Åge Aleksandersen, 2005

Erik Bye i fokus under Protestfestivalen

Åge Aleksandersen mottok tirsdag Erik Byes Minnepris under åpningen av Protestfestivalen i Kristiansand. Det var kultur- og kirkeminister Valgerd Svarstad Haugland som delte ut den første utgaven av prisen, som er ment å hedre minnet om et menneske som «anså likegyldighet som sin verste fiende, og som med sitt liv og sine handlinger ble et forbilde for opptil flere generasjoner nordmenn». Fredag byr festivalen også på den offisielle Norgespremieren på Erik Bye-dokumentaren «Giganten» – en film som alt har høstet svært gode omtaler.

Kalender

Cantango på Gamle Raadhus Scene

02/09/2020 Kl. 19:00

Oslo

Legg til arrangement
Se alle

Av Arvid Skancke-Knutsen

Protestfestivalens hederspris skiftet i år navn til Erik Byes minnepris. Under Protestfestivalens åpningsarrangementnsdag 30. august ble prisen for første gang delt ut.

— Gjennom dette navneskiftet ønsker festivalen å hedre minnet om et menneske som anså likegyldighet som sin verste fiende og som med sitt liv og sine handlinger ble et forbilde for opptil flere generasjoner nordmenn, uttaler arrangørene av Protestfestivalen, som altså anså Åge Aleksandersen som en verdig mottager av tidenes første minnepris i Erik Byes navn.

Selve overrekkelsen sto kulturminister Valgerd Svarstad Haugland for, med både Tove Bye og flere av ekteparets barn og barnebarn tilstede.

Erik Byes minnepris er ment å bli delt ut årlig under Protestfestivalens åpningsprogram. Unntaksvis kan utdelingen også skje i annen sammenheng.

Erik Byes minnepris gis til en person som over en lengre periode har «framvist et uredd og brennende engasjement for å påvirke samfunnsutviklingen i positiv lei lokalt, nasjonalt eller internasjonalt.
Vedkommende må ha framvist mot til å gå mot strømmen og de moteriktige standpunkt,til kompromissløst å kjempe for rettferdighet, fred og menneskeverd», .

Erik Byes minnepris er en statuett i bronse, utført av billedhugger Arne Vinje Gunnerud, samtidig som personer som tildeles prisen vil bli innlemmet i Protestfestivalens fremtidige senter for engasjement, «Hall Of Vision», der engasjerte personers virksomhet presenteres gjennom multimedia, i lyd, bilder, film og tekster.

Protestfestivalen delte i 2004 ut den første Hedersprisen, som da gikk til den lokale politikeren Kjell Landmark.

Åge Aleksandersen er født 21. mars 1949, og vokste opp under fattige kår i byen Namsos. Hans familie var såkalte tatere eller omstreifere. Åge ble i følge nettstedet levvalivet.no ofte mobbet for sin familiebakgrunn i barndomsårene, og hevdet seg bl.a. ved å lære seg å spille gitar. I 1968 ble han med i bandet Whoopee Choop, som året etter skulle bli til Prudence – et av Norges mest sentrale band i første halvdel av 70-tallet.

Åge Aleksandersen har i sin snart 40-årige karriere solgt nærmere 1,5 millioner plater. Siden 1975 har han gitt ut drøyt plater i eget navn, der både «Levva Livet» (1984) og «Eldorado» (1986) solgte i overkant av 250 000 eksemplarer. Låten «Lys og varme» ble kanskje åttitallets største suksess her hjemme, og har senere blitt brukt ved både barnedåp, konfirmasjon og begravelser.

I april i år ga Åge Aleksandersen ut albumet «To skritt frem», som ga ham fornyet tillit både hos platekjøperne og kritikerne. Aftenposten mente at Aleksandersen «toppet seg selv etter 30 år som soloartist» på dette dobbeltalbumet, mens Adresseavisen syntes at utgivelsen bød på «klokt alvor, hard harselas, vakkert vemod – og flotte melodier», og var «Åges beste plate siden storhetstiden».

Trubaduren, fjernsynsjournalisten og samfunnsrefseren Erik Bye døde 13. oktober i fjor, og ble som en siste ærebevisning gitt en statsbegravelse. Han ble bisatt fra Trefoldighetskirken, med både Konge og regjering til stede, mens skip og båter langs hele kysten hedret Bye med fløytesignaler.

Interesserte kan lese mer om Erik Bye på [link id=60001 title=»denne»] siden fra Ballade, og ellers følge artikkellenkene nedenfor.

Erik Bye rakk å være noe av en fødselshjelper og inspirator for den tre år gamle festivalen i Kristiansand, som både fokuserer på offentlig diskurs og kulturelle innslag.

— Jeg er glad for å kunne støtte Protestfestivalen, sa han den gang. – Folk henger med hodet og gir pokker, og det diskuteres ikke lenger blant mennesker. Det finnes en stor taushet, befolkningen er omtrent likegyldige eller har gitt opp.

Protestfestivalen, som i år bl.a. byr på musikalske innslag med Yolanda Martinez, Nicolay Lange-Nielsen og Jahn Teigen, har definert sin rolle slik:

— Christianssand Protestfestival er en protest mot avmakt og likegyldighet, for engasjement og handling. En protest mot ensrettingen i samfunnet, den ensporede markedstenkingen og et slapt toleransebegrep. Et program i Axel Jensen, Jens Bjørneboe og Henrik Wergelands ånd – en festival mot avmakt og likegyldighet.

Førstkommende fredag kan festivalen nettopp presentere Norgespremieren på filmen «Giganten», som nettopp er en hyllest til – og et portrett av – Erik Bye.

Regissørene Arne B. Rostad og Hallvard Bræin fikk følge Bye gjennom hans siste leveår, og har alt høstet svært rosende omtaler for filmen.

— Dette ble Erik Bye sitt farvel til det norske folk, og han har mye på hjertet. Vi møter ham nært og fullstendig usminket. Hans tanker, ord, sinne og entusiasme vitner om et ærlig og usentimentalt oppdrag for livet. I Giganten vender han fokus fra seg selv og utfordrer publikum til å ta et aldri så lite oppgjør med sine egne liv. Som et medium for budskapet kommuniserer han kompromissløst for det å ta omsorg for menneskers hverdag. Selv om Erik Bye ble synlig syk de siste månedene han levde, var tankene hans levende til siste åndedrag. Derfor kan man trygt si at filmen ikke handler om døden, men om live, heter det i Protestfestivalens presentasjon av filmen.

Festivalen varer frem til søndag 4. september. Interesserte finner en nærmere presentasjon av hele festivalen på www.protest.no.

Stillinger

Dirigent – hovedkorps

Hosle og Bekkestua skolekorps i Bærum

Direktør for komponisthjemmene

KODE Kunstmuseer og komponisthjem

Kantor

Haugesund Kirkelige Fellesråd

Festivalsjef

Kongsberg Jazzfestival

Assistentdirigent

Arktisk Filharmoni AS

Daglig leder

Høstscena

Hold deg oppdatert

Meld deg på vårt nyhetsbrev