Stan Brakhage_Dog Star Man

Grimstad kortfilmfestval: Impro, videopris og et sanselig orgel

Lasse Marhaug og Andreas Meland improviserer over Stan Brakhages stumfilmer. I tillegg til mye film blir det også muligheter for publikum å spille på ”The Emotion Organ”. I år blir det dessuten et eget musikkvideoprogram for første gang. En jury har valgt ut 21 bidrag som kan være med å kjempe om både pengepremie og den gjeve Gullstolen.

Kalender

Breathe

16/10/2021 Kl. 20:30

Oslo

Sonia Loinsworth i Tomba Emmanuelle

17/10/2021 Kl. 18.00

Oslo

Sonia Loinsworth i Tomba Emmanuelle

17/10/2021 Kl. 19.30

Oslo

Susanne Lundeng Trio

19/10/2021 Kl. 21.00

Viken

Av Bjørn Hammershaug

Stan Brakhage regnes for å være en av de store mestere innenfor kunstfilmen. Under Kortfilmfestivalen i Grimstad (14.-19. juni) er to av Norges mest anerkjente musikere innen den norske elektronika- og støyscenen, Andreas Meland og Lasse Marhaug, invitert til å improvisere over amerikanernes stumfilmer.

Brakhage

Sin første film, ”Interim”, laget Brakhage i 1954. Siden har han laget rundt 400 filmer og blir regnet som en av de viktigste personlighetene innenfor eksperimentell film. Mest kjent er han for sine poetiske filmer under den amerikanske avantgardebølgen på 50-tallet, blant annet med ”Anticipation of the Night” (1958) og ”Dog Star Man” (1961–1964). Brakhage døde i 2003.

De to er ikke ukjente med Brakhages filmer. I 2005 slapp de platen ”Brakhage” (på Melektronikk), som var basert på tonesetting nettopp til stumfilmer av Stan Brakhage, blant annet fra serien ”Dog Star Man”. Opptakene ble foretatt på Chateau Neuf i Oslo, og platen fikk generelt god mottagelse. Groove.no ga 5/7 og mente blant annet at: ”Om dette albumet er helligbrøde for Brakhage-connaisseurer er i utgangspunktet ikke så interessant, albumet bør være en levende oppfordring og reklameplakat for hans filmer. Noe som i seg selv er en verdi i en hverdag preget av mye sløv og tom underholdning.”

Grimstad kortfilmfestival feirer 30 år i år, og på jubileumsprogrammet står ellers film fra noen av landets mest etablerte kort- og dokumentarfilmskapere, blant dem Bobbie Peers, Even Benestad, Margreth Olin og Hanne Myren.

Norsk musikkvideo 2007

Kortfilmfestivalen i Grimstad har i år fått sin egen musikkvideopris. Av 67 påmeldte bidrag har en forhåndsjury plukket ut 21 til et eget musikkvideoprogram. Disse blir også en del av hovedprogrammet. Juryen uttaler om prisen:

— Det er på tide at musikkvideo blir verdsatt og vurdert som seriøst filmuttrykk. For det lages mye musikkvideo i Norge, og det er mange involverte i alle fagfunksjoner. Vi vet at det er produsert minst dobbelt så mange som kunne ha vært påmeldt, og vi håper derfor at denne prisen blir lagt merke til, at den har kommet for å bli, og at det blir en pris det ligger prestisje i å vinne. Dette blir den eneste seriøse musikkvideoprisen man kan vinne i Norge som verdsetter filmskaperne bak, så den bør henge høyt!

Juryen har forsøkt å sette sammen et program som representerer mangfoldet i norsk musikkvideoproduksjon i året som gikk:

— Det finnes helt klart forskjellige genre innenfor musikkvideo. Vi har gjort vår inndeling ut fra ønsket om å få fram et representativt og godt blandet utvalg av de beste innenfor disse.

Forhåndsjuryen for musikkvideo 2007 har bestått av Greg Pope, eksperimentell filmskaper og kinomaskinist på Cinemateket, Yngvild Flikke som er producer i NRK og regissør Arild Frölich.

Følgende videoer er plukket ut til konkurransen:

Bandover – Køddemann
Ugress – Kosmonaut
Ravi – Neste Såmr
Thomas Dybdahl – B A PART
120 Days – C Music
Hanne Hukkelberg – A Cheater’s Armoury
Jim Stärk – It’s Alright
Cacadou – Favourite Time of the Year
Melophonia – Talk to Me
Jaga Jazzist – Syncronize Yer Watches
Washington – Vaults
Egil Olsen – Singer/Songwriter
Ribozyme – Climbing Sidewalks
Thomas Dybdahl – Dice
Fitts for Fights – Fuck Off and Die
Low Frequency In Stereo – Bahamas
DumDum Boys – Enhjørning
Habibi
Bogus Blimp – Hello World II
Draumir – On the Air
SuperJupiter – You Know

Prisen for beste musikkvideo er på kr. 15 000,- og gitt av platebransjens interesseorganisasjoner IFPI og FONO.

The Emotion Organ

Fra den musikkrelaterte delen av programmet trekker vi også frem installasjonen ”The Emotion Organ”, som er basert på fenomenet ”synestesi”.

”Synestesi” er navnet på et sjeldent klinisk uregelmessighet hvor man opplever uvanlige og svært livaktige sanseinntrykk, som hvordan former smaker eller hvordan lyder har farge. I tre århundrer har kunstnere latt seg inspirere av og forsøkt å simulere dette fenomenet.

Kunststipendiat Amanda Steggell leverte i februar i år en avhandling om synestesi i kunst ved Akademi for scenekunst i Gamle Fredrikstad. Hovedelementet i avhandlingen kan oppleves i den tradisjonsrike Stallen i Grimstad: Der står et gammeldags trampeorgel hvor publikum selv ved å spille på orgelet kan frembringe lys, bevegelse, lyd og dufter i en sensorisk krysskobling.

Amanda Steggell vil være til stede og veilede ved bruk av det forunderlige instrumentet.

Meland/Marhaug opptrer lørdag 16. juni kl 20.00. Festivalens offisielle åpning er torsdag 14. juni, og ”det emosjonelle orgelet” vil være i drift alle dager, fra fredag til søndag.

I løpet av festivalen skal dessuten hele 12 priser deles ut: Gullstolen, Terje Vigen-prisen, Dokumentarfilmprisen, Prix UIP Grimstad, Grand Prix Grimstad, Norsk filmforbunds fagpris, Timeglasset, Filmpolitiets kortfilmpris, Talentpris fra Nordisk film, Pris for beste musikkvideo, Filmkritikerprisen og Publikumsprisen.

For fullt program: kortfilmfestivalen.no.

For å kommentere her må du ha en Facebook-konto. Dersom du har en mening du ikke får postet her kan du sende oss en e-post.

Hold deg oppdatert

Meld deg på vårt nyhetsbrev