Kronprins Haakon

Gi Kronprinsen et musikkprogram

Må kronprins Haakon Magnus på banen for at norske tv-tittere skal få et godt og innholdsrikt program om populærmusikk?

Kalender

Toner og Tanker på Malerhjemmet

03/12/2023 Kl. 16.00

Viken

Candlelight: A Tribute to Ludovico Einaudi

09/12/2023 Kl. 17:00

Oslo

Candlelight: A Tribute to Ludovico Einaudi

09/12/2023 Kl. 19:00

Oslo

Candlelight: A Tribute to Ludovico Einaudi

09/12/2023 Kl. 21:00

Oslo

Ballade har de siste dagene tatt opp savnet etter et tv-program som presenterer populærmusikk på en seriøs og kritisk måte. Et program der kvalitet, misjonering og reportasjer utgjør ryggraden, og ikke salgstall slik som i det eneste rendyrkede popmusikkprogrammet som faktisk fins; NRKs «Topp 20».

Vi har løsningen for kanaler som er utrygge på seertallene for et slikt musikkprogram: La kronprins Haakon Magnus være programleder. Kronprinsen har ved flere anledninger vist en bred kunnskap og interesse for populærmusikk i alle dens former, han har karisma, kan snakke for seg og trekker seere. Bare se på hans søster, Märtha Louise, og hennes suksess som eventyroppleser på NRK på tampen av fjoråret.

Slik holdningen er på toppen av våre tv-kanaler kan det virke som dette er den eneste løsningen. Der svensk tv har «Musikkbyrån», som overbeviser med solid journalistikk og stoffmessig bredde, blir dekningen av populærmusikk her på berget i beste fall sett på som en undergren av ungdomsunderholdningen.

I TV 2s informasjonsavdeling får vi opplyst at kanalens popmusikkdekning består av «Hit40» i ungdomsprogrammet «Sone 2» på tirsdager, at man skal sende «Hit Awards» til høsten og at det jobbes med spesialprogrammer, som en Backstreet Boys-dokumentar til sommeren.

Når skal en av våre tv-kanaler forstå at det finnes tre generasjoner potensielle seere med en glødende interesse for popmusikken? Når skal en av våre tv-kanaler gi oss et program som kan presentere tilbakeblikk på artister som Marvin Gaye, forklare hva hard house er og hvorfor det slår an og presentere et seriøst intervju med Dimmu Borgir? Og når skal en tv-kanal ta sjansen på å gi et slikt program en ok sendetid, og gi det tid til å utvikle seg og fange seere?

I NRKs kulturavdeling finnes det både vilje og interesse for å lage et slik magasinprogram, kunne fagsjef Arild Erikstad fortelle Ballade tidligere denne uka. Så får vi bare håpe at toppsjefene på Marienlyst kan sette av litt ressurser og sendetid til et slikt program, samtidig som programmet kan rulle og gå en periode slik at det i det minste får en sjanse til å feste seg hos seerne. Altfor ofte har vi sett at gode musikkprogrammer gjemmes bort bak obskur sendetid for så å tas av plakaten etter relativ kort tid.

I dag er interessen rundt norsk musikk stadig økende; hele 16 av platene på denne ukas utgave av VGs Topp 40-liste er fra norske artisters hånd. Samtidig er tv-kanalenes musikkdekning svakere enn på lenge. Tar noen av våre tv-kanaler utfordringen eller må vi vente på at Kronprinsen tar steget ned fra Slottet for å misjonere om sin musikkinteresse? Haakon Magnus er ikke den eneste musikkinteresserte her i landet, vet dere.

For å kommentere og diskutere artikkelen må du være logget inn på Facebook. Dersom du har en mening du ikke får postet her kan du alltid sende oss en e-post.