FB event (1)

Ikke imponert over by:Larm

– Om Bylarm vil gjøre så stort poeng av kvinneandelen i norsk musikk og på Bylarm, burde de gått ut mer aktivt for å få med flere jenteband og band med kvinner i sentrale roller, sier musiker og Devil Dolls-festivalarrangør Cecile Asker.

Kalender

Västanå Sessions

02/08/2024 Kl. 18:00

Hopalong AKA i bakgården på Folk

03/08/2024 Kl. 19:00

Oslo

Féile Oslo 2024

15/08/2024 Kl. 19:00

Oslo

Féile Oslo 2024 åpningskonsert

15/08/2024 Kl. 19:00

Oslo

— Jeg synes på den ene siden det er veldig positivt at kvinneandelen øker, samtidig burde dette være en selvfølge. Om Bylarm skal være en miniatyr av rocke-Norge er de nok heller i seneste laget. I dag er det så mange band med jenter i alle mulige genre fra heavy metal til skitten 60-tallsgarage. Derfor ble jeg litt overrasket når jeg leste om den plutselige «økningen» i kvinneandelen på by:Larm nå .

Men Savio snakker vel utelukkende om det antallet mottatte demoer og antall opptredende med kvinnelige medlemmer?

— By.Larm har nok et litt annet syn på det med musikk, og hva man vil med musikk, enn mange jenter har. Men kanskje har de også endret seg litt. Før var det vel mest snakk om å finne det nye Briskeby. I år kan det virke som de har gått litt bort ifra den tanken og tatt med mer rockeband.

— Det er jo ingen nyhet eller spesielt banebrytende at band har en kvinnelig vokalist, sier Asker på generelt grunnlag. – Det har vært helt stuerent siden begynnelsen av 80-, slutten av 70-tallet. Slik de nå går ut i Dagbladet og hauser opp kvinneandelen, føler jeg det litt sånn som de gjemmer seg bak falske premisser. Det hadde vært mer ærlig å si at det stort sett er mest gutter, isteden for å hausse opp at de har med en del band der en jente spiller orgel eller noe. Det er sikkert spennende det, men ikke i forhold til det med jenter. Nå skal jeg ikke undervurdere noens rolle i et band. Men det at jenter er i en fremtredende rolle som vokalist er ikke noe nytt for musikkmiljøet, og definitivt ikke verdt en helside i Dagbladet.

Hva skyldes fremgangen av kvinnelige musikere – om det nå har vært en slik?

— Jeg synes ikke det er så stor fremgang. Bylarm forsøker å skryter på seg noe som ikke er der. De kunne godt jobbet hardere, om de vil gjøre det til et poeng med jenter i rocken. Det har vært kvinnelige vokalister og kvinnelige bandmedlemmer i mange år. By:Larm Live har jo tidligere gått aktivt ut og spurt mange artister om de vil spille der.

Cecilie Asker, som selv snart er plateaktuell med grarasje-bandet The Launderettes, er likevel ikke spesielt ute etter å «ta» by:Larm.

— Det er et fint tiltak, samtidig som masse band jo også klarer seg veldig bra uten å komme med på Bylarm. Mange gidder ikke og takker nei til å være med, fordi de vil andre ting med musikken sin. Selv har jeg ikke tenkt meg til Kristiansand, men om jeg hadde dratt, hadde jeg satt pris på å få høre kule band med jenter.

By:Larm er for øvrig ikke de eneste synderne fra musikk-feministisk synspunkt.

— By:Larm er mye bedre enn både Quart Festivalen og Øya-festivalen. Jeg synes det er ekstremt dårlig at det ikke var et eneste jenteband verken på Øya-festivalen eller Quart i fjor. Det synes jeg virkelig stinker, ettersom det er så mye bra å ta av.

Men Øyafestivalen har jo et jenteband blant de fire første artistene de slipper fra sitt program i år?

— Det bør ikke være slik at de med det skal føle at de har oppfylt jentebandkvoten, avslutter Asker.

Snart går Cecilie Asker også i studio med det 1960-tallsinspirerte dansebandet The Rebelettes. Hun driver ellers fanzinen Girlsville, og er også musikkanmelder i Avis 1.

For å kommentere og diskutere artikkelen må du være logget inn på Facebook. Dersom du har en mening du ikke får postet her kan du alltid sende oss en e-post.