Carpathian Forest-logo

– Fortell platebransjen at de tar feil!

Metalmusiker Daniel Vrangsinn har skrevet dette åpne brevet om nedlasting og pirat-virksomhet, og oppfordrer alle musikere som ikke er enige med Piracy-kamapnjen om å skrive under på oppropet hos Piratgruppen.no. – Plateselskaper, musikkbutikker og lignende har blitt overflødige, og intet mer enn unødvendige mellomledd mellom deg og musikken din, sier han.

Kalender

BACH – HAYDN – BACH

03/04/2020 Kl. 19:00

Oslo

Operapub på Røverstaden

15/04/2020 Kl. 20:00

Oslo

JAZZ I SIKTE

17/04/2020 Kl. 20:00

Rogaland

Kroke

17/04/2020 Kl. 19:00

Oslo

Legg til arrangement
Se alle

Oppfordring til artister!

Av Daniel Salte, Vrangsinn

Som mange andre musikere før meg solgte jeg i ung alder sjelen min til platebransjen. Plateselskapene signerte alt av norsk blackmetal den gangen fordi de visste det solgte. Resultatet ble at Blackmetal er nå norges desidert største musikalske eksportartikkel.

Alt dette er vel og bra, er det ikke?

På slutten av 90-tallet begynte alt å forandre seg. Fildelingsnettverk ble populært og all musikk man kunne tenke seg var kun ett par tastetrykk unna. Platebtansjen tok selvsagt dette svært hardt og satte igang en storstilt kampanje for å få bukt med piratkopiering. De fortalte en hel verden at å kopiere cd’er er det samme som å stjele. De kriminaliserte med dette majoriteten av befolkningen.

Hvis man tar en kikk på piratene og spør seg selv, hvem er disse menneskene? Hvorfor gjør de dette og hvem skader de?

Dette er mennesker mellom 12 0g 60 år. Med andre ord 3 generasjoner, Alt fra fattige studenter til eldre mennesker som laster ned de gode gamle favorittene sine.

De har alle forskjellige formål med nedlastningen sin. Den yngste generasjonen laster ned fordi de ikke har råd til å kjøpe, min generasjon laster ned fordi de ikke gidder å kjøpe kommersiell møkk. Den eldre generasjonen gjør som de alltid har gjort bare kasettspilleren er byttet ut med mp3-filer.

Det alle disse menneskene har til felles er at de ser ikke på seg selv som kriminelle. De gjør ikke dette for å skade artistene. De laster deg ned fordi de vil høre på deg, og det du har å si. Veldig mange pirater velger også å kjøpe cd’er av de bandene de lilker og støtter. De aller verste piratene er din familie, dine venner, kanskje til og med deg selv. Det finnes utallige musikere som selv laster ned musikk.

i 2007 vil jeg påstå at RIAA, plateselskaper, musikkbutikker og lignende har blitt overflødige. Intet mer enn unødvendige mellomledd mellom deg og musikken din. Musikere trenger dem ikke lengre, musikken til artistene lever sitt eget liv på internett uten at platebransjen kan gjøre noe. De nekter å innse at kampen er tapt og fortsetter å kriminalisere majoriteten av befolkningen.

Er du en profesjonell musiker og turnerer vet du at pengene du tjener på platesalg er smuler i forhold til det du tjener på konserter og salg av merchandise. Plateselskapene er de som sitter igjen med pengene. Og rettighetene som plateselskapene sloss for.

Vel… De er ikke dine. Plateselskapene eier rettighetene til din musikk, ikke du.

I likhet med meg har sikkert mange av dere blitt kontaktet av platebransjen for å støtte kampanjen Piracy kills music. Har du sett kampanjen vet du at den er full av faktafeil. Og den viser nok en gang at platebransjen er desperate.

Piracy Kills Music sier at de representerer alle norske artister. Gjør de virkelig det? De representerer i alle fall ikke meg og mitt syn. Representerer de deg?

Hvis du føler platebransjen ikke representerer deg og ditt syn i denne saken oppfordrer jeg alle på det sterkeste å sette navnet sitt på denne listen. Dette er helt seriøst ment, og kun seriøse artister kan skrive seg på. Du må ha vært med på minimum en utgivelse for å skrive deg på listen. Den kan være utgitt via plateselskaper eller selvfinansiert.

Du trenger ikke være enig med meg for å skrive deg på denne listen, du trenger kun å være uenig med PKM. Jeg vil at DU skal bli med og fortelle platebransjen og media at de tar feil, og jeg takker så mye for oppmerksomheten.

Med vennlig hilsen

Daniel Vrangsinn

Redaksjonell note: Daniel Vrangsinn har spilt i band som Carpathian Forest, Nattefrost, Secht og Neetsach, og publiserte opprinnelig denne teksten som et åpent brev hos Piratgruppen. Han kan også kontaktes på vrangsinn@gmail.com.

På hans egen hjemmeside finner interesserte også flere musikkprosjekter til fri nedlasting.

Hold deg oppdatert

Meld deg på vårt nyhetsbrev