Svein Bjørkås, foto: MIC

MIC og NOPA samarbeider om låtprosjekt

INTERVJU: Musikkinformasjonssenteret forbereder nå etableringen av det såkalte Låtprosjektet. Gjennom dette prosjektet skal sangtekster og besifring gjøres tilgjengelig for salg via enkeltspor i Musikkonline. – Den kulturhistoriske betydningen står sentralt i arbeidet, men det kanskje aller viktigste med dette er å gjøre materialet tilgjengelig for folk, sier direktør Svein Bjørkås i MIC til Ballade.

Kalender

Cantango på Gamle Raadhus Scene

02/09/2020 Kl. 19:00

Oslo

Legg til arrangement
Se alle

Av Bjørn Hammershaug

Musikkinformasjonssenteret (MIC) er nå i gang med etableringen av en ny dokumentasjons-, informasjons- og nedlastingstjeneste.

Låtprosjektet skal på permanent basis gjøre tekster, noter, besifringer og eventuelt annet relevant materiale som muliggjør framføring av musikkverk innenfor rytmiske sjangere, lett tilgjengelig for nedlasting via Phonofiles Musikkonline og relaterte nettbutikker.

Tekst- og notematerialet skal lenkes til nedlastbare lydfiler og eventuelle andre ressurser som formidles via Phonofile-systemet, eller via lenking til MICs nettsider.

Verkene skal være fremstilt av norske komponister og tekstforfattere.

En kulturell skatt skal gjøres tilgjengelig

— Det er en kulturell skatt av tekster og noter i Norge, men kun en brøkdel av disse er offentliggjort, og bare en mikroskopisk del av dette igjen er lett tilgjengelig, sier direktør Svein Bjørkås i MIC.

— Det å gjøre sirkulasjonen av norsk musikk større er en grunnleggende for MICs virksomhet, og dette prosjektet er i så måte et viktig bidrag i denne retning, understreker Bjørkås.

— Den kulturhistoriske betydningen står sentralt i arbeidet, men det kanskje aller viktigste med dette er å gjøre materialet tilgjengelig for folk, sier Bjørkås til Ballade.

Forprosjekt fra høsten

Låtprosjektet skal etter planen gjennomføres i følgende tre faser:

Høsten 2007: Forprosjekt
2008: Fullskala etablering
2009 -: Permanent drift

Line Endresen (tidligere daglig leder i BRAK) er nå midlertidig engasjert som leder av forprosjektet – i første omgang fra 15. august til 31. desember 2007. Med dette forprosjektet skal det etableres nye rutiner for avlevering og en overføringsordning med genrearkivene skal på plass.

Formålet med forprosjektet er å forberede en permanent etablering av Låtprosjektet som en del av MICs ordinære, løpende tjenester.

— Vi skal samarbeide med forlagene om eksisterende materiale, og utvikle et innsamlingsapparat for ny avlevering i tiden fremover, forteller direktør Bjørkås.

Forprosjektet finansieres i sin helhet av NOPA (Norsk forening for komponister og tekstforfattere) og MIC.

Stillinger

Direktør for komponisthjemmene

KODE Kunstmuseer og komponisthjem

Kantor

Haugesund Kirkelige Fellesråd

Festivalsjef

Kongsberg Jazzfestival

Assistentdirigent

Arktisk Filharmoni AS

Daglig leder

Høstscena

Pianostemmere/ klaverteknikere

Norges musikkhøgskole (NMH)

Hold deg oppdatert

Meld deg på vårt nyhetsbrev