Terje Rypdal live

Essens Musikkfestival med støttekonsert for Månen

– Månen Musikkselskap, som står bak Månefestivalen, er en viktig samarbeidspartner for Essens Musikkfestival, uttaler arrangørene av Essens Musikkfestival, som tar til i dag i Fredrikstad. Essensfestivalen ønsker derfor å gi en støttekonsert hvor alle billettinntekter går til Månen Musikkselskap, som gikk på et betydelig økonomisk tap etter sommerens festival. Kveldens støttekonsert vil bl.a. by på Flow Jones og det nye stortalentet Tommy Tokyo, og kommer i tillegg til en rekke sterke navn under årets Essensfestival. Terje Rypdal, Jon Christensen, Jacob Young, Ellen Horn og Gothminister er bare noen av de som skal i ilden.

Kalender

Västanå Sessions

02/08/2024 Kl. 18:00

Hopalong AKA i bakgården på Folk

03/08/2024 Kl. 19:00

Oslo

Féile Oslo 2024

15/08/2024 Kl. 19:00

Oslo

Féile Oslo 2024 åpningskonsert

15/08/2024 Kl. 19:00

Oslo

Av Arvid Skancke-Knutsen

Etter at det ble kjent at årets Månefestival gikk med underskudd, ønsker folkene bak Essensfestivalen å gi en støttekonsert til Månen Musikkselskap under årets festival, som tar til i dag.

Flow Joes har vært fast premierefest-band for Harald Zwart (etter Zwarts eget ønske), og har også stått for en rekke konserter for fulle hus på diverse utesteder i Fredrikstad, samt opptredener i inn- og utland. De har også deltatt på to av tre Månefestivaler, og spiller i følge Essensfestivalen en selvlagd hybrid av bossanova, funk og reggae med tekster på spansk og engelsk.

Tommy Tokyo, alias Tommy Lorang Ottosen, er et nytt navn for mange. Han opptrådte under årets Månefestival, og har alt blitt beskrevet som et stort låtskrivertalent, bl.a. her i Ballade, der vi omtalte ham som «det største singer/songwriter-talentet her hjemme på år og dag, med klar inspirasjon fra den klassiske amerikanske forteller-rocken, et utmerket backingband i Men Of Good Fortune, gode tekster og ditto kommunikasjonsevner». Hans debut-EP, som ble spilt inn i en stall i Onsøy, ble ellers anbefalt av anmeldere til de som liker Bowie, Dylan, Velvet Underground, Whiskeytown og lignende band.

I en kommentar til Fredrikstad Blad uttaler Flow Joes-vokalist José Leguina: – Det er takket være Månefestivalen og Månen Musikkselskab at vi og mange flere har fått muligheten til å spille på en stor, profesjonell scene med bra PA-anlegg, for masse folk, i et trygt miljø. Ricochets, Safariari, Velodyne, Peru U, EPA, Pen Jakke og vi har mye å takke for.

Essensfestivalen gjør ellers oppmerksom på at festivalpass ikke gjelder til denne konserten, og billetter kan kun kjøpes i døren på kvelden. Billetter koster i utgangpunktet femti kroner, men det er naturligvis lov å gi litt mer. Konserten holdes i Ridehuset torsdag 21. august, klokken 23.

I tillegg til denne hyggelige håndrekningen byr Essensfestivalen som vanlig på et svært sterkt program, med et bredt utvalg av kvalitetsartister fra inn- og utland. Torsdag er det duket for et sjeldent møte mellom to store gitarister fra hvert sitt verdenshjørne: Ray Phiri og Knut Reiersrud, som med støtte fra Bendik Hofseth, Paolo Vinaccia, Andreas Bye, African Dream og Lasse Weeden vil stå bak et spennende møte mellom sørafrikanske og norske musikere i eliteklassen. Denne konserten finner sted ikveld, torsdag 21. august klokken 21.30, i Østre Fredrikstad Kirke i Gamlebyen i Fredrikstad.

Årets Essensfestival, som er den sjette i rekken, starter i kveld klokken 18 med Polinessens på Torget med slagverkere fra mange genre. I Fredrikstad kirke blir det så fremføring av verker av Taverner, Bach, Grieg og Rypdal, der Lawra Somby, Bendik Hofseth, Det Norske Solistkor, Ray Phiri, Knut Reiersrud, Paolo Vinaccia og Øystein Birkeland er blant de medvirkende. På Café Sens ved Kommandanthagen blir det innslag med diverse Essens-musikere, mens Kirken igjen er åstedet for den tidligere omtalte konserten med sørafrikanske Ray Phiri og Knut Reiersrud.

Det vil føre for langt å gå inn på resten av programmet i detaljer, men vi velger å sette et særlig kryss i taket ved det uortodokse møtet mellom Terje Rypdals Skywards og Gothminister på Ridehuset ved midnattstider fredag, der Gothminister vil ha med seg både Birkeland og Hofseth på scenen; destillatet av den samme Rypdals Vossabrygg samme sted lørdag (med et sjernelag bestående av Terje Rypdal, Bugge Wesseltoft, Ståle Storløkken, Paolo Vinaccia, Jon Christensen, Marius Rypdal, Bendik Hofseth, Bjørn Kjellemyr) og kirkekonserten lørdag, med verker av Kagel,Taverner, Satie og Scrjabin, fremført av Gunilla Süssmann, Ernst Simon Glaser, Øystein Birkeland og Hans Kristian Kjos Sørensen.

Andre medvirkende i løpet av festivalen er bl.a. Ketil Bjørnstad,Terje Rypdal, Jan Bang, DJ Strangefruit, Jacob Young, Reza Aghamir, Maj Britt Andersen, Sinikka Langeland, Bertrand Besigye, Håvard Rem, Skranglebein, Ellen Horn, Equisez, Jan Eggum og African Dream.

Essensfestivalen 2003 arrangeres av Bendik Hofseth, Øystein Birkeland og Delta K Østfold. Du kan studere programmet nærmere på denne nettsiden.

For å kommentere og diskutere artikkelen må du være logget inn på Facebook. Dersom du har en mening du ikke får postet her kan du alltid sende oss en e-post.