Klovner i Kamp

Krever 400 millioner fra Napster

Mens IFPI Norge sitter på gjerdet og avventer resultatet av de amerikanske plateselskapenes kamp mot Napster, handler Fono allerede på vegne av sine mange norske artister, som for eksempel Klovner i Kamp (bildet).

Kalender

Lørdagsopera 10-årsjubileum

07/09/2024 Kl. 14:00

Oslo

Songs We Carry

07/09/2024 Kl. 19:00

Oslo

Operapub på Grønland Boulebar

07/09/2024 Kl. 19:00

Oslo

De mange uavhengige plateselskapene i Foreningen Norske Plateselskaper (Fono) akter nå å aksjonere for å hindre at deres artister er tilgjengelig for nedlasting via nettstedet Napster. Kampen går via den europeiske paraplyorganisasjonen for uavhengige plateselskap, Impala.

— Fono er med i Impala, som handler på vegne av sine medlemmer. Impala krever 400 millioner kroner i erstatningskrav fra Napster. Motkravet fra Napster er at vi må påvise hvilke låter det er snakk om og hvilken markedsandel Impala-selskapene har i Europa, sier Larry Bringsjord, styreleder i Fono.

Brorparten av musikksporene til Fonos norske artister, rundt 30.000 spor, er allerede digitalisert gjennom Phonofile-systemet, så hovedutfordringen blir da å kryssjekke hvilke låter som faktisk er blitt utvekslet gjennom Napster-siden.

— Det er litt av en jobb, men en veldig prinsipielt og økonomisk viktig sak for både artister og plateselskap. Det er positivt å utveksle låter, men slik Napster har utviklet seg har det tatt helt over fra å kjøpe låter. Det er ganske enkelt tyveri, synes Bringsjord, som selv har funnet en rekke spor fra artister som Klovner i Kamp, Luxus Leverpostei og Dimmu Borgir på Napster.

Brussel-baserte Impala har 4000 uavhengige plateselskap som medlemmer, og ifølge Bringsjord ligger selskapenes markedsandel i Europa på 22 prosent. En viktig oppgave for Impala er å overbevise EU-kommisjonen om at nedlasting av musikkspor via nettet er ulovlig, og at bransjen taper store penger på det. Impala håper nå på en EU-lovgivning som kan hindre folk i å stjele musikk via Internett. I tillegg jobber Impala for å få avgiftsbelagt salget av tomme CD-plater og minidisker, en avgift de mener bør komme artistene til gode som kompensasjon for kopiering av musikk.

— Napster har også tilbudt 400 millioner kroner som vederlag for Napster-kopiering over en femårsperiode framover. Impala har foreløpig sagt nei til det tilbudet. Det beste vil være om det faktisk betales for det som lastes ned, og ikke at man kan kommer fram til en rund, generell sum, sier Bringsjord.

For å kommentere og diskutere artikkelen må du være logget inn på Facebook. Dersom du har en mening du ikke får postet her kan du alltid sende oss en e-post.
Konserttips Oslo