste uke, bringer Ballade her en tankevekker fra Monica Larson i Norsk Rockforbund. Norsk Rockforbund er selv avhengig av hjelp for å kunne drive videre, men Larson vil primært uttrykke sin støtte til klubbene og helårsarrangørene. – Norske helårsarrangører trenger mer forutsigbare kår, mener hun. – Festivalsommeren er bløtkaka i konsertåret, men kan vi leve av bløtkake året rundt?

Kalender

Styrk norske klubber / styrk helårsarrangøren!

Av Monica Larsson, Norsk Rockforbund

Norge er i ferd med å legge bak seg tidenes festivalsommer. Det har vært arrangert festivaler innen rock, pop, blues, metal, hip hop, jazz, folkemusikk – you name it, omtrent på hver eneste knaus og holme i hele landet. Og ja, vi elsker det! Vi elsker pene brune mennesker, grønt gress, utendørsscener, store live-opplevelser, kaldt øl og fregner på nesa.

Festivalsommeren gjør livet verdt å leve, festivalsommeren er bløtkaka i konsertåret.

Norsk Rockforbund er konsertarrangørenes interesseorganisasjon, og vi jobber hver dag hele året for å bedre kårene til norske arrangører, deriblant festivalene. Vi er stolte av oppblomstringen av norske festivaler, men vi spør oss om vi kan leve av bløtkake? Hva skjer med kneippbrødet? Det vi skal leve av hele året? Hva med helårsarrangøren som arrangerer konserter i de mørke månedene?

Norsk Rockforbund mener at Norge trenger et skikkelig kulturløft som monner. Norske helårsarrangører trenger mer forutsigbare kår og dagens støtteordninger bør derfor styrkes kraftig.

Helårsarrangøren er viktig fordi vi ikke kan risikere at live-musikk blir et sommerfenomen, eller enda verre, at publikum tror at konserter er et gratis sommerfenomen. Dessuten er det klubbene som utvikler norske artister. Verken Big Bang, Jaga Jazzist eller Madrugada debuterer som headlinere på norske festivaler. Derimot har de humpet i turnebussen på kryss og tvers i Norge, til studentsamfunn og rock- og jazzklubber, til de får sitt gjennombrudd.

Helårsarrangører, som Blå og mange med dem, trenger derfor solide støtteordninger som stimulerer til kvalitetsprogrammering, talentutvikling og publikumsutvikling. Bare slik kan vi utvikle Musikk-Norge og oppnå flere suksesser og flere magiske musikalske øyeblikk.

Samtidig med festivalboom og norske artister til stadighet på toppen av VG-lista, opplever også Norsk Rockforbund suksess. Vi har medlemsrekord og aktivitetsrekord. Samtidig med dette har driftstilskuddet vårt stått bom stille siden 1998. Vi opplever også kutt i andre støtteordninger. Vi har bedt Norsk kulturråd om hjelp og kuttet inntil beinet i over et år. Nå har vi ikke mer å kutte i, og avlyser derfor høstens aktiviteter og permitterer ansatte fra oktober.

Økonomien er i krise, selv om organisasjonen aldri har gått bedre. Det er snakk om lommerusk for at vi skal overleve. 250 000 kr i år, og mellom en halv million og en million ekstra i 2006. Vi frykter at dette til syvende og sist skal gå utover publikum. For både Norsk Rockforbund og våre medlemmer trenger levedyktige kår, slik at vi kan investere i kompetanse, utvikle klubbene, utfordre og begeistre vårt publikum og skape langsiktige og spennende relasjoner til artistene. For at ikke Musikk-Norge skal råtne på rot midt oppi all suksessen, må livsgrunnlaget legges nå.

Det er Stortingsvalg i år – og utfordringen er herved gitt, både til politikerne og de stemmeberettigede.

Redaksjonell note: Denne kommentaren er spesielt skrevet for den nye utgaven av Blå-magasinet, og bringes videre med vellillig tillatelse. De nye og svært brukervennlige hjemmesidene til Norsk Rockforbund finner du på denne lenken.

For å kommentere og diskutere artikkelen må du være logget inn på Facebook. Dersom du har en mening du ikke får postet her kan du alltid sende oss en e-post.

Stillinger

Treblåslærer

Hemnes Kulturskole

Prosjektmedarbeider i Bodø

Musikkontoret Nord

Daglig leder

Sørnorsk jazzsenter

Hold deg oppdatert

Meld deg på vårt nyhetsbrev