Stavanger Konserthus_07 (Ill: Stavanger-Kommune.no)

Kulturbyen Stavanger: For liten for by:Larm

Stavanger har nærmere 110 000 innbyggere, mens Sandnes nærmer seg 60 000. Likevel tør ikke by:Larm å legge noe nytt arrangement til Rogaland, og begrunner det med skuffende publikumsoppslutning i 2005. Selv ikke statusen som europeisk kulturby i 2008 var altså nok til å gjøre Stavanger aktuell som vertskapsby for musikkbransjens små og store aktører. Strategidirektør Rolf Norås i Stavanger 2008 er skuffet over by:Larms avgjørelse, og ønsker nå å lage et eget motarrangement, med særlig vekt på ikke-etablerte artister.

Kalender

Av Arvid Skancke-Knutsen

Det har de siste dagene oppstått debatt om hvilke veivalg by:Larm nå bør ta. Bookingsjef Runar Eggesvik har foreslått å legge arrangementet til Oslo, stikk i strid med all tidligere praksis. Adresseavisen skrev forut for dette utspillet at ”bare Bergen og Trondheim er store nok for by:Larm”. Og alt i desember var det klart at Stavanger ikke ville få sjansen til å stå som arrangør av by:Larm i 2008, til tross for sin status som europeisk kulturby.

Stavanger arrangerte by:Larm både i 1999 og 2005, men fikk knust drømmen sin om å stå som arrangør til neste år, når oljebyen skal feire sin status som europeisk kulturby med brask og bram. Ifølge Adresseavisen har bølgene gått høye i Stavanger siden by:Larm tok denne beslutningen, og begrunnet den med at Rogalands hovedstad ikke hadde nok musikkinteresserte mennesker.

— Vi satt igjen med et underskudd etter Stavanger i 2005, og ønsket ikke å risikere det en gang til. Vi finanisieres i stor grad gjennom billettsalget, så publikumspotensialet er alltid en faktor vi må ta i betraktning, forteller Erlend Mogaard Larsen til Ballade.

«By:Larm var redde»

Ifølge Stavanger Aftenblad var underskuddet i 2005 på nærmere en halv million kroner, samtidig som en rekke gode konserter gikk for halvfulle saler. Strategidirektør i Stavanger 2008, Rolf Norås, er likevel skuffet over by:Larms ”nei”, og kjøper ikke nødvendigvis argumentene til Mogaard Larsen.

— Jeg synes ikke nødvendigvis at argumentet med underskudd fra 2005 er så godt. Hvis jeg skal spekulere i andre grunner til at Bylarm ikke vil til Stavanger i 2008, er det naturlig å trekke fram situasjonen da Bergen var vertsby i 2000. Bergen var da europeisk kulturby, og Bylarm-arrangørene var redde for å sette festivalen sin inn i en så stor sammenheng, de var redde for at den skulle drukne i alt det andre, sier Norås til Aftenbladet.

Dette tilbakeviser nå by:Larmsjefen overfor Ballade.

— By:Larm er jo en liten europeisk kulturby i seg selv, og har ikke noe problemer med å profilere seg i langt større byer enn Stavanger. Problemet med en såpass liten by er bl.a. at det blir vanskelig å finne nok frivillige til å få apparatet til å gå rundt. Det er tøft for mindre byer å komme opp den gratishjelpen som et arrangement som vårt behøver.

– En annen sak var at vi fryktet at nok et arrangement i Stavanger ville bli en nedtur, etter den store tiårsmarkeringen vi nå legger opp til i Trondheim, med hele syv scener på Dora. Vi har vært i Stavanger og vurdert flere alternativer, men vi hadde ærlig talt problemer med å komme opp med spektakulære nok omgivelser, sier Mogaard Larsen.

By:Larms grunnidé – og god respons på Oslo-forslaget

Strategidirektør Frode Norås i Stavanger 2008 sier til Aftenbladet at de nå selv vil komme opp med et alternativ til by:Larm.

— Både Stavanger 2008 og kulturavdelingen i Stavanger kommune tilbød ganske mye støtte til Bylarm. Nå kan jeg bare snakke for Stavanger 2008, men vi ønsker å bruke pengene vi har satt av til Bylarm til et annet rockearrangement i 2008. Vi håper selvsagt at kulturavdelingen gjør det samme, og i så fall har vi over 1 million kroner til disposisjon, sier Norås, som også håper at et slikt arrangement vil ”gå tilbake til Bylarms grunnidé, hvor flere av de usignerte bandene får vist seg fram.”

I mellomtiden har altså Oslo kommet på banen som et nytt alternativ.

— Vi har i grunnen bare fått positive tilbakemeldinger på utspillet om å legge by.Larm til hovedstaden. Men det finnes sikkert delte meninger om dette også, så de får vi vel høre i Trondheim, om ikke før, avslutter Mogaard Larsen.

For å kommentere her må du ha en Facebook-konto. Dersom du har en mening du ikke får postet her kan du sende oss en e-post.

Stillinger

Kommunikasjons-konsulent

Asker kulturskole

Produsent

Festspillene i Nord-Norge

Daglig leder

Innlandet musikkråd

Økonomikonsulent

Norges Korforbund

Konsertmester II / Second Concertmaster II

Kringkastingsorkestret (Kork)

Avdelingsleder II

Drammen kulturskole

Hold deg oppdatert

Meld deg på vårt nyhetsbrev