Barry Matheson (foto: MEN)

Hardt skyts mot Music Export Norway-tale

VG bragte i går et større oppslag om at Barry Mathesons offisielle tale under MIDEM hadde vakt til dels sterke, negative reaksjoner blant norske delegater for øvrig. Bakgrunnen for dette var at Matheson skulle ha blandet sammen sine roller som styreformann for Music Export Norway og manager for Secret Garden – som han priste i store ordelag under MENs presentasjon av de norske artistene under «Norway Now»-logoen.

Kalender

Västanå Sessions

02/08/2024 Kl. 18:00

Hopalong AKA i bakgården på Folk

03/08/2024 Kl. 19:00

Oslo

Féile Oslo 2024

15/08/2024 Kl. 19:00

Oslo

Féile Oslo 2024 åpningskonsert

15/08/2024 Kl. 19:00

Oslo

VGs Espen A. Hansen skrev i gårsdagens VG at det var duket for «oppvask på høyeste plan» etter Mathesons tale, som ble holdt for norske og internasjonale delegater og pressefolk i forbindelse med presentasjonen av de norske artistene som skulle i ilden åpningskvelden. Secret Garden var ikke blant artistene som var valgt ut til å opptre, men Matheson skal likevel ha benyttet avslutningen av sin tale til å prise bandet, ved bl.a. å referere til salgstall, plasseringer på VG-listen og datoer for utenlandslansering av det nye albumet «Once In A Red Moon». Dette skal ha fått flere av de fremmøtte til å føle seg ille berørt, da Matheson også er manager for nettopp Secret Garden.

Nils Heldal i EMI mener at Matheson begikk et overtramp i sin tale, mens Larry Bringsjord i FONO sier at han ikke har noe annet valg enn å legge frem saken for sine medlemmer. Ellers ønsker ingen å komme med utdypende kritikk i VG, men en anonymisert platedirektør tar bladet fra munnen og sier til Hansen: – En regelrett skandale.

I dag strør VG ytterligere salt i såret, i det Stein Østbø i spalten «Snikk-snakk» påpeker at Matheson også var sjef for Music Export Norways forgjenger Kultex, som i sin tid bevilget til sammen en million til eksportstøtte for artistene Espen Lind og Secret Garden, som Matheson er manager for. «Beskjedenhet er en dyd, sies det», skriver Østbø. «I så fall tok noen dyden på Barry Matheson for lenge siden.»

Østbø omtaler ellers Matheson som «en av norsk platebransjes største og mest fargerike veteraner». Også Espen A. Hanssen – som rent ut skriver at «Matheson skal ha utnyttet sin posisjon som styreformann for å fremme sine egne interesser» – er rask med å påpeke Mathesons mangeårige engasjement på vegne av norsk popmusikk, og at det strengt tatt ikke var noe merkverdig i at en internasjonal suksess som Secret Garden ble trukket frem under talen. Problemet skal snarere ha vært måten dette skjedde på – og omfanget det fikk.

Selv viser Matheson liten forståelse for kritikken, og sier til VG at han føler seg «jævlig skuffet»..

— Jeg forstår ikke hva som provoserer folk. Jeg har kun kommet med fakta om Secret Garden. Jeg kan ikke skjønne at det ikke er lov å informere. Er det ikke derfor vi er på Midem?

Rune Hagberg, som er direktør i Sony Music og formann i IFPI, mener at saken bør diskuteres i interne fora, men først etter at MIDEM er vel overstått.

— Jeg vil få understreke at det er få som har gjort så mye for norsk musikk i utlandet som Barry, sier Hagberg.

For å kommentere og diskutere artikkelen må du være logget inn på Facebook. Dersom du har en mening du ikke får postet her kan du alltid sende oss en e-post.