Vibeke Saugestad

Kulturpris til Saugestad og Henriksen

Popmusikerne Vibeke Saugestad og Morten Henriksen ble søndag tildelt kulturprisen i hjembyen Moss. Utmerkelsen fikk de for sin innsats for det lokale kulturlivet. – Det er veldig, veldig hyggelig å få en slik verdsettelse fra hjemkommunen, sier den unge sangeren.

Kalender

Västanå Sessions

02/08/2024 Kl. 18:00

Hopalong AKA i bakgården på Folk

03/08/2024 Kl. 19:00

Oslo

Féile Oslo 2024

15/08/2024 Kl. 19:00

Oslo

Féile Oslo 2024 åpningskonsert

15/08/2024 Kl. 19:00

Oslo

I fjor høst ble også den etterhvert så fremgangsrike popgruppen Katthult tildelt Eleverum kommunes kulturpris for å være gode ambassadører for hjemkommunen med sin sammenføring av folkrock og pop. Hvor vidt disse prisene representerer en oppgradering av samfunnets syn på populærmusikk og at nye generasjoner har kommet til maktposisjoner, eller kun er sporadiske eksempler på en mer seriøs holdning til forrige århundres nye kulturelle uttrykk, skal Ballade ikke spekulerere i her. Vi var mer interessert i å høre hva Saugestad selv hadde å si om det å få en slik utmerkelse.

–Det er veldig, veldig hyggelig å få en slik pris, begynner den unge veteranen i norsk populærmusikk. – Særlig når det er hjemkommunen som gir en en slik verdsettelse.

Det er ikke første gang Mossejenta får utmerkelser for sin flotte sang. I 1994 ble hun tildelt Spellemannsprisen som årets nykommer med bandet Weld, som hun ga ut to plater med i ’94 – ’95. Men langt før dette hadde hun gjort seg bemerket i det lokale musikklivet med Avslørte Bondepiker. Men med en mørk stemme som gav assosiasjoner til bl.a. Patti Smith og tidlig Grace Slick, bar hennes vokalinnsats preget av bærende kraft og sikkerhet, og vakte stor oppsikt i norske medier. Mange ventet at hun ville satse på en solokarriere da hun skilte lag med Weld. I stedet formet hun det nye bandet Thelyblast og gav ut en skive med dem i 1997. Omtrent parallelt inngikk hun
et samarbeidsprosjekt med den anerkjente musikeren og produsenten Jørn Christensen under navnet Thinkerbell.I februar 1999 fikk vi høre detlavmælte og stillferdige debutalbumet deres, som mange ser som hennes kunstneriske høydepunkt så langt.

I fjor høst platedebuterte Vibeke Saugestad som soloartist med «Into the Shimmering». Albumet viser en mer popete utgave av Saugestad og preges av et nært samarbeide med stjerneprodusent Michael Ilbert (Roxette med flere) og bandet Brainpool). Plateselskapet og en noe mer forsiktig Saugestad ymter håp om en karriere også i nabolandet Sverige. Albumet får overveiende positive kritikker, men når ikke forventede salgstall. Foreløpig har det blitt med en opptreden på Malmøfestivalen, men Saugestad er allerede i gang med arbeid med nye låter.

Men kulturprisen er ikke utelukkende begrunnet i hennes egne musikalske produksjoner, vel så mye handler det om hennes innsats for å holde liv i et lokalt konsertliv.

— Det var en delt pris mellom meg og Morten Henriksen fra YumYums og oppløste Cosmic Dropouts, og derfor antakelig et tegn på at kommunen ser på oss som ressurs-personer og kulturpersoner. Jeg tror de betrakter oss som folk som prøver å få ting til å skje. Vi har også jobbet en del med å arrangere konserter og Rock Mot Fotball-festivalen. På den måten vil vi styrke musikkmijløet lokalt. Det tror jeg er veldig viktig på et lite sted . Det har alltid vært et bra miljø her, og vi vil engasjere oss med å få til ny rekruttering til miljøet, forteller en syklende Saugestad fra sin mobil.

Hva innebærer ellers en slik ærespris for deg?

— Det er jo alltid hyggelig å få anerkjemnelse for det som man står på og jobber med. Moss kommune harvært veldig støttende mot Rock mot fotball de siste årene, og ser nok dette som en viktig begivenhet for lokalmiljøet. Det ville selvsagt vært bra om de også kunne ta det litt videre og også gjøre noe med øvingslokalsituasjonen i Moss, som ikke akkurat er på topp. Her burde det absolutt vært gjort noe, mener Saugestad.

Musikeren forteller Ballade at Moss er en veldig fin by å bo i, og at det ellers virker som om politikerne der er opptatt av å holde vedlike det gode rockemiljøet som alltid har vært i byen.

— Jeg opplever det slik at Moss kommune er veldig interessert i å få vite hvordan det er å leve der, og hva som trenges til musikkmiljøet i byen. Det er ikke så lett å ha oversikt over alt fra et kontor. Men kommunens folk stiller mye spørsmål og virker veldig åpne for å få våre synspunkter på hva som de bør jobbe med.

Hun gir oss også et konkret eksempler på noe av det som er i emming i Østfoldbyen.

— Det skjer veldig mye spennende i Moss for kulturlivet om dagen. Blant annet så holder man på å lage et kultursentrum på Gamle Møllen industriområde, der det blant annet også er snakk om å lage nye konsertlokaler. Dette er veldig spennende. Om de f.eks også kunne kommet nye øvingslokaler her, ville det vært veldig fint og spennende, tror Saugestad.

For å kommentere og diskutere artikkelen må du være logget inn på Facebook. Dersom du har en mening du ikke får postet her kan du alltid sende oss en e-post.