DJ Strangefruit (bilde: NRK)

Lørdags-sendingen slaktes

DJ Pål «Strangefruit» Nyhus, som i mange år har hatt sitt svært populære lørdagsprogram på P3, ble denne måneden brutalt dumpet av ledelsen. DJ Olle Abstract har fått sendingen sin kuttet fra to til en time, men får lov til å fortsette i kanalen. – P3-ledelsen har ikke peiling på hva vi driver med, jeg tviler på at de har hørt på programmene mine før de sparket meg, forteller Nyhus til Ballade. Nå snakkes det om en stor e-postkampanje for å få gjeninnsatt den respekterte techno-nestoren.

Kalender

AVLYST: Operapub på Røverstaden

15/04/2020 Kl. 20:00

Oslo

JAZZ I SIKTE

17/04/2020 Kl. 20:00

Rogaland

Kroke

17/04/2020 Kl. 19:00

Oslo

AVLYST: Operapub på Røverstaden

22/04/2020 Kl. 20:00

Oslo

Legg til arrangement
Se alle

Rune Danielsen fra Voices Music & Entertainment mener avgjørelsen skyldes nye krefter i P3, som ikke ser verdien av det norges kanskje mest annerkjente DJ og musiker på sitt felt kan levere: – Mannen har holdt på med dette siden midten av 90-tallet og har en kredibilitet i både Norge og utlandet som P3-sjefene neppe forstår rekkevidden av, sier en oppgitt Danielsen. – Jeg vurderer å starte en underskriftskampanje for å vise hvor populære og viktige disse programmene er. Musikkansvarlig Moslet er selv rocker, og ønsker tydligvis å dreie profilen i den retningen.

På P3s hjemmesider spekulerer DJ Strangefruit sine fans i om det er Håkon Moslets skyld at mannen som sammen med Abstract sørget for en lørdagskveld med dansemusikk nå forsvinner. Beskyldninger om diskriminering av dansemusikken fordi rock er «kulere» akkurat nå, går igjen.

Depper ikke
Selv sier Nyhus at han ikke depper over å ha blitt kuttet bort: – Jeg har mye annet på plakaten, så det er uansett ikke snakk om at jeg blir arbeidsledig med det første. Samarbeidet med Nils Petter Molvær kommer til å fortsette, og jeg har også en god del turnévirksomhet planlagt utover høsten.

Nyhus legger allikevel ikke skjul på at han ble himmelfallen da meldingen om at han skulle kuttes kom i juni: – Det er klart at når du har holdt på i fem år med et program der lyttertallene har gått oppover til nesten 100.000, virker det rart å få sparken uten noen videre begrunnelse. Jeg har fremdeles ikke fått noen begrunnelse fra P3-ledelsen på hvorfor mitt program plutselig ikke var aktuelt mer.

Vorspiel-sending
Som erstatning for P3s etterhvert tradisjonelle lørdagssendinger med dansbar house, dub og techno, kommer nå en mer rock-orientert vorspiel sending, melder P3, samtidig som DJ Sunshine vil ta over som en noe mer lettbent arvtaker til Nyhus.

På spørsmål om hvorfor han fikk fyken, er Nyhus rask med å nevne Tono-papirene han var treg med å sende inn. To innemeldte lister i året med 25 programmer på hver gjorde neppe underverker for godviljen. Den kjente DJen tror allikevel at det var P3-ledelsens manglende interesse for musikken som gjorde at han til slutt ble bedt om å gå:

Trendradio
— På det siste året jeg jobbet for P3 fikk ingen av oss som jobbet som freelancere noen form for tilbakemelding, det virket som om vi hadde blitt hyret inn fordi noen mente at det vi holdt på med var tidsriktig – på samme måte som rocken er det nå. Jeg har ikke fått noen respons på det jeg har laget det siste året, og tviler vel igrunn på at ledelsen noensinne hørte på programmene mine. Hadde de gjort det, ville de sannsynligvis lagt merke til at jeg har spilt mye forskjellig musikk. Jeg har også spilt mye smal, sær og nyskapende musikk, i tillegg til streit house- som tydligvis ikke er smalt, hippt og trendy nok for P3s nye ledelse. De som hørte på programmene mine, derimot, har jeg alltid fått mye fin feedback fra.

— Mye av det jeg har presentert for lytterne har jeg brukt mye tid og krefter på å hente inn fra utlandet, og vært først ute med i Norge. Det som er virkelig frustrerende i alt dette, er at hvis P3-ledelsen hadde skjønt at aspekter av denne musikken er veldig spennende og under konstant utvikling – hadde de kanskje forstått at den faktisk har en viktig plass i en kanal som P3, som kaller seg innovativ radio og skryter av at de tar vare på den smale musikken. Det hadde vært fint om P3 kunne være en radio som handlet om musikk, i stedet for en radio som er her for å speile musikktrender. Nå føler jeg at jeg sitter igjen med veldig lite takknemmelighet for det jeg har levert igjennom fem år.

På spørsmål om han tror det er nye ansikter i P3 som har stått for kursendringen, sier Nyhus kort at nye mennesker ofte fører med seg forandringer, og at P3 begynner å fortone seg litt som radioversjonen av Dagbladet. Bortsett fra det vet han bare at det var Marius Lillelien og Håkon Moslet som tok avgjørelsen.

Verken Moslet eller Lillelien var tilgjengelige for kommentar.

Hold deg oppdatert

Meld deg på vårt nyhetsbrev