Larry Bringsjord 2 2006 (Foto: FONO)

FONO krever ny hitliste – Falck applauderer

Fono-styreleder Larry Bringsjord føler seg feilsitert av VG, som i forrige uke skrev at Fono oppfattet VG-lista som «absolutt troverdig». I går sa Bringsjord til Dagens Næringsliv: – De som lager hitlisten, må være uavhengig av alle plateselskaper i Norge. Verken VG eller andre mediehus kan ha kommersielle interesser i hitlisten, om den skal være troverdig. Dette gleder mannen som startet rabalderet, Christer Falck: – Det er fantastisk bra at FONO har sluttet å være tannløse nikkedukker i denne saken. Vi er veldig stolte av den nye sjefen vår, som virkelig har spent på seg Supermann-kappen sier Falck til Ballade.

Kalender

Operagalla

09/08/2020 Kl. 19.00

Oslo

Cantango på Gamle Raadhus Scene

02/09/2020 Kl. 19:00

Oslo

El Muro Tango & Inés Cuello

19/09/2020 Kl. 20.00

Oslo

El Muro Tango & Inés Cuello

19/09/2020 Kl. 20.00

Oslo

Legg til arrangement
Se alle

Av Knut Steen

Etter det massive presset mot IFPI og GGF den siste tiden, har selskapenes nybakte styreleder Marte Thorsvik varslet strakstiltak for å holde på listenes posisjon:

* Ansvaret for VG-listene flyttes fra underavdelingen GGF, over til selve IFPI.
* Flere enn de fire store plateselskapene trekkes inn i arbeidet med å få fram faktagrunnlaget for lista.
* Det skal etableres et uavhengig kontrollorgan og et tilsvarende sanksjonsorgan som ikke har forankring i IFPI Norge.
* Antall butikker som rapporterer til VG-lista skal økes.

— Takk, men nei takk

Bringsjord støtter tiltakene, men føler allikevel at tiden er moden for å overlate liste-kontrollen til andre enn IFPI.

— De nye reglene er kosmetiske. Vi vil ha en uavhengig hitliste i Norge, akkurat som i resten av Europa. Norges offisielle hitliste må utarbeides av en organisasjon som ikke har kommersielle interesser i listen, sier Bringsjord til DN.

Her understreker han også at han ikke er ute etter en ”FONO-liste”:

— De som lager hitlisten, må være uavhengig av alle plateselskaper i Norge, både store og små. Det vil være det beste også for IFPI, som dermed slipper alt bråket om bukken som passer havresekken, sier Bringsjord til DN.

Ut av VGs hender

Bringsjord, som har over 120 uavhengige norske plateselskaper i ryggen, vil også trekke VG-lista ut av hendene på landets største avis:

— Verken VG eller andre mediehus kan ha komersielle interesser i hitlisten, dersom den skal være troverdig, sier Bringsjord til DN.

Stolt av FONO

Christer Falck, som har vært noe utilgjengelig fordi han nylig har blitt far, uttrykker begeistring over FONOs utspill:

— Det er fantastisk bra at FONO har sluttet å være tannløse nikkedukker i denne saken. Mange av medlemmene deres som har murret i flere år nå, så dette er nok det smarteste de har gjort på lenge. Dette utspillet er en gave til FONO-medlemmene, som kanskje kan forandre på noe som skulle vært tatt tak i for lenge siden. Du kan godt skrive at vi er veldig stolte av den nye sjefen vår, som virkelig har spent på seg Supermann-kappen, sier Falck.

I forhold til IFPIs strakstiltak, virker Falck først og fremt oppgitt:

— IFPI er mest opptatte av å styre og kontrollere. Det skjønner jeg godt at de er, for de har fått lov til å drive på akkurat som de ville i mange år. Det har selvfølgelig vært lønnsomt for dem. Jeg er i alle fall glad for at Sæmund Fiskvik har forsvunnet ut. Nå går det kanskje an å diskutere med IFPI, i stedet for å bare bli overhøvlet og skjelt ut hver gang man prøver å starte en dialog.

Gull og jumboplass

Falck har tro på at markedsanalytikerne i ACNielsen – som også lager hitlister i 19 andre land, deriblant Billboard i USA – vil kunne gjøre en bedre jobb enn IFPI Norge:

— ACNielsen går for å være de beste. IFPI sier selv at de er best fordi de har mest erfaring i Norge, men det er ikke så imponerende: De er jo de eneste som har fått muligheten til å holde på. Det blir litt som når Anette Sagen tar gull i skihopp for kvinner: Hun har selv sagt at det ikke er så stor stas å vinne når man er eneste deltaker.

…men spiller det egentlig noen rolle?

Men hva med innholdet på lista – er det realistisk å anta at listen kommer til å forandre karakter dersom noen utenfor platebransjen gjør jobben?

— Hvis alt blir gjort riktig, vil vi nok få en mindre dominans av gamle plater fra de fire store selskapene, som er sneket inn ved prisdumping. Audun Tylden vil nok skåre en god del høyere på lista, og spranget mellom de som er TV-annonserte og de som ikke er det, vil nok øke. Det samme gjelder antakeligvis spranget mellom topp 20-albumene og resten av listen, tror Falck:

— Hvis man får jevnlige rapporter fra alle de utsalgene som bare har 20 plater – nemlig siste ukes toppliste – i sortimentet, er det en sjanse for at listen blir selvforsterkende. Men den aller største vinneren blir nok Tylden&Co., som endelig vil få vist hvor mye de selger. Ellers blir det vel mye av det samme, tror Falck.

Vil ha slutt på snik-rabattene

Overfor DN presiserer også Bringsjord at han vil ha slutt på at billig-plater sniker seg inn på lista ved hjelp av skjulte prisavslag til plateforhandlerne:

— Listen må ha klare regler. Vi mener det bør være en minstepris på 70 kroner per plate, som skal inkludere alle former for rabatter, sier Bringsjord til DN.

Om dette lar seg gjennomføre med tanke på den gjeldende konkurranseloven, gjenstår enda å se.

Stillinger

Kantor/ kyrkjemusikar

Gloppen kyrkjelege fellesråd

Produsent

Riddu Riddu Festivála

Produsent

Kulturfabrikken Sortland KF

Programsjef

Bodø2024 IKS

Festivaldirektør

Nordland Musikkfestuke

Dirigent – hovedkorps

Hosle og Bekkestua skolekorps i Bærum

Hold deg oppdatert

Meld deg på vårt nyhetsbrev