Bertine Zetlitz: "Sweet Injections"

Kopisperre irriterer platekjøpere

Det nye albumet til Bertine Zetlitz er en av mange plater i nyere tid som er utstyrt med kopisperre. Det har fått temperaturen til å stige til værs på Bertines egen gjestebok på nettet, der en rekke fans klager over at de ikke får spilt av musikken. EMI Recorded Music svarer på kritikken ved å løfte de kritiske innleggene over til et bortgjemt hjørne av gjesteboken.

Kalender

Operagalla

09/08/2020 Kl. 19.00

Oslo

Opera Soirée

14/08/2020 Kl. 19.30

Viken

Cantango på Gamle Raadhus Scene

02/09/2020 Kl. 19:00

Oslo

El Muro Tango & Inés Cuello

19/09/2020 Kl. 20.00

Oslo

Legg til arrangement
Se alle

Av Arvid Skancke-Knutsen

Det var nettstedet Spot.no som tirsdag skrev at skuffede platekjøpere brukte gjesteboken på nettstedet Bertine.com til å uttrykke sin misnøye over at EMI/Capitol har valgt å utgi albumet Sweet Injections med en såkalt kopibekyttelse. Under overskriften ”Fansen i opprør mot Bertine Zetlitz” skrev journalist Thomas Olsen at kopisperren på ”Sweet Injections” førte til at mange opplevde at de ikke fikk spille av musikken på bl.a. datamaskiner og DVD-spillere – og til og med noen typer CD-spillere.

De første innleggene fra sinte forbrukere kom inn alt 23. februar, dagen før Zetlitz-platen offisielt kom i salg. I en av de aller første kommentarene heter det: ” Hei Bertine! Kjøpte den nye plata idag, og ble kjempeskuffa da jeg ikke klarte å spille den i bilen, men «susa heim» for å spille den på stereoen, men DVD-spilleren ville heller ikke spille den, og for å få spilt den i PCen måtte jeg installere en «oppdatering» av PC’n, og kunne da høre på musikken i forferdelig kvalitet. Trasig at du ikke stoler på fan’s og kunder.”

Senere har klagene ballet på seg, slik at drøyt femti innlegg i dag handler om kopisperre-problematikken. Ballade bringer her videre noen nokså vilkårlige eksempler:

”Hører at der er kopisperre på det nye albumet. Synd, fordi dette var eit av dei få albuma eg kunne tenkt meg å kjøpe. Men sidan det ikkje er mogleg for meg å spele den av på PCen pga kopisperra, blir det nok mp3 denne gangen også.”

”Beklager å måtte returnere en ellers god plate. Den formen for kopibeskyttelse EMI har valgt holder ikke mål!”

”Det er jo umulig å spille plata di på dvd-spilleren i stua… Måtte lage en kopi (som ikke er vanskelig) og bruke kopien i stua og originalen på soverommet. Hvorfor gidder du å gå med på at ditt åndsverk skaper så mye irritasjon. Den neste plata di kjøper jeg ikke, den laster jeg ned!”

”Hvis EMI og andre har tenkt å gi ut alle nye CDer med kopisperre, graver de sin egen grav lynraskt. Dropp CD og gå for DVD. Avspillingsprogrammet som medfølger er dårlig, og har også elendig lydkvalitet som ligger under dagens standard på lyd på nettet. Selv filene på denne nettsiden har bedre lyd. Utrolig.”

”Synd dere tvinger folk til å kopiere, jeg hadde foretrukket originalvare.”

Tidligere denne uken valgte webmaster for Bertine.com å flytte de kritiske røstene over på en egen side av nettstedet. Du må nå trykke på en forholdsvis beskjeden lenke kalt ”for messages concerning the Copy Control feature, please click here.” Også dette har vakt reaksjoner blant Zetlitz-fansen, som føler at EMI ikke tar dem alvorlig.

”Nå har webmaster jaggumeg begynt å gjemme bort alle innleggene han ikke liker, dvs de om brukssperren, det er da utrolig feigt!! Greit det er en fan-side, men dere må da takle berettiget kritikk”, skriver en innsender, mens en annen legger skylden på artisten selv: ”Dette er for feigt. Dere fjerner jo innlegg i tide og utide jo. Mail er sendt til de store it-avisene. Håper det blir tatt opp at Bertine er så feig.”

I tillegg opplyser som nevnt mange at platen lar seg kopiere, og at den alt er tilgjengelig på Internett, noe som gjør at man stiller seg undrende til logikken bak det hele. Flere oppfordrer også artisten om å komme på banen i saken, og si sin mening om kopisperren som EMI/Capitol har lagt inn. Zetlitz har skrevet flere innlegg i den ”sensurerte” delen av gjesteboken, men ingenting som vedrører sprerre-problematikken.

Bertine.com var opprinnelig et frittstående nettsted som ble drevet av Zetlitz-fan Geir Nordby. I en serie henvendelser til Nordby våren og sommeren 2000 påpekte plateselskapet at fanstedet brøt åndsverksloven ved å inneholde lydfiler, og likte ellers ikke at man la ut hverken bilder, anmeldelser eller intervjuer. Nordby stillte seg uforstående til at EMI ikke så reklameverdien som lå i nettstedet og gratisarbeidet han la ned i det, og mente at selskapet for med ren løgn i iveren etter å få stengt sidene. Senere kom man til enighet om at Bertine.com skulle få fortsette som en fan-side, minus de omstridte lydfilene.

— Jeg tror at den eneste grunnen til at EMI nå vil legge ned sidene mine, er at de selv ønsker å ta i bruk domenenavnet, uttalte Geir Nordby til Ballade i september 2000. I dag administreres domenet av EMI, og har blitt slått sammen med Bertine.net, som tidligere fungerte som artistens offisielle sider.

Samtidig synes det også klart at kontroversen så langt ikke har fått særlig dramatiske følger for artistens popularitet. Denne uken topper Bertine Zetlitz såvel albumlisten som hit40-listen her hjemme, mens både singelen «Girl Like You» og albumet «Sweet Injections» har solgt til gull. I regi av Megafon AS skal Zetlitz i mars og april også ut på en stor Norgesturné, som du kan studere nærmere her.

Stillinger

Kantor/ organist

Kongsberg kirkelige fellesråd

Orkesterbibliotekar

Oslo-Filharmonien

Kantor/ kyrkjemusikar

Gloppen kyrkjelege fellesråd

Produsent

Riddu Riddu Festivála

Produsent

Kulturfabrikken Sortland KF

Programsjef

Bodø2024 IKS

Hold deg oppdatert

Meld deg på vårt nyhetsbrev