Toini & The Tomcats

Historien om norsk rock som stor TV- og radio-serie

Rockens historie i Norge blir en av NRKs nye store satsinger på fjernsyn og radio i 2003. Per Kristian Olsen og Arvid Esperød skal lage en dokumentar på fjernsyn i ti deler – samt en radioserie i 14 deler. Serien vil gjennom musikk, arkivopptak og nye intervjuer med musikerne, bransjefolk og andre fra hver generasjon fortelle om rockens utvikling i Norge fra den spede begynnelse i 1955, og fram til i dag. Nå ber de prosjektansvarlige om din hjelp til å skrive historien riktig.

Kalender

Västanå Sessions

02/08/2024 Kl. 18:00

Hopalong AKA i bakgården på Folk

03/08/2024 Kl. 19:00

Oslo

Féile Oslo 2024

15/08/2024 Kl. 19:00

Oslo

Féile Oslo 2024 åpningskonsert

15/08/2024 Kl. 19:00

Oslo

«Hvem var først? Vi trenger din hjelp.»

Slik lyder oppfordringen på nettsidene til NRK.no i dag, der Per Kristian Olsen og Arvid Esperød går offentlig med sin planlagte dokumentarserie om norsk rock. Serien skal gi i følge de to gi svar på når rocken kom til Norge, og hvordan rocken utviklet seg fra pionerer som Per «Elvis» Granberg, Roald Stensby og Rocke-Pelle frem til det utall av uttrykk som rocken spenner over i dag.

— Vi vet at rocken blomstret rocken opp i 1955 og 1956 over hele landet, skriver de to på sidene. – Hver by, hver region har sin egen rockehistorie. Rocke-Pelle ble den første norske rockeartisten som ga ut egen plate i 1958. Men hvem var Norges første rockesanger? Hva het Norges første rockegruppe? Hvem kan dokumentere det første rockebandet i Norge? For å få svar på hvem som var først, trenger vi lesernes hjelp.

Olsen og Esperød etterlyser også lyd, levende bilder og fotografier.

— Vi vet at mange har lyd- og filmopptak, bilder og annet materiale som kan belyse rockens historie i Norge. Noen har kanskje også arvet noe som står stuet vekk. Finn alt dette fram og ta kontakt. Kanskje blir din innsats avgjørende for å få fram nytt og spennende materiale.

Samspillet mellom fjernsyn og radio skal sørge for at dokumentarserien om norsk rock både får bredde og dybde. Prosjektlederne lover gjensyn med gamle helter og idoler. Det blir dermed mye nostalgi med gamle slagere, men også perspektiver på opplevelsene fra dengang.

— Det var samtidig med rockens fødsel på midten av 50-tallet at begrepet tenåring ble til for å beskrive at ungdom for første gang i verdenshistorien vokste fram som egen kjøpekraftig gruppe med egen smak og med egne idoler utgått fra ungdommens egne rekker. Først i USA, så i de europeiske landene, også Norge. Serien skal undersøke hvordan forholdet er mellom rocken og utviklingen av ungdomskulturen.

Et viktig aspekt ved serien blir rockens historie som en del av kulturarven.

«Plater er billetter til fortida. I rillene har vi lagret minner som ellers blekner. Viktigere enn utdanningsboomen, viktigere enn den politiske bevisstgjøringen, viktigere enn den seksuelle revolusjonen var revolusjonen i plateindustrien på 1960-tallet. Elvis satte nok varigere spor enn Marx, Bob Dylan vil nok huskes oftere enn Mao – og firerbanden vil være borte for godt, mens Beatles lever videre.»

Dette skrev litteraturprofessor Øystein Rottem allerede i 1984 i sin anmeldelse av Lars Saabye Christensens roman «Beatles». Han kunne i norsk sammenheng like godt føyd til Pussycats, Popol Ace, Prudence, Saft, Dum Dum Boys, a-ha, DeLillos og Seigmen, mener Olsen og Esperød.

— Hver tid og hver ungdomsgruppe har sin musikk. Den norske rockens historie er del av alle oss som bor i Norge og er dermed en del av kulturarven vår.

Per Kristian Olsen (f. 1955) er mangeårig kulturjournalist i NRK, hvor han har laget programmer i radio om både litteratur og musikk. Han har hatt interesse for populærkultur og har blant annet laget radiodokumentar om innspillingen av Dickie Dick Dickens. Han har også vært ansatt i Dagsnytt-Atten, Ukeslutt og Søndagsavisa. Han er også tidligere kulturreedaktør i Nordlys. Han ga i 1998 ut biografien «Pussycats – det store popeventyret».

Arvid Esperø (født 1950) er tidligere rockemusiker, plateprodusent og innspillingstekniker. Han har de siste fem årene arbeidet som prosjektleder i Kulturavdelingen NRK fjernsynet. I denne perioden har han vært prosjektleder for magasinprogram som Kulturoperatørene, Gydas vei, dokumentarserien Agenda, Brageprisen og Kappspell. Esperø var konstituert som leder for NRKs Kulturavdeling januar – juni 2001.

De to kan kontaktes på norskrock@nrk.no

For å kommentere og diskutere artikkelen må du være logget inn på Facebook. Dersom du har en mening du ikke får postet her kan du alltid sende oss en e-post.