Spellemannprisen (Foto: Illustrasjonsfoto / Spellemann)

Fornøyd med nominasjonene

De nominerte til årets Spellemannspris er offentliggjort. Ballade har forhørt seg litt om bransjens syn på årets utvalgte plater, og snakket med et knippe aktører om de er fornøyd med årets utvalgte. Tonen er gjennomgående positiv, både i forhold til norskspråklig andel og kriteriene for utvelgelse. Det noteres dog at de store selskapene er noe fraværende, mens de uavhengige selskapene står sterkere enn på lenge.

Kalender

Legg til arrangement
Se alle

Av Bjørn Hammershaug

— Kvalitet, ikke salgstall som har vært avgjørende
Larry Bringsjord
Leder FONO

Larry Bringsjord i FONO – som også er formann i Spellemannskomiteen – har få kritiske merknader til årets nominasjoner:

— Artistene er valgt ut av uavhengige juryer som etter mitt skjønn har truffet veldig bra i år.

Bringsjord trekker også frem at det i kategorier med mange innsendte plater, for eksempel jazz, gjenspeiles i antall nominerte plater. Han er også fornøyd med årets genreinndeling:

— Først og fremst har det blitt splittet opp en del kategorier som var noe kunstig sammensatt, for eksempel hiphop og dance. Det var veldig bra å få det i boks, kanskje det er flere kategorier vi skulle sett på, men det har vi ikke valgt å gjøre noe med i år.

FONO-sjefen er også meget positivt innstilt til de artistene som til slutt ble plukket ut:

— Prosessen vitner om at man ikke har falt for fristelsen til å skue altfor mye til salgstall, men at det er kvaliteten som har vært det fremste kriterium – og det er jo bra! I det store og hele er FONO veldig fornøyd, sier Bringsjord:

— Dessuten er det jo meget hyggelig at vi er representert med så voldsomt mange nominasjoner. Det viser bare at vi representerer et bredere repertoar enn IFPI, avslutter lederen i FONO.

— Ikke vært spesielt tilstede
Fred Engh
General Manager, Warner Music Norway

Warner Music er blant plateselskapene som ikke akkurat markerer seg sterkest på årets nominasjonsliste.

— Jeg har bare så vidt kikket på listen, men har ingen spesielle innvendinger mot den, sier Warner-sjef Fred Engh til Ballade.

— Det er alltid mange som mener mye om Spellemann, og slik bør det jo være. Det er bra at folk bryr seg.

Hvordan gjenspeiler nominasjonene Warners satsning på norske artister i år?

— Vi er jo ikke spesielt tilstede, så det stemmer jo bra, siden vi ikke har vært særlig tilstede med norske artister den siste tiden.

Det er flere grunner til dette, mener Engh:

— Vi har ikke fått de artistene vi har ønsket. Det er en tøff konkurranse, og vi har kanskje falt dårligere ut enn en del andre selskaper. Så dreier det seg også om å finne de rette artistene, vi kan jo ikke signe artister bare for å signe. Ser man på norskandelen av platesalget så er det ikke så mange som selger særlig mye, men noen få som selger enormt mye, og som drar opp denne andelen kraftig. Det er fort gjort å komme ut med feil artister, og det går jo ikke. Vi skal jo tjene penger vi også, avslutter Warner-sjefen.

— Overraskende høy norskspråklig andel
Jørn Gjersøe
Programleder, Norsk på norsk, NRK P1

Gjersøe er nytilsatt programleder i Norsk på norsk, NRKs eget radioprogram for norskspråklig musikk. Han sier seg både fornøyd og overrasket over den høye norskandelen blant årets nominerte:

— Det er en veldig bra norskprosent, og jeg ble faktisk overrasket over at den var såpass høy, sier han til Ballade.

Gjersøe trekker frem rene norskspråklige kategorier som folkemusikk, vise og danseband, men har også notert seg at to av tre i hip-hop og to av de nominerte i kategorien Mannlig artist synger på morsmålet.

— Det er veldig fint, men det er litt synd at så få av de mange nye, unge damene som har markert seg i 2006 synger på norsk, bemerker han.

Gjersøe kan fortelle at han har hentet inn salgstall fra GGF for de 10 siste årene. Han vil sjekke statistikken på salget av norskspråklige artister i denne perioden:

— Dette har jo vært en oppgangsperiode for norsk musikk generelt, men jeg er litt usikker på om det har gitt seg like gode utslag for de norskspråklige artistene. Dette finnes det ingen skikkelig oversikt over. Resultatet presenteres i sendingen på fredag, reklamerer Gjersøe.

— Svakt fra IFPI-selskapene:
Arvid Skancke-Knutsen
Redaktør, Ballade

I den store helhet mener jeg at årets utvalg er både variert og bra, mener redaktør Skancke-Knutsen. Han trekker likevel frem et par overraskelser:

— Jeg noterer hvor dårlig IFPI-selskapene har gjort det i år, der det vel er bare Universal som kan si seg skikkelig fornøyd. Særlig svakt representert er EMI og Warner. Han savner også Anja Garbarek i kategorien Beste kvinnelige artist, og mener juryen også i Fe-Mail har oversett en klar kandidat.

— Ellers er det interessant at Satyricon ikke lenger ser ut til å nå helt opp i metall-klassen. Nominasjonen av Gorgoroth er på sin side modig.

Scancke-Knutsen viser også til at det kun er i vise- og barneklassen de norskspråklige utgivelsene får full pott, men sier likevel: – Tendensen i år er at de bestselgende platene har vært sunget på norsk, og det er noe som tydeligvis taler til folk flest. Dette mener jeg er stort sett godt reflektert på årets nominasjonsliste, avrunder han.

Hold deg oppdatert

Meld deg på vårt nyhetsbrev