Christer Falck mottar prisen for Årets by:Larmer 2005

GramArt støtter Fiskvik, NRK vil reforhandle VG-lista

– GramArt tar sterk avstand fra listefusk, heter det i en pressemelding Grammofonartistenes forening sendte ut torsdag. – Christer Falck burde vite at han tok en risiko på deres vegne ved at de sto i fare for å bli utsatt for sanksjoner, mener daglig leder Terje Klausen.

Kalender

Operagalla

09/08/2020 Kl. 19.00

Oslo

Cantango på Gamle Raadhus Scene

02/09/2020 Kl. 19:00

Oslo

El Muro Tango & Inés Cuello

19/09/2020 Kl. 20.00

Oslo

El Muro Tango & Inés Cuello

19/09/2020 Kl. 20.00

Oslo

Legg til arrangement
Se alle

Av Arvid Skancke-Knutsen

— Grammofonartistenes forening tar sterk avstand fra fusk med listeplasseringer i platebransjen. Vi støtter derfor GGFs og VGs kontrollkomités beslutning om å sanksjonere mot C+C Records og deres fusk, heter det i en pressemelding GramArts Terje Klausen sendte ut i går ettermiddag.

GramArt: – Falck er illojal mot sine artister

— Vi mener Christer Falck med sin aksjon der han bevisst har manipulert VG-listas grunnlagsdata, har opptrådt svært kritikkverdig. Vi mener videre han har vært illojal i kontraktsforhold med sine artister, skriver Klausen.

I motsetning til Dagbladets Anders Grønneberg og VGs Stein Østbø, som i sine kommentarartikler denne uken gikk hardt ut mot GGFs og Fiskviks kollektive utestengelse av samtlige artister på C+C Records, mener Klausen at Falck bare får skylde på seg selv:

— Dette fordi han med viten og vilje har trukket dem inn i en aksjon der han burde vite at han tok en risiko på deres vegne ved at de sto i fare for å bli utsatt for sanksjoner. Hvilken skade aksjonen totalt sett vil påføre den enkelte artist, er det ennå for tidlig å anslå.

NRK vil re-forhandle VG-lista

Det har blitt betydelige bølger etter NRK Lydverkets første sending for sesongen, der Christer Falck viste hvor lett det var å kjøpe seg høyt opp på VG-lista, med den økte PR-effekten en slik listeplassering gir.

Programdirektør i NRK, Vidar Nordli-Mathiesen, uttalte alt i forrige uke til Dagens Næringsliv at han vurderer å bryte samarbeidet om VG-lista, ”dersom den ikke blir mer troverdig”.

I følge Musikksjef i NRK P1, Per Ole Hagen, har NRK lenge vurdert å reforhandle samarbeidet med VG-lista i sin nåværende form.

— Dette har vi jobbet med en god stund. Så sånn sett har denne saken ingen ting med dette å gjøre, uttalte Hagen til Musikknytt. – Men det er klart at det er sider ved Christer Falck-saken som belyser noen av svakhetene ved listene.

Hagen etterlyser blant annet at VG-lista klarer å fange opp det økende nettsalget, noe Sæmund Fiskvik i GGF også har signalisert som et prioritert område fremover. P1s musikksjef tror neppe det kommer til noe så dramatisk som et brudd.

— Vi skal reforhandle med en klar intensjon om at vi vil fortsettte samarbeidet med VG, sier Hagen til Ballade i dag.

Også FONO refser Falck

Tidligere har også Larry Bringsjord i FONO tatt avstand fra Christer Falcks metoder for å avsløre det Falck mener er en utbredt manipulering av VG-lista.

Bringsjord mener at stuntet til Falck ”sverter en hel bransje”, slik at også de mange selskapene med rent mel i posen får ødelagt troverdigheten.

— Det er ikke sant at manipulert oppkjøp av plater er en utbredt form for virksomhet fra plateselskapenes side. Dette stuntet som C+C brukte til PR for egen vinnings skyld ødelegger for troverdigheten når våre uavhengige selskaper, som til stadighet får listeplasseringer gjennom gode artister og produksjoner, uten å ty til ulovlige midler.

— Troverdigheten til bransjen er satt 10 år tilbake

Marit Karlsen i Trust Me Records, som også sitter i styret til FONO, er enig:

— Troverdigheten til bransjen er satt 10 år tilbake i tid. Bare fordi at C+C hadde et prosjekt for egen vinnings skyld, skriver Karlsen på sine bloggsider.

— Det er ikke sant at VG-lista består av manipulerte kjøp som det C+C påstår. En liste vil aldri være 100% korrekt, men når Falck sier at manipulerte oppkjøp i hans skala er utbredt, lyver han for å forsvare sitt eget brudd på platebransjens etiske regler. Uavhengige selskaper får til stadighet sanne listeplasseringer, enten det er basert på 50 eller 10 000 solgte. Nå er troverdigheten til disse svekket, mener Trust Me-sjefen, og legger til:

— Lydverket hadde et annet og viktig aspekt i denne saken, de viste oss at radiostasjonene bare intervjuer listebaserte artister. Det er strengt tatt ikke noe nytt, men vi fikk det bekreftet i praksis. Bare så synd at en media-puppet satt og dreit i eget reir samtidig.

Etter det Ballade kjenner til, skal Christer Falck og hans advokat i dag i møte med GGF.

Stillinger

Kantor/ kyrkjemusikar

Gloppen kyrkjelege fellesråd

Produsent

Riddu Riddu Festivála

Produsent

Kulturfabrikken Sortland KF

Programsjef

Bodø2024 IKS

Festivaldirektør

Nordland Musikkfestuke

Dirigent – hovedkorps

Hosle og Bekkestua skolekorps i Bærum

Hold deg oppdatert

Meld deg på vårt nyhetsbrev