The Cumshots, live på Quart 04

Kristopher Schau: – Et stort og brennende hat for alt som heter kjeder og majorselskaper

Nedleggelsen av Platebaren Feedback i Tromsø har vakt oppsikt langt ut over Nord-Norge. NRK-rebell og Cumshots-vokalist Kristopher Schau er en av de mange som nå synger ut sin oppgitthet over situasjonen for de uavhengige platebutikkkene. – Vips blir det bortimot null vits i å gi ut sjutommere for små band her i landet, med mindre man har en gedigen vennekrets, skriver Schau til Ballade.

Kalender

Cikada RBK + EAU

23/10/2020 Kl. 18:30

Oslo

Ivan Mazuze Band

24/10/2020 Kl. 19:00

Viken

Kampenjazz: Skarbø Skulekorps

25/10/2020 Kl. 20:00

Viken

Av Arvid Skancke-Knutsen

— Platebaren Feedback skal legges ned, og jeg kjeder meg allerede, skriver en sint Kristopher Schau via e-post til Ballade. – Vips er det INGEN igjen i dette landet som selger rock med den perfekt miksen av bredde og spisskompetanse som gjør at det er gøy å kjøpe skiver.

Cumshots-vokalisten fortsetter tiraden slik: – Vips er det ingen igjen som orker å presse på meg skiver som jeg aldri har hørt om, men som jeg kommer til å elske. Vips blir det bortimot null vits i å gi ut sjutommere for små band her i landet med mindre man har en gedigen vennekrets. Vips har Tromsø falt åtte plasser ned på rankinga over kule steder i Norge. Og vips har jeg opparbeidet meg et stort og brennende hat for alt som heter kjeder og majorselskaper.

— Takk for at dere gjør livet mitt til noe mye, mye, MYE kjedeligere, konkluderer Schau.

Platekompaniet beklager

Platebaren Feedback ble besluttet lagt ned i forrige uke. Dermed forsvinner Nord-Norges største, uavhengige platebutikk – noe også konkurrenten i Platekompaniets Tromsø-avdeling beklager.

— Feedback er en av Norges beste platebutikker, og Tromsø har vært heldig som har både en kjedebutikk og en god independent-butikk med folk som betyr mye for lokalmiljøet, sier daglig leder Hege Christine Hansen til Nordlys.

Hun er for øvrig ikke av den oppfatning at Platekompaniet vil tjene særlig mye på at den uavhengige konkurrenten nå kaster inn håndkleet.

— Selvfølgelig vil kundene nå handle hos de som er igjen, men konkurranse er sunt. Og vi har levd side om side veldig bra. Det er synd at det ikke er grobunn nok for oss alle.

Nordlys har også intervjuet Egon Holstad og Kent Vikbjer, som har drevet Platebaren Feedback sammen siden 1999.

— Platekompaniet har vært flinke, rett og slett. Men Tromsø er for lite for alle sammen, sier Holstad, som mener at tilbudet til publikum kommer til å bli forverret, når stadig flere selvstendige platebutikker må legge inn årene.

— Før kunne små forhandlere selge stort av artister som ikke var interessante for plateselskapene å markedsføre. Nå bestemmer gigantene selv hvem de vil satse på – og dermed distribuere ut i butikkene. Dermed blir det vanskeligere for folk å orientere seg i jungelen av hva som faktisk er god musikk, mener han.

— Snart bare kjeder og supermarkeder igjen

Nedleggelsen av Platebaren Feedback har vakt oppsikt langt ut over Tromsø by. NRK.no intervjuet i forbindelse med nedleggelsen Kjell Hillveg i Norsk Musikkforlag i Oslo, som ikke var nådig i sin oppsummering av situasjonen for de uavhengige kvalitetsbutikkene innen smalere genre.

— Det er i dag ingen forretninger igjen i Bergen, Trondheim eller Stavanger. Kristiansand hadde tre store musikkforretninger, og alle er lagt ned. Det er snart bare kjeder og supermarkeder som selger plater. Jeg begriper ikke at det kan lønne seg heller – man kan da ikke bare gå rundt og kjøpe VG-lista. Alt er en eneste stor mølje av problematikk som bransjen selv har stelt i stand, hevdet Hillveg overfor NRKs kultursider.

Både Kent Vikbjer og Egon Holstad har ellers vært ivrige konsertarrangører lokalt, og ser ut til å ville satse videre på dette området. Holstad skal denne høsten presentere konserter med bl.a. Legendary Shack Shakers, The Soft Rebels, Milestone Refinery, Euroboys, Baby Woodrose og The Nomads på utestedet Blårock.

Stillinger

Førsteamanuensis i musikkvitenskap

NTNU – Institutt for musikk

Kulturhusleiar

Sogndal kulturhus

Salgs- og publikumsansvarlig

Arktisk Filharmoni

Fagansvarlig

Norsk jazzforum

Hold deg oppdatert

Meld deg på vårt nyhetsbrev