Warlocks 1 2005 (Foto: Stian Andersen)

Falck: – Vi skulle gjerne ha gjort det igjen!

Konkurransetilsynet har sluppet sin dom: De gir ikke Christer Fack og C+C Records medhold i klagen mot GGF i forbindelse med saken om juks og sanksjoner i forhold til VG-lista. I den anledning har Falck skrevet et tilsvar, der det siste kritiske avsnittet først ble sakset bort på VGs nettsider. Da Falck truet med å lage rabalder, ble avsnittet lagt inn igen. Om selve dommer sier Falck: – Det føles litt flaut å tape denne prinsipielle saken. Men ikke flauere enn at vi gjerne skulle ha gjort det igjen. Falck etterlyser også flere eksempler på juks, i henhold til en uttalelse fra IFPIs tidligere direktør. Ballade bringer her videre Falcks tilsvar i sin fullstendige og uredigerte form.

Kalender

BYOHP: Numinous Beginnings

28/11/2020 Kl. 12.00

Vestland

Kampenjazz Lyder Røed kvintett

29/11/2020 Kl. 20:00

Viken

Kim, alle klokker

06/12/2020 Kl. 18.00

Oslo

Cikada – Ultima 2020

19/09/2929 Kl. 16.00

Oslo

Av Christer Falck

Konkurransetilsynet konkluderer med at sanksjonen C+C ble påført i forbindelse med at vi kjøpte opp ca. 500 cd-singeler med rapgruppa Warlocks, SANNSYNLIGVIS ikke er i strid med konkurranselovens paragraf 11.

Dette kom ikke som en bombe.

I redsel for å bli feilsitert og nok en gang misforstått, vil vi kort gi uttrykk for hva vi ville med vårt ”VG-liste-stunt”; et stunt som har blitt praktisert i en årrekke av store og små plateselskaper. Da bare uten kameraer på slep.

1) Vi ville bevise at VG-lista var lett å manipulere og dermed lite troverdig. Dette føler vi at vi lyktes med.

2) Vi ville vise hvor viktig det var å komme på denne lista, fordi det fører til mange fordeler i form av merspilling, oppslag, intervjuer på tv og radio, osv. Dette føler vi absolutt at vi lyktes med.

3) Vi ville hjelpe til med å finne løsninger for å få et mer troverdig kontrollorgan. Dette lyktes vi med nesten umiddelbart etter at vår ”umoralske handling” ble ”avslørt”, ettersom vår organisasjon Fono nå ble invitert inn i kontrollkomitéen.

4) Vi ønsket å skape en debatt rundt håndteringen av regelverket og kvalitetskontrollen av VG-lista, som utelukkende har blitt gjort av de store aktørene i musikkbransjen. Reglene burde vært skapt av en samlet bransje, og ikke IFPI alene, ettersom VG-lista har en så sentral rolle i norsk musikkliv.
Debatt er vel bare fornavnet…

Ellers vil vi si at det føles litt flaut å tape denne prinsipielle saken. Men ikke flauere enn at vi gjerne skulle ha gjort det igjen. Bare at vi da hadde kjøpt opp noen andres plater. Slik at fokuset ble at det kan jukses, blir jukset og at det sannsynligvis i all fremtid vil bli jukset med listene (litt sånn bytte drap, Hitchcock-style), og ikke at vi gjorde dette i vinnings hensikt.

For ordens skyld og for de som enda ikke har skjønt det:
Vi ble ikke ”tatt” i juks. Vi stod frem på TV i beste sendetid (på NRK Lydverket) og fortalte hele historien med et filmcrew på slep. Dagen etter kom GGF og ”tok” oss og ila oss boten på 25.000,-.
Dette var en planlagt handling.

Til slutt: Dette har ikke vært en kritikk av VG og at lista står på trykk i VG.

Vi mener at VG, som landets største avis er et naturlig sted å publisere Norges Offisielle Hitliste. Vår kritikk har vært av de store plateselskapene, med Harald Tømte og Universal i spissen (som under en debatt på By:Larm i Tromsø tidligere i år innrømmet å ha tuklet med listene), og den ukulturen som har foregått i en årrekke, mens IFPI (med Sæmund Fiskvik i førersetet) har sittet på gjerdet, med god mulighet til å ta synderne, og ikke gjort noen ting. Sånn sett var 25.000,- lite å betale for at de endelig fikk ut finger’n.

Vi vil benytte anledningen til å stille et siste spørsmål til deg, Sæmund Fiskvik. Vi lurer på hva du mente med det du sa i Lydverket-dokumentaren Sitat: ”Vi tar folk i juks hele tiden, det er bare ikke alltid vi går til pressen med det”. Hvem var det du siktet til?

Mvh
Christer Falck & Frode Lia
C+C Records

For å kommentere her må du ha en Facebook-konto. Dersom du har en mening du ikke får postet her kan du sende oss en e-post.

Stillinger

Førsteamanuensis i musikkteori

Norges musikkhøgskole (NMH)

Førsteamanuensis II i obo og engelsk horn

Norges musikkhøgskole (NMH)

Førsteamanuensis II i eufonium

Norges musikkhøgskole (NMH)

Festivalprodusent

Oslo Jazzfestival

Produsent

Midtnorsk jazzsenter, Trondheim

Virksomhetsleder kultur

Eidsvoll kommune

Hovedinstrument-lærer på klarinett

Barratt Due musikkinstitutt

Hovedinstrument-lærer på horn

Barratt Due musikkinstitutt

Hold deg oppdatert

Meld deg på vårt nyhetsbrev