Ladyfest-logo, 2006

Hva er Ladyfest?

Ladyfest inviterer kvinner som jobber med musikk, litteratur og andre kunstneriske uttrykk, til å komme sammen, feire og inspirere hverandre. I uka rundt 8. mars setter Ladyfest Oslo og Ladyfest Bergen fokus på feminisme og likestilling. Her settes politiske og teoretiske spørsmål på agendaen, med bidragsytere av ulik kulturell og politisk bakgrunn. Og ikke så rent lite musikk.

Kalender

Av Arvid Skancke-Knutsen

Første ladyfest ble holdt i Olympia, USA i 2000, og har siden spredd seg til resten av verden.

Ladyfest inviterer kvinner som jobber med musikk, litteratur og andre kunstneriske uttrykk, til å komme sammen, feire og inspirere hverandre.

I uka rundt 8. mars, setter Ladyfest Oslo og Ladyfest Bergen fokus på feminisme og likestilling.

— Her settes politiske og teoretiske spørsmål på agendaen, med bidragsytere av ulik kulturell og politisk bakgrunn, forteller bakkvinnene.

— I tillegg feirer vi uredde, kreative og flinke kvinner med musikk, dans og litteratur, og inviterer til workshops.

Ladyfest ønsker å inspirere og utfordre både deltakere og publikum fra hele landet til kritisk tenking, fri ytring, kunstnerisk utfoldelse og samarbeid på tvers av kulturell og politisk bakgrunn.

Den skal dessuten være en møteplass for skapende kvinner – «og et inspirerende sted for feminister av alle kjønn», som det heter på deres hjemmeside. .

— Feminismen i dag er et tankesett mer enn en samlet ideologi. Den opptrer i flere avgreininger i politikken, samfunnet og kunsten, og er en størrelse både kvinner og menn i ulike miljøer og situasjoner forholder seg til. Den utfordrer samfunnets såkalte normalitet og prøver å gjøre samfunnet til et bedre sted for alle, heter det i manifestet til Ladyfest.

— Vi trenger flere arenaer hvor vi kan diskutere og dele erfaringer, på tvers av miljøer, kjønn og religion. Vi trenger rom der vi kan møte enkeltpersoner som arbeider for et mer likestilt samfunn, arenaer der det stadig må kjempes for det frie ord i et likeverdig og åpent samfunn. Og der vi kan lære om bevegelser som jobber for å skjerpe bevisstheten om kjønn og samfunn.

I tillegg til de politiske diskusjonsforaene tilbyr Ladyfest også mye musikk. Blant tidligere artister finner vi bl.a. ESG, Chicks On Speed, Angie Reed, DräpEnHund, Rockettothesky, Hanne Hukkelberg, DJ Sunshine, Lotta Melin, Hild Sofie Tafjord, Røde Sauer, Sissy Wish og The Pumps.

— Vi trenger også flere steder å vise fram kvinner som skapende aktører, og møteplasser for utveksling av erfaringer og til gjensidig inspirasjon. Ladyfest ønsker å være en slik arena.

Årets artistprogram er ennå ikke helt spikret, men i Oslo blir det i hvert fall performance med Angie Reed, litteraturkveld på Mono, 8. marsfest på Parkteateret med Rockettothesky, Hanne Hukkelberg, Dj Sunshine og DJ Malin, samt teater, seminarer og debatter. I tilegg blir det festivalradio på Radiorakel hele uken.

Arrangører for Ladyfest Oslo er Kvinnefronten, BLÅ, AKKS og diverse enkeltpersoner.

I Oslo er det Ann-Mari Volden som har ansvaret for politikk og debatt, mens Erica Berthelsen og Ellisiv Lindkvist har hovedansvaret for hhv. musikk og litteratur.

Arrangører for Ladyfest Bergen er FO Hordaland. Her er det i første rekke Grethe Kvist som har hånd om det meste.

ladyfesteurope.org og ladyfest.org kan interesserte lese mer om det internasjonale nettverket av ladyfester.

På Oslo Ladyfests forseggjorte myspace-side finner du mer info og musikkeksempler.

For å kommentere her må du ha en Facebook-konto. Dersom du har en mening du ikke får postet her kan du sende oss en e-post.

Stillinger

Kommunikasjons-rådgiver

Asker kulturskole

Produsent

Festspillene i Nord-Norge

Daglig leder

Innlandet musikkråd

Økonomikonsulent

Norges Korforbund

Konsertmester II / Second Concertmaster II

Kringkastingsorkestret (Kork)

Avdelingsleder II

Drammen kulturskole

Hold deg oppdatert

Meld deg på vårt nyhetsbrev