MFO_kopp

Knutepunkt: MFO støtter Øya

– Øyafestivalen oppfyller alle de kriterier som bør legges til grunn for å få knutepunktstatus, mener Musikernes Fellesorganisasjon (MFO). Organisasjonen vil med dette sende signaler i forkant av departementets beslutning. MFO tilkjennegir også sin støtte til by:Larm, men ikke som knutepunktfestival. – Vi mener at by:Larms utfordringer ikke skal løses gjennom knutepunkt, men gjennom andre rammer, sier forbundsleder Arnfinn Bjerkestrand.

Kalender

Operapub på Røverstaden

15/04/2020 Kl. 20:00

Oslo

JAZZ I SIKTE

17/04/2020 Kl. 20:00

Rogaland

Kroke

17/04/2020 Kl. 19:00

Oslo

Operapub på Røverstaden

22/04/2020 Kl. 20:00

Oslo

Legg til arrangement
Se alle

Av Bjørn Hammershaug

Kulturminister Trond Giske skal i løpet av kort tid avgjøre hvem av de fem søkerne som skal tildeles knutepunktstatus for pop/rock. Kandidatene er Quart, Hove, Storås, by:Larm og Øya.

Musikernes Fellesorganisasjon (MFO) gikk på gårsdagens pressekonferanse langt i å gi sin støtte til Øyafestivalen.

Forbundsleder Arnfinn Bjerkestrand: – MFO som organisasjon har ikke tatt endelig stilling til hvilken festival som bør bli knutepunkt, men vi mener det er riktig å gi noen signaler i forkant av Kulturdepartementets beslutning.

Øya: En god kandidat

— Øyafestivalen oppfyller alle de kriterier som bør legges til grunn for å få knutepunktstatus. Vårt inntrykk er at de fleste musikerne innenfor pop og rock mener at Øyafestivalen er en god kandidat, uttalte Bjerkestrand.

MFO mener at Øyafestivalen har potensial til å bli Skandinavias viktigste festival, og kanskje på sikt den største.

— Øyafestivalen har vist seg å være en solid festival over flere år. De er nyskapende og har den kompetansen som skal til for å få knutepunktstatus. Det har vokst frem mange gode festivaler i Norge de ti siste årene. Flere har meldt sin interesse for å bli knutepunkt, men slik det ser ut nå, trekker Øya det lengste strået, sa Bjerkestrand.

Ingen garanti

Han fant det ikke problematisk at Øyafestivalen både får statlig støtte og tar ut økonomisk utbytte:

— Nei, det er i tråd med kultur- og næringspolitikken å skape sikre arbeidsplasser. Men det bør selvsagt være en forutsetning at midlene brukes til oppgaver som ligger i tildelingen, og ikke til å hente ut utbytte.

Bjerkestrand mente også at det ikke er unaturlig at kulturminister Giske signaliserer at knutepunktstøtten kan mistes etter en periode:

— I fjor var det Quart som hadde ”ledertrøyen”, slik er det ikke i år. Ting skjer fort i festivalbransjen, og statlige kroner bør ikke være evige for noen.

by:Larm: Bør få støtte, men ikke knutepunkt

MFO mener at by:Larm innehar en svært viktig rolle for norsk pop og rock, og må dermed sikres offentlig finansiering i årene fremover, men gjennom andre ordninger enn knutepunktordningen. by:Larm er ikke først og fremst en festival, men et bransjetreff, mener MFO.

Vi mener at by:Larms utfordringer ikke skal løses gjennom knutepunkt, men gjennom andre rammer, sa Bjerkestrand.

Taus Giske

Kulturminister Trond Giske har nå besøkt alle de fem søkerne, men ikke avslørt stort om hvem han mener er mest egnet.

Til Ballade sa Giske at han synes Øyafestivalen er svært flinke, men han understreket samtidig at han ikke kom til å offentliggjøre sin bestemmelse under årets Øyafestival.

Hold deg oppdatert

Meld deg på vårt nyhetsbrev