Madrugada

Fritt vilt på Napster

Norske plateselskap har ikke gjort noe for å få fjernet sine artister fra nettstedet Napster. Musikk fra artister som Madrugada (bildet), Briskeby, Jahn Teigen og DumDum Boys er fortsatt fritt tilgjengelig for nedlasting.

Kalender

Reza e i Ragazzi

12/04/2024 Kl. 20:00

Viken

Operapub på Grønland Boulebar

13/04/2024 Kl. 19:00

Oslo

Engegård, Svendsrud og Haugen trio i Trysil

13/04/2024 Kl. 15.00

Innlandet

IFPI i Norge avventer utviklingen av kampen mellom den multinasjonale platebransjen og Napster i USA. Sist helg leverte plateselskapene i USA en liste på 135.000 låter de krever fjernet fra Napster. Ingen lister over norsk musikk er hittil oversendt det kontroversielle nettstedet.

— Vi har ikke gjort dette per dags dato, men vi ser ikke bort fra at vi kan komme til å gjøre det. Det vil være en kjempejobb, men i verste fall tar vi hele rengjøringen, sier Sæmund Fiskvik i IFPI Norge til Dagens Næringsliv.

— Vi er veldig opptatt av norske artisters interesser, men enten vil denne saken løse seg, eller så får vi se om vi skal bidra. Denne prosessen pågår i USA og må koordineres derfra, sier Fiskvik.

Dagens Næringsliv fant hundrevis av tilbud på Napster etter søk på musikk av Briskeby, Madrugada og Jahn Teigen. Det er anslått at vel 60 millioner bruker bytter musikkfiler seg imellom via Napster. Dette fikk IFPI til å saksøke Napster for medvirkning til brudd på opphavsrettslovgivningen, noe den fikk delvis medhold i retten for. For plateselskapene fikk pålegg om selv å liste opp titlene på musikken de mener kopieres ulovlig.

Etter rettskjennelsen har allerede to kanadiske nettselskap lansert programvare som gir Napster-brukere anledning til å sende sine bestillinger i kodet form. For eksempel kan Rolling Stones’ «Satisfaction» byttes via Napsters database under betegnelsen «X4simOmasi98».

For å kommentere og diskutere artikkelen må du være logget inn på Facebook. Dersom du har en mening du ikke får postet her kan du alltid sende oss en e-post.